Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážení kolegové, nadšení zájemci o faleristiku a historické reálie starého Rakousko-uherského mocnářsví. Rád bych zde tímto tématem navázal na tradici udělování pamětních a veteránských dekorací, záslužných klubových a asociačních vyznamenání v současné době udělovaných členům klubů vojenské historie, střeleckých historických spolků a ostatních zájmových sdruženích věnující se historii Rakouského císařství do roku 1918.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile za účast na XVIII. výročních manévrech v Hrádku u Nechanic, založena r. 2009, válka 1866, IR 18

Pamětní medaile za účast na XVIII. výročních manévrech v Hrádku u Nechanic, založena r. 2009, válka 1866, IR 18
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Revers pamětní medaile za účast na XVIII. výročních manévrech s připomenutím regimentstagu IR 18

Revers pamětní medaile za účast na XVIII. výročních manévrech s připomenutím regimentstagu IR 18
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Sborový kříž 1908 udělený za záslužnou činnos, r. 2004, IR 74, počet kusů: 30, poslední udělen v r. 2009

Sborový kříž 1908 udělený za záslužnou činnos, r. 2004, IR 74, počet kusů: 30, poslední udělen v r. 2009
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní odznak Zimního pochodu 2007, udělený za účast na vánočním pochodu KPVH-Pardubicko dne 28. 12. 2007, IR98

Pamětní odznak Zimního pochodu 2007, udělený za účast na vánočním pochodu KPVH-Pardubicko dne 28. 12. 2007, IR98
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Asociační kříž, stříbrná verze pro poddůstojníky Asociace tradičních Rakousko-uherských historických jednotek, r. 2002. Uděluje se za záslužnou činnost v rámci asociace (IR 8,28,35,74,88,98, BHIR1, LIR10, DR14).

Asociační kříž, stříbrná verze pro poddůstojníky Asociace tradičních Rakousko-uherských historických jednotek, r. 2002. Uděluje se za záslužnou činnost v rámci asociace (IR 8,28,35,74,88,98, BHIR1, LIR10, DR14).
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile k 90. výročí bitvy u Zborova, r. 2007. Udělená za účast na rekonstrukci bitevní ukázky na střelnici v Kačicích.

Pamětní medaile k 90. výročí bitvy u Zborova, r. 2007. Udělená za účast na rekonstrukci bitevní ukázky na střelnici v Kačicích.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Zadní strana pamětní medaile k 90. výročí bitvy u Zborova.

Zadní strana pamětní medaile k 90. výročí bitvy u Zborova.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile k 90. výročí rumburské vzpoury, r.2008. Udělovaná za účast na rekonstrukci bitevní ukázky v Rumburce.

Pamětní medaile k 90. výročí rumburské vzpoury, r.2008. Udělovaná za účast na rekonstrukci bitevní ukázky v Rumburce.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile k 90. výročí bojů u Vittoria Veneta, r. 2008, udělovaná za účast na rekonstrukci bitevní ukázky u Vittoria Veneta, konané v Třemošné u Plzně.

Pamětní medaile k 90. výročí bojů u Vittoria Veneta, r. 2008, udělovaná za účast na rekonstrukci bitevní ukázky u Vittoria Veneta, konané v Třemošné u Plzně.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Revers pamětní medaile k 90. výročí bojů u Vittoria Veneta.

Revers pamětní medaile k 90. výročí bojů u Vittoria Veneta.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile ,,Boj o Kohoutův Dvůr,, udělená za účast na bitevní ukázce ve Dvoře Králové nad Labem, r. 2009, 1866.

Pamětní medaile ,,Boj o Kohoutův Dvůr,, udělená za účast na bitevní ukázce ve Dvoře Králové nad Labem, r. 2009, 1866.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Revers pamětní medaile ,,Boj o Kohoutův Dvůr,,

Revers pamětní medaile ,,Boj o Kohoutův Dvůr,,
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní kříž 1757 - 2007 udělený při příležitosti 250. výročí 
bitvy o Brandýs nad Labem a Starou Boleslav 
a událostí sedmileté války prusko-rakouské. Dekorace určena členům KVH přítomných na Audienci u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem, r. 2007.

Pamětní kříž 1757 - 2007 udělený při příležitosti 250. výročí
bitvy o Brandýs nad Labem a Starou Boleslav
a událostí sedmileté války prusko-rakouské. Dekorace určena členům KVH přítomných na Audienci u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem, r. 2007.

Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile císaře Karla I. udělená za záslužnou činnost vybraným zástupcům KVH z tuzemska i zahraničí u příležitosti Audience u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem, r. 2009.

Pamětní medaile císaře Karla I. udělená za záslužnou činnost vybraným zástupcům KVH z tuzemska i zahraničí u příležitosti Audience u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem, r. 2009.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Revers Pamětní medaile císaře Karla I.

Revers Pamětní medaile císaře Karla I.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile císaře Karla I. v dámském provedení udělená za záslužnou činnost členkám dámských historických klubů z tuzemska i zahraničí u příležitosti Audience u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem, r. 2009.

Pamětní medaile císaře Karla I. v dámském provedení udělená za záslužnou činnost členkám dámských historických klubů z tuzemska i zahraničí u příležitosti Audience u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem, r. 2009.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Revers pamětní medaile císaře Karla I. v dámském provedení.

Revers pamětní medaile císaře Karla I. v dámském provedení.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile ke 140. výročí války roku 1866 ve stříbrném provedení, r. 2006. Dekorace udělena za účast na rekonstrukci bitvy na Chlumu u Hradce Králové.

Pamětní medaile ke 140. výročí války roku 1866 ve stříbrném provedení, r. 2006. Dekorace udělena za účast na rekonstrukci bitvy na Chlumu u Hradce Králové.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní kokarda na Josefínské slavnosti r. 2009 byla udělena všem uniformovaným vojákům, kteří se zúčastnili bitevních ukázek z Velké války a též sedmileté války v pevnosti Terezín u příležitosti tradičních Josefínských slavností.

Pamětní kokarda na Josefínské slavnosti r. 2009 byla udělena všem uniformovaným vojákům, kteří se zúčastnili bitevních ukázek z Velké války a též sedmileté války v pevnosti Terezín u příležitosti tradičních Josefínských slavností.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pro zajímavost přikládám pamětní Čs. válečný kříž 1939 za účast při rekonstrukci osvobození Dejvic , rok 2009. Jedná se o druhoválečnou dekoraci, nicméně velice zajímavou.

Pro zajímavost přikládám pamětní Čs. válečný kříž 1939 za účast při rekonstrukci osvobození Dejvic , rok 2009. Jedná se o druhoválečnou dekoraci, nicméně velice zajímavou.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#335889 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Bude dobré si připomenout i dekorace " cízích " KVH . V Rakousku pracuje několik takových společností , které ve spolupráci s našimi KVH se podílejí na rekonstrukcích bitev ,pečuji o pomníky a památníky vojáků. Tato záslužná práce je oceněna udělením pamětní a záslužné medaile polního maršála Radetzského , českého šlechtice .
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#337974 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Příkladem vzorné práce je i moravský ČSVH BRNO , který v roce 2000 vydal pamětní medaile ke 140 . výročí války z roku 1866 . Medaili razila firma Santon Tvarožná , rytec Petr Soušek , počet 200 ks.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#338008 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Klub vojenské historie Trutnov a jeho dekorace

Pavel NEJEDLO

Na stránkách našeho časopisu jsme se v minulosti několikrát setkali s dekoracemi společností a klubů, které se věnují vojenské historii. Chtěl bych na tyto články navázat a čtenářům a sběratelům představit KVH Trutnov s jeho historickou vojenskou jednotkou a především s dekoracemi, které během několika posledních let vydal .

KVH Trutnov byl založen v roce 1976 a jeho členové se zprvu věnovali péči o pomníky a památníky z války roku 1866 a organizování střeleb z historických ručních střelných zbraní. V roce 1991, při příležitosti 125. výročí bitvy u Trutnova 27. 6. 1866, KVH Trutnov zřídil historickou uniformovanou jednotku .

"Historická setnina C. k. pěšího pluku č .1", jak zní oficiální název jednotky, svojí existencí vyjadřuje úctu k hrdinství i obětem války a svými vystoupeními reprezentuje město Trutnov doma i v zahraničí a připomíná jeho význam v prusko - rakouské válce. Navíc se členové jednotky v turistické sezóně věnují průvodcovské činnosti u památných objektů na "Naučné stezce 1866", kde návštěvníky seznamují s historickou výstrojí a výzbrojí a poskytují informace a výklad o trutnovském bojišti .

U příležitosti oslav 135. výročí bitvy se dne 16. 6. 2001 v Trutnově uskutečnilo mezinárodní setkání uniformovaných jednotek a KVH Trutnov vydal svoji první pamětní medaili, kterou obdrželi po jednom kusu spolu s vyšívanou pamětní stuhou na prapor zúčastněné jednotky z Čech, Moravy, Polska, Německa a Rakouska. Dalšími dekorovanými byli starosta města Trutnov a jen někteří vybraní členové KVH Trutnov za zásluhy, kteří s pamětní medailí obdrželi i osobní udělovací dekret. Medaile byla udělena k 25. výročí založení KVH při příležitosti 135. výročí bitvy u Trutnova 27. 6. 1866 .

Pamětní medaile na 135. výročí bitvy u Trutnova 27. 6. 1866 (obr. 1)

Avers:
střed plochy medaile vyplňuje silueta Gablenzova památníku (stojícího na vrchu Šibenik u Trutnova). Po stranách jsou ve dvou řádcích datumy : 27. 6. / 1866 vlevo a 16. 6. / 2001 vpravo (viděno z čelního pohledu). Při obvodu medaile, který je ohraničen mírně zvýšenou obvodovou hranou, jsou umístěny opisy. V horní části malými písmeny : Historická jednotka C. k. 1. pěšího pluku - Císař F. J. I. a v dolní části otočenými velkými písmeny : KVH TRUTNOV 1976. Oba opisy jsou od sebe odděleny větší čtyřcípou hvězdou na každé straně
.
Revers: hladký

Závěs : kolmé drátěné ouško se závěsným kruhem
Stuha : trojúhelníková 39 mm široká, bílá s 7 mm širokými tmavě modrými postranními pruhy a 1,5 mm širokými bílými okrajovými proužky .
Materiál : bronz, průměr 35 mm, náklad: 60 ks, návrh vypracoval : p. Ivo Bucek z KVH Trutnov
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#338397 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Velmi významné jubileum připadlo na rok 2005 . V tomto roce uplynulo přesně sto let od doby , kdy byly v Curychu vyzvednuty ostatky generála von Gablenze, převezeny do Trutnova a 28 . září 1905 uloženy v kryptě Gablenzova památníku , do té doby pomníku postavenému na počest X . rakouského armádního sboru , který byl v Trutnově odhalen již 27. 6. 1868 .



Ludwig Karl Wilhelm von Gablenz , polní podmaršálek a generál jízdy , se narodil v r . 1814 v Jeně . Po vzoru svého otce , saského generálporučíka , nastoupil i on vojenskou dráhu . Po vystudování rytířské akademie v Dážďanech byl jmenován poručíkem v saském gardovém pluku .


V r . 1833 vstoupil do rakouské armády a zúčastnil se několika válečných tažení v Itálii , Uhrách a Dánsku . Prokázal osobní statečnost i vojenský rozhled a postupoval v hodnostech i svěřených funkcích . V roce 1866 byl již v hodnosti podmaršálka a při vypuknutí prusko – rakouské války mu bylo svěřeno velení X . armádního sboru , se kterým zvítězil v bitvě u Trutnova dne 27. 6. 1866 , jediné vítězné bitvě rakouských vojsk v celé prusko – rakouské válce . V roce 1871 vystoupil z činné služby a zdržoval se ve Švýcarsku, kde dne 28 . ledna 1874 zemřel tragicky dobrovolnou smrtí .



Generál Gablenz byl za svoji statečnost a zásluhy mnohokrát vyznamenán , byl nositelem komandérského kříže Vojenského řádu Marie Terezie, velkokříže Rakouského císařského řádu Leopoldova , I . třídy Rakouského císařského řádu Železné koruny , Vojenského záslužného kříže , velkokříže pruského řádu Červené orlice s brilianty , vojenské třídy pruského řádu Pour le Mérite a mnoha dalších řádů a medailí .


Mimořádné vojensko historické jubileum , jehož oslav se zúčastnili i zahraniční hosté a historické uniformované jednotky , a památku trutnovské legendy uctili členové KVH Trutnov vydáním pamětní medaile .


Pamětní medaile „Poslední cesta 1905 – 2005“ (obr. 2)


Avers :
poprsí generála Gablenze hledícího vpravo a s rodovým erbem vlevo dole (viděno z čelního pohledu) . Při obvodu medaile , který je ohraničen mírně zvýšenou obvodovou hranou , je mírně zvýšené obvodové mezikruží s opisem :


BARON LUDWIG KARL WILHELM VON GABLENZ


dole oddělený třemi šesticípími hvězdičkami .
Revers :
silueta Gablenzova památníku , v jejímž obloukovitě zakončeném podstavci jsou vyražena malá písmena KVH a pod ním obloukovitě prohnutý nápis TRUTNOV . Při obvodu medaile , opět ohraničeném mírně zvýšenou obvodovou hranou , je opis :


+ CURYCH + POSLEDNÍ CESTA + TRUTNOV +


a dole obrácenými písmeny letopočty 1905 – 2005 . Jména měst jsou po stranách oddělena malými trámovými křížky .


Závěs:


Kulička na vyšším ozdobném výstupku , kterou prochází naplocho závěsný kruh
Stuha :
a) trojúhelníková 39 mm široká , v barvě císařské žluti se dvěma černými 2 mm širokými postranními proužky , které jsou vzdáleny 2 mm od sebe i od okraje stuhy (shodná se stuhou rakousko-uherského Pamětního kříže z let 1912-1913, tzv. „mobilizačního“). Stuha určena výhradně pro medaile :
a) – stříbrné.


b) trojúhelníková 39 mm široká , světle modrá s bílým, 13 mm širokým, středovým pruhem a okraji začistěnými bílou nití .


Stuha určena pro medaile b) – bronzové.
Materiál :
a) stříbro (punc), průměr 35,8 mm, náklad 25 ks
b) bronz, průměr 35,8 mm, náklad 330 ks


Návrh medaile vypracovali členové výboru KVH Trutnov , pp. Ivo Bucek , Jiří Horák a Petr Valenta .


Stříbrné medaile byly uděleny významným osobnostem, dosud žijícímu potomku gen. Gablenze , potomku W . Schaumburga Lippe , starostovi města Trutnov a jiným, a hlavním organizátorům z KVH Trutnov a dalším jeho členům . Bronzovou medailí byli dekorováni uniformovaní účastníci oslav z řad našich i zahraničních historických vojenských jednotek z Německa , Rakouska a Maďarska . K medailím nebyl předáván udělovací diplom, zúčastněným jednotkám byl předán Pamětní list na 100. výročí převozu ostatků gen. Gablenze z Curychu do Trutnova.


Třicáté výročí založení Klubu vojenské historie v Trutnově si členové KVH připoměli v roce 2006 vydáním pamětní dekorace.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#338398 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile k 30. výročí založení KVH Trutnov (obr. 3)


Pamětní dekoraci tvoří tlapatý kříž leopoldského typu , tvarem i vzhledem připomínající zvětšený rakousko – uherský Vojenský služební kříž .


Avers: ramena kříže jsou lemována zvýšeným okrajem, který se směrem ven šikmo snižuje . Vnitřní snížená plocha ramen je síťkovaná a ohraničena perlením . Na střed kříže je položen ozdobný štít – znak města Trutnova .


Revers : hladký s vyraženou obvodovou linkou při okrajích ramen kříže . V ploše horního ramene je vyražen letopočet 1976 a v ploše dolního ramene letopočet 2006 . Středový medailon , který je znázorněn raženou kružnicí , nese ražený opis :


KVH TRUTNOV a uprostřed číslici 30
.
Závěs : velké pevné čtvercové ouško se spojovacím prstencem, nahoře širším a zužujícím se směrem dolů, a závěsným kruhem


Stuha : průvlečná 39 mm široká , světle modrá s bílým , 13 mm širokým, středovým pruhem a okraji začistěnými bílou nití . Rub stuhy je opatřen kovovou lištou se zavírací jehlicí .


Materiál : bronz, rozměry 45 x 45 mm, náklad 60 ks


Návrh na zřízení medaile podali pp . Ivo Bucek , Jiří Horák a Petr Valenta , výtvarný návrh zpracoval p . Vlastimil Grof . Medaile byla určena pouze pro členy KVH Trutnov a to jak současné, tak i bývalé . Udělovací diplom nebyl vydán.


Výrobu všech výše popsaných dekorací zrealizovala společnost Monstranz, s. r. o. v Turnově .



Závěrem bych chtěl poděkovat předsedovi KVH Trutnov , p. Ivo Buckovi , za poskytnutí veškerých informací a vyobrazení dekorac í, bez nichž by tento příspěvek nemohl vzniknout. Zároveň bych chtěl p. předsedovi a celému KVH popřát hodně úspěchů v příští klubové činnosti a ještě hodně dalších vydání nádherných dekorací.





Tento článek byl uveřejněn v časopise SIGNUM č. 8 .- V. řady prosinec 2009-12-21. Autor článku souhlasí se zveřejněním své práce .
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#338399 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Sborový kříž

Avers: hladká plocha ramen při okraji konturovaná rytou linkou, na horním rameni rytý letopočet: 1908, na příčném břevně zkratka: VIII. C.C. IX. (osmý sbor, Corps Commando, devátý sbor), na dolním rameni rytý letopočet: 2004

Revers: hladký

Závěs: ploché oblé ouško se spojovacím a závěsným kroužkem

Stuha: trojúhelníková, 40 mm široká, mořenově červená (mořenová červeň "krapproth” byla egalizační barvou pluku č. 74)

Materiál: bílý kov s lesklým povrchem, rozměry: š 33,4 x v 33,4 mm

Náklad: 30 ks

Vydal: p. Milan Cerman, velitel historické jednotky "K. u. K. Infanterie Regiment Freiherr von Schönaich No. 74” KVH Železnice, vlastním nákladem v r. 2004,

Výroba: p. Holík z Brna

Dekret: ANO

Pozn:
Dekorace poprvé udělován dne 22. 5. 2004 jako pamětní dekorace jednotlivcům, kteří se zúčastnili manévrů s názvem "Císařské manévry 1908” pořádaných historickou jednotkou "IR No. 74” v prostoru vojenského cvičiště na Zebíně u Jičína (císařské manévry byly určeny pro jednotky c. a k. armády spadající pod velení VIII. sborového velitelství Praha a IX. Sbor. velitelství Josefov), dále udělován jednotlivcům za záslužnou činnost související s c.k. monarchií a její armádou, poslední dekorace udělena 8. 8. 2009.

Dekorace z mé osobní sbírky.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Sborový kříž (2004)

Sborový kříž (2004)
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342013 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile "Dvůr Králové 26. 9. 2009”

Avers: poprsí zobrazené z levé strany, při obvodu horní poloviny opis: TASILLO FESTETICZ DE TOLNA, dole letopočet: 1866

Revers: při obvodu věnec z vavřínových ratolestí, nahoře otevřený a dole převázaný stuhou, uprostřed ve třech řádcích nápis: DVŮR KRÁLOVÉ / 26. ZÁŘÍ / 2009

Závěs: malé ploché ouško se spojovacím a závěsným kroužkem

Stuha: průvlečná, 33 mm široká, zelená s bílým středovým pruhem poměru barev 13,5 : 6 : 13,5 mm a s okraji začištěnými bílou nití

Materiál: obecný kov niklovaný, průměr 32 mm

Vydal: Komitét pro udržování pamázek z války roku 1866, Hr. Králové, v r. 2009

Dekret: NE

Pozn.: Medaile byla udělována za účast na bitevní ukázce "Boj o Kohoutův Dvůr” ve Dvoře Králové n. Labem dne 26. 9. 2009




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Dvůr Králové 2009 avers

Pamětní medaile Dvůr Králové 2009 avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Dvůr Králové 26. 9. 2009 revers

Pamětní medaile Dvůr Králové 26. 9. 2009 revers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Detail - Pamětní medaile Dvůr Králové 26. 9. 2009 revers

Detail - Pamětní medaile Dvůr Králové 26. 9. 2009 revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342085 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní odznak "Vánoční pochod"


Avers: plochý tlapatý kříž s velkým středovým kruhovým medailonem, v ploše medailonu z drobných bodů vyražený čtyřřádkový nápis: 2007 / Vánoční / pochod / IR 98


Revers: hladký


Závěs: ploché ouško, kterým prochází upevňovací trn pukle


Stuha: podložená dvojitě, 28 mm široká, žluto-černá dělená svisle napůl


Materiál: bílý kov s lesklým povrchem, rozměry: š 41 x v 45 mm


Náklad: 20 ks


Vydal: KPVH-Pardubicko "K. u. K. Infanterie Regiment Ritter von Rummer No. 98" v r. 2007


Výrobce: p. Radek Kohoutek z Řečan nad Labem


Dekret: ANO


Pozn.: Dekorace udělena účastníkům čtvrtého ročníku tradičního zimního pochodu KPVH-Pardubicko konaného dne 28. 12. 2007.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní odznak Vánoční pochod, avers

Pamětní odznak Vánoční pochod, avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342112 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile k 90. výročí ukončení I. světové války 1914 – 1918


Avers: postava v uniformě italského legionáře s puškou opřenou před sebou o pravé koleno, při obvodu opis: ČS. DOBROVOLECKÝ SBOR V ITÁLII , dole letopočet: 1918 oddělený po stranách malým vystouplým kosočtvercem


Revers: klobouk italského legionáře podložený lipovou ratolestí, nad ním velká číslice 90 , při obvodu horní poloviny opis: PAMĚTNÍ MEDAILE s malou pěticípou hvězdičkou po stranách, dole v opisu letopočty: 1918 – 2008 s lipovými lístky po stranách


Závěs: kolmé ouško s naplocho procházejícím závěsným kruhem


Stuha: průvlečná, 40 mm široká, bordově červená


Materiál: odlito z cínové slitiny, průměr 35,8 mm


Náklad: 60 ks


Vydal: KVH Plzeň “35. Československý střelecký pluk “Foligno″″ v r. 2008


Výroba: p. Ondřej Kotyza, Plzeň


Dekret: NE


Pozn.: Medailí byli dekorováni všichni členové KVH Plzeň “35. Čs. střel. pluku “Foligno″″, z každé zúčastněné historické jednotky jednotlivec vybraný velitelem a osoby s výjimečnými zásluhami o KVH Plzeň. Vzpomínková akce s ukázkou z bojů na italské frontě “PIAVE 1918″ se uskutečnila dne 4. října 2008 v Třemošné u Plzně.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile k 90. výročí ukončení I. světové války 1914 – 1918, avers.

Pamětní medaile k 90. výročí ukončení I. světové války 1914 – 1918, avers.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile k 90. výročí ukončení I. světové války 1914 – 1918, revers.

Pamětní medaile k 90. výročí ukončení I. světové války 1914 – 1918, revers.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342117 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zborovská pamětní medaile


Avers: figura lva bez prsního štítku zobrazená z levé strany, při obvodu nahoře opis: ZBOROV, dole v opisu letopočty: 1917 – 2007, opisy jsou odděleny lipovou ratolestí na každé straně
Revers: negativní ražba, středový medailon s portrétem T. G. Masaryka, pod ním faksimile podpisu, při obvodu mezikruží s opisy: MUZEUM T. G. MASARYKA V LÁNECH nahoře a dole: Obec Lány – Obec Kačice

Závěs: pevné obdélnílkové ouško, kterým je provlečena stuha


Stuha: průvlečná, 39 mm široká, červená se středovým pruhem v barvách ruské svatojiřské stuhy lemované bílými proužky a s modrými proužky postranními v poměru barev 1 : 11 : 1 : 2,5 : 2,5 : 2,5 : 2,5 : 2,5 : 1 : 11 : 1 mm a s okraji začištěnými bílou nití


Materiál: šedý kov, průměr 36,8 mm


Náklad: 300 ks


Vydal: Muzeum T. G. M. Rakovník v r. 2007


Dekret: ANO


Pozn.: Dekret vydal KVH “Čs. úderníci″ Dekorace se udělovala na rekonstrukci bitvy, kterou uspořádalo Muzeum T. G. M. Rakovník, pobočka Lány, ve spolupráci s KVH “Českoslovenští úderníci″, a uskutečnila se dne 6. 7. 2007 u obce Kačice, okr. Kladno.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Zborovská pamětní medaile, avers

Zborovská pamětní medaile, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Zborovská pamětní medaile, revers

Zborovská pamětní medaile, revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342257 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na 90. výročí Rumburské vzpoury


Avers: uprostřed klečící postava s rukama za zády, mírně pootočená vpravo (socha “Nepokořen″ od. ak. Sochaře Vendelína Zdrůbeckého), po stranách letopočty: 1918 vlevo a: 2008 vpravo, při obvodu nahoře opis: 90. VÝROČÍ RUMBURSKÉ VZPOURY a dole: RUMBURK


Revers: hladký


Závěs: ploché ouško s drátěným ráhnem


Stuha: průvlečná, 20 mm široká, bílo-červená dělená svisle napůl


Materiál: lehký tmavý kov, průměr 35 mm


Náklad: nezjištěn


Vydal: organizátoři oslav – město Rumburk, v r. 2008


Dekret: NE


Pozn.: Vzpomínková akce se konala dne 24. 5. 2008 v Rumburku.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile na 90. výročí Rumburské vzpoury, avers.

Pamětní medaile na 90. výročí Rumburské vzpoury, avers.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342265 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile císaře Karla


Avers: poprsí císaře Karla I. zobrazené z pravé strany, při obvodu opis: CAROLVS D. G. IMP. AVST. REX BOH. ETC. ET REX APOST. HVNG.


Revers: ve štítě český lev, při obvodu opisy: BRANDÝS NAD LABEM nahoře a: STARÁ BOLESLAV dole


Závěs: válcovité ouško s naplocho procházejícím závěsným kruhem


Stuha: a) trojúhelníková, 39 mm široká, červeno-bíle šrafovaná s červenými postranními a bílými okrajovými pruhy (shodná s tzv. válečnou stuhou r-u dekorací), na stuhách dekorací určených pro důstojníky jsou připevněny kovové zlaté zkřížené meče
b) motýlková, 40 mm široká, jasně červená (stuha pro dámy)


Materiál: odlitek z bílého kovu, průměr 33 mm


Náklad: 320 ks


Vxdal: organizátoři oslav Brandýs nad Labem v r. 2009


Dekret: ANO


Pozn.:
Celkový náklad 320 ks dekorací byl rozdělen na:
20 ks na stuhách s meči – pro důstojníky historických jednotek
280 ks na stuhách bez mečů – pro vojáky historických jednotek a hosty
20 ks na stuhách motýlkových – pro dámy historických klubů


Dekorace byla vydána u příležitosti “Audience – slavnosti Jeho C. a K. Veličenstva blahoslaveného Karla I. Rakouského″ na zámku v Brandýse nad Labem dne 25. dubna 2009.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile císaře Karla, avers

Pamětní medaile císaře Karla, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile císaře Karla, revers

Pamětní medaile císaře Karla, revers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile císaře Karla dámské provedení, avers

Pamětní medaile císaře Karla dámské provedení, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile císaře Karla dámské provedení, revers

Pamětní medaile císaře Karla dámské provedení, revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342275 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní Československý válečný kříž


Avers: šípový kříž, plocha ramen při okrajích konturována a uprostřed půlena rytou linkou, vodorovně jednoduchou a svisle dvojitou, mezi rameny zkřížené meče hroty nahoru, v šípovitém rozšíření ramen letopočty: 1945 nahoře a: 2009 dole, na středu kříže obdélníkový štítek s dvouřádkovým nápisem: OSVOBOZENÍ / DEJVICE


Revers: hladký s trnem a puzetou


Závěs: BEZ ZÁVĚSU Stuha: podložená, česká trikolóra


Materiál: tombak, rozměry: š 51 x v 51 mm


Náklad: nezjištěn Vydal: organizátoři oslav městská část Praha 6 – Dejvice, v r. 2009


Dekret: NE


Pozn.: Kříž byl udělován podložený volným kosočtvercem trikolóry, která není součástí dekorace. Kříž se udělil u příležitosti vzpomínkové akce “Osvobození Dejvic″ k 64. výročí osvobození Prahy a ukončení bojů 2. světové války v Dejvicích dne 8. 5. 2009.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní Československý válečný kříž, avers

Pamětní Československý válečný kříž, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní Československý válečný kříž, avers se stuhou

Pamětní Československý válečný kříž, avers se stuhou
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342284 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile Historického C. k. Řadového pěšího pluku č. 18


Avers: v ploše medaile třířádkový nápis: XVIII. / K.k. Feldmanöver / Hrádek , při obvodu dolní poloviny půlvěnec z dubových ratolestí dole uprostřed převázaných stuhou


Revers: v ploše opět třířádkový nápis: 1809 / Aspern / 2009 , při obvodu dolní poloviny medaile opis: 22. Mai – Regimentstag IR 18

Závěs: kolmé ouško se závěsným kroužkem


Stuha: průvlečná, 38 mm široká, červená


Materiál: měď, průměr 34,8 mm, náklad: 150 ks


Vydal: KVH Hradec Králové “Historický C.k. Řadový pěší pluk č. 18″ v r. 2009


Dekret: ANO


Pozn.: Medailí byli dekorováni všichni uniformovaní účastníci XVIII. C. k. Manévrů, pořádaných KVH Hradec Králové dne 30. 5. 2009 v parku zámku Hrádek u Nechanic, u příležitosti 200. výročí vyhlášení “plukovního dne″


Dekorováni byli i někteří zúčastnění civilní hosté.


C. k. IR No. 18 se v bitvě u Aspern dne 22. 5. 1809 natolik vyznamenal, že tento den byl vyhlášen “významným dnem pluku – plukovním dnem″.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Historického C. k. Řadového pěšího pluku č. 18, avers

Pamětní medaile Historického C. k. Řadového pěšího pluku č. 18, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Historického C. k. Řadového pěšího pluku č. 18, revers

Pamětní medaile Historického C. k. Řadového pěšího pluku č. 18, revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342286 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní kříž 1757-2007 (Audienční kříž)

Avers: tlapatý kříž tereziánského typu, na středovém medailonu ve dvou řádcích letopočty: 1757 nahoře a: 2007 dole

Revers: hladký


Závěs: obloukové ouško s oválným drátěným závěsným prstencem


Stuha: průvlečná, 39 mm široká, červeno-bílo-červená v poměru barev 11 : 17 : 11 mm a s okraji začištěnými bílou nití


Materiál: bronz, rozměry: š 31,3 x v 35,5 mm včetně ouška, náklad: 300 ks


Vydal: organizátoři oslav, Brandýs nad Labem, v r. 2007


Dekret: ANO


Pozn.: Dekret podepsaný Dr. Otto von Habsburgem.

Kříž byl udělován na zámku Brandýs nad Labem dne 28. 4. 2007 u příležitosti “Slavnosti usmíření″ k 250. výročí bitvy o Brandýs n. L. - Starou Boleslav v sedmileté válce prusko-rakouské a “Audience u císaře Karla I.″ ke 120. výročí narození Jeho Císařského a Královského Veličenstva blahoslaveného Karla I. Rakouského.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní kříž 1757-2007, avers

Pamětní kříž 1757-2007, avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342405 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Záslužný kříž Asociace tradičních historických jednotek (Asociační kříž)


Avers: tlapatý kříž s konci rozšířených ramen zakončenými dvěma obloučky a třemi hroty, plocha ramen lemována zvýšenou obvodovou lištou, přes horní a dolní rameno položen dubový věnec – u vodorovných ramen podložen, na střed kříže umístěno oválné mezikruží s opisem: MERITO CIVILI TEMPORE BELLI . MCMXV . (Občanské zásluze za času války 1915) a rakouskou orlicí uprostřed, v ploše ramen kříže vyryta písmena: A vlevo, T nahoře, H vpravo a J dole

Revers: hladký se svislou zapínací sponou


Závěs: bez závěsu


Stuha: bez stuhy

Materiál: a) obecný kov pozlacený, rozměry: š 44 x v 44 mm, zlaté provedení určeno pro důstojníky,
b) obecný kov postříbřený, rozměry: š 44 x v 44 mm, stříbrné provedení určeno pro poddůstojníky


Vydal: ATHJ v r. 2002


Dekret: NE


Pozn.: kříž je udělován za záslužnou činnost v rámci Asociace


ATHJ tvoří:

IR 8 - K. u. K. Infanterie Regiment Erzherzog Karl Stephan No. 8
(Vojenskohistorický spolek v Brně)


IR 28 - K. u. K. Infanterie Regiment König Viktor Emanuel III. No. 28


IR 35 - K. u. K. Infanterie Regiment Freiherr von Sterneck No. 35
(Klub vojenské historie Plzeň )


IR 42 - K. u. K. Infanterie Regiment Herzog von Cumberland No. 42
(Tradiční Historická Jednotka Infanterieregiment N°42 o.s.)


IR 74 - K. u. K. Infanterie Regiment Freiherr von Schönaich No. 74
(KVH Železnice)


IR 88 - K. u. K. Infanterie Regiment No. 88


IR 98 - K. u. K. Infanterie Regiment Ritter von Rummer No. 98
(KPVH - Pardubicko)


BHIR - K. u. K. Bosnisch-Herzegowinisches Infanterie Regiment No. 1
(KVH Gardekorps Praha)


LIR 10 - K. K. Lanfwehr Infanterie Regiment No. 10 Jungbunzlau


DR 14 - K. u. K. Dragoner Regiment Fürst zu Windisch-Graetz No. 14




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Záslužný kříž Asociace trdičních historických jednotek, avers

Záslužný kříž Asociace trdičních historických jednotek, avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342408 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní kokarda - Josefínské slavnosti 2009


I když tato rozeta není klasickou dekorací spadá do pamětních artefaktů vydávaných KVH u příležitosti rekonstrukcí bitevních ukázek a vzpomínkových akcí ve spojitosti s osudy Rakousko-Uherského mocnářství a dovoluji si ji zařadit po boku zde uvedených dekorací.


Avers: 1x střídající se žluto - černý pruh tvořící okruží v šíři 12mm a 5mm se žlutým středem o poloměru 8mm


Revers: hladký


Závěs: zlacený zavírací špendlík


Stuha: NENÍ


Materiál: PES textilie, průměr rozety 50mm


Vydal: Pořadatel Josefínských slavností v Terezíně


Dekret: NE


Pozn.: Pamětní kokarda na Josefínské slavnosti pořádané v roce 2009 byla udělena všem uniformovaným vojákům, kteří se zúčastnili bitevních ukázek z Velké války a též sedmileté války v pevnosti Terezín u příležitosti tradičních Josefínských slavností.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní kokarda - Josefínské slavnosti 2009, avers

Pamětní kokarda - Josefínské slavnosti 2009, avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#342411 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Členský odznak Komitétu pro udržování památek z války roku 1866


Odznak je vydávaný členům Komitétu pro udržování památek z války roku 1866.


Avers: pozlacená rakouská orlice na podstavci s letopočtem 1866


Materiál: pozlacený obecný kov


Rozměr: 36x60mm


Stuha: podložená, 21 mm široká, černo-žlutá s nápisy KOMITÉT / 1866 vlevo a HRADEC /
KRÁLOVÉ vpravo Rozměr:2x 85x21mm

Dekret - ne


Vydavatel: Komitét pro udržování památek z války roku 1866


Číslováno - Ano - Číslo odznaku je vždy shodné s číslem průkazu člena, odznak je vydáván průběžně




URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#347145 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile - Kamenický Šenov 2007


Medaile byla udělována u příležitosti vernisáže výstavy "Když Prusové táhli krajem" ve Sklářském muzeu v Kamenickém Šenově a pochodu historických jednotek na Panskou skálu, kde byla znovuvysvěcena kaple Sv. Vavřince. Dne 2. června 2007.


Akci pořádalo Sklářské muzeum Kamenický Šenov ve spolupráci s Komitétem 1866 a KVH Česká Lípa.


Medaile má průměr 35 mm. Existují dvě verze - měděná (pro účastníky) a mosazná pro ty, kteří se podíleli na přípravě této akce (ta na obrázku je mosazná). Obě jsou zavěšené na stejné stuze - trojúhelníková, tmavě zelená. Ta na fotce je v původním stavu - tak, jak byla udělena.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Avers Medaile Kamenický Šenov

Avers Medaile Kamenický Šenov
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Revers Medaile Kamenický Šenov

Revers Medaile Kamenický Šenov
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#347267 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile Rudolf von Singule na dámské stuze je raritní a vysoce ceněnou pamětní dekorací vydanou v roce 2006. V příloze uvádím i formu nevyplněného udělovacího dekretu.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Rudolf von Singule na dámské stuze, avers

Pamětní medaile Rudolf von Singule na dámské stuze, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Rudolf von Singule na dámské stuze, revers

Pamětní medaile Rudolf von Singule na dámské stuze, revers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Udělovací dekret

Udělovací dekret
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#347301 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Medaile "SIGNUM MEMORIAE 2007", byla vydána v počtu pouhých 500 ks pro území celé Rakousko - Uherské monarchie. Byla udělována u příležitosti 95. narozenin arcivévody Otty von Habsburg. Medaile má průměr 35 mm. Vyobrazený exemplář je v původním stavu - bez jakéhokoli zásahu - přesně tak, jak byl udělen.
Ke každé patří dekret o formátu A4, který je na jméno. Každý kdo tuto medaili obdržel zároveň dostal i vyplněný dekret se svým jménem (což u nás není většinou zvykem). Seznam všech 500 nositelů je uložen v privátním habsburském archivu.


Medaile sice nebyla vydána na našem území, ale vzhledem k osobě, která ji udělila a také vzhledem ke skutečnosti, že v Čechách ji obdrželo několik desítek osob, tak myslím, že rozhodně patří do přehledu dekorací.


(SIGNUM MEMORIAE = ZNAMENÍ PAMĚTI)


odkazy - http://www.ordenskunde.info/dtOtto95.htm


http://www.schoene-nachrichten.de/?p=8434
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Medaile Signum Memoriae 2007, avers

Medaile Signum Memoriae 2007, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Medaile Signum Memoriae 2007, revers

Medaile Signum Memoriae 2007, revers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Udělovací dekret

Udělovací dekret
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#347303 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Medaile "De Ligne" udělená v Josefově v roce 2007 (14. 7.) všem uniformovaným účastníkům vzpomínkové akce na významného pevnostního stavitele Karla knížete De Ligne.


Avers: jemně zrněná plocha medaile, uprostřed poprsí mírně pootočené vpravo, při okraji opis: CHARLES ANTOINE DE LIGNE 1759 – 1792


Revers: a) jemně zrněná plocha medaile, uprostřed znak pevnosti Josefov, při obvodu nahoře opis: KVH JOSEFOV a dole letopočet: 2007
b) jemně zrněná plocha medaile, uprostřed znak pevnosti Josefov, při obvodu nahoře opis: KVH JOSEFOV


Závěs: kolmé ouško se závěsným kruhem


Stuha: průvlečná, 37 mm široká, bílá s červenými postranními a bílými okrajovými pruhy a červeným šrafováním uprostřed v poměru barev: 3,5 : 5 : 20 : 5 : 3,5 mm (shodná s válečnou stuhou rakousko-uherských dekorací)


Materiál: a) obecný kov patinovaný na “staré stříbro″, průměr 42 mm, náklad:
b) obecný kov patinovaný na “staré stříbro″, průměr 42 mm, náklad:


Výrobce: KVH Josefov “Pevnostní dělostřelecká rota″ v r. 2007


Pozn.: udělovací dekret nebyl vydán
-vyskytují se i medaile zavěšené na trojúhelníkové stuze – toto provedení není původní, jedná se o soukromou úpravu nositele
-vzpomínková akce na jednoho z prvních stavitelů josefovské pevnosti se konala v Josefově dne 14. července 2007




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Medaile De Ligne, avers

Medaile "De Ligne", avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Medaile De Ligne, revers

Medaile "De Ligne", revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#347304 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile ke 140. výročí bitvy u Dvora Králové


Avers: poprsí zobrazené z levé strany, při obvodu horní poloviny opis: TASILLO FESTETICZ DE TOLNA, dole letopočet: 1866


Revers: při obvodu věnec z vavřínových ratolestí, nahoře otevřený a dole převázaný stuhou, uprostřed ve třech řádcích nápis: DVŮR KRÁLOVÉ / 16. ZÁŘÍ / 2006


Závěs: malé ploché ouško se spojovacím a závěsným kroužkem


Stuha: průvlečná, 61 mm široká, jasně zelená s bílým středovým pruhem
v poměru barev 24 : 13 : 24 mm a s okraji začištěnými bílou nití


Materiál: tombak, průměr 31,8 mm, náklad: 152 ks


Vydal: Komitét pro udržování památek z války roku 1866, Hr. Králové, v r. 2006
návrh Ing. Pavel Tschiedel, technický referent Komitétu pro Dvůr Králové


Pozn.: k medaili byl vydán pamětní list – udělován pouze zahraničním účastníkům vzpomínkové akce




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile ke 140. výročí bitvy u Dvora Králové, avers

Pamětní medaile ke 140. výročí bitvy u Dvora Králové, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile ke 140. výročí bitvy u Dvora Králové, revers

Pamětní medaile ke 140. výročí bitvy u Dvora Králové, revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#350426 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ukázka sbírkové kolekce dekorací KVH tradičních Rakousko-uherských jednotek současnosti vydaných u příležitosti významných historických událostí.
Další faleristický popis bude následovat u nezdokumentovaných kusů. Příznivci těchto militárií se budou mít jistě v budoucnu na co těšit.
Pozn.
(Dekorace ze soukromé sbírky)
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Sbírková kolekce dekorací KVH tradičních Rakousko-uherských jednotek současnosti

Sbírková kolekce dekorací KVH tradičních Rakousko-uherských jednotek současnosti
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#351483 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ukázka sbírkové kolekce dekorací KVH tradičních Rakousko-uherských jednotek současnosti vydaných u příležitosti významných historických událostí. Další faleristický popis bude následovat u nezdokumentovaných kusů. Příznivci těchto militárií se budou mít jistě v budoucnu na co těšit.
Pozn.
(Dekorace ze soukromé sbírky)
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Sbírková kolekce dekorací KVH tradičních Rakousko-uherských jednotek současnosti

Sbírková kolekce dekorací KVH tradičních Rakousko-uherských jednotek současnosti
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#351485 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní Lovosický kříž


Udělen účastníkům vzpomínkové akce u příležitosti 250. výročí bitvy u Lovosic. Ke každému kříži patří i udělovací dekret. Počet vyrobených kusů cca 300. Kříž na obrázcích v příloze je v původním stavu, tak jak byl udělen - tzn. žádné dodatečné úpravy. Rozpětí kříže - 48 mm. Rozměry udělovacího dekretu - 41 x 29 cm.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní Lovosický kříž, avers

Pamětní Lovosický kříž, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní Lovosický kříž, revers

Pamětní Lovosický kříž, revers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Dekret

Dekret
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#351906 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Bronzová pamětní medaile ke 140. výročí prusko-rakouské války 1866

Dekorace vydaná ku příležitosti 140. výročí prusko-rakouské války 1866.


Rok vydání: 2006


Vydavatel: Komitét pro udržování památek z války roku 1866.


Materiál: bronz


Avers: portréty rakouského císaře Františka Josefa I. a pruského krále Wilhelma I.. Při obvodu opis: 140. výročí prusko-rakouské války r. 1866


Revers: šestiřádkový nápis: Komitét / pro udržování / památek z války / roku 1866 / Hradec / Králové. V dolní polovině ratolesti – vavřínová vlevo a dubová vpravo


Průměr : 30mm

Stuha: a) 39 mm široká, červeno-bíle šrafovaná (shodná s válečnou stuhou r – u dekorací)
b) 39 mm široká, červeno-bílá dělená napůl (shodná s občanskou stuhou r – u dekorací)

Dekret - ne


Evidenční číslo dekorace: EKOM0016



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#352654 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní kříž na 135. výročí bitvy u Hradce Králové

Dekorace vydaná ku příležitosti 135. výročí váky prusko-rakouské v r. 1866


Vydáno: 2001

Materiál: tombak


Avers: zrněná plocha ramen lemována hladkým okrajem, středový kruhový medailon s vavřínovými ratolestmi po stranách, opisem Königgrätz nahoře a letopočty 1866 uprostřed a 2001 dole


Revers: hladký


Rozměr: 38,7 x 38,7 mm


Stuha: průvlečná, 37 mm široká, tmavě zelená s černým kovovým mečem upevněným uprostřed


Dekret - ne


Evidenční číslo: EKOM0006



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#352655 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na 10. výročí založení historické jednotky v České Skalici

Dekorace vydaná ku příležitosti 10. výr. založení historické jednotky a 135. výročí prusko-rakouské války

Rok vydání: 2001


Vydavatel: historická jednotka „5. prapor polních myslivců Česká Skalice“

Materiál: tombak

Avers: uprostřed zlatavý myslivecký klobouk, při obvodu medaile je opis Feldjäger batalion Nr.5

Revers: uprostřed zlatavý městský znak, nahoře opis Česká Skalice, dole v opisu letopočty 1991-2001


Průměr: 43 mm


Stuha: průvlečná, 36 mm široká, světle červená s připevněnou zlatou kovovou polní trubkou s číslicí 5

Dekret - ne


Evidenční číslo: EKOM0003


Číslováno - ne



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#352786 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Stříbrná pamětní medaile ke 140. výročí prusko-rakouské války 1866


Dekorace vydaná ku příležitosti 140. výročí prusko-rakouské války 1866


Rok vydání : 2006


Vydavatel: Komitét pro udržování památek z války roku 1866 Hradec Králové


Materiál: poniklovaný obecný kov


Avers: portréty rakouského císaře Františka Josefa I. a pruského krále Wilhelma I.. Při obvodu opis: 140. výročí prusko-rakouské války r. 1866


Revers: šestiřádkový nápis: Komitét / pro udržování / památek z války / roku 1866 / Hradec / Králové. V dolní polovině ratolesti – vavřínová vlevo a dubová vpravo


Průměr : 30mm


Stuha: a) trojúhelníková,39 mm široká, červeno-bíle šrafovaná (shodná s válečnou stuhou r – u dekorací)
b) trojúhelníková,39 mm široká, červeno-bílá dělená napůl (shodná s občanskou stuhou r – u dekorací)


Dekret - ne


Evidenční číslo: EKOM0017



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#352789 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Stříbrná pamětní medaile k 225. výročí založení pevnosti Josefov

Dekorace vydaná ku příležitosti 225 let pevnosti Josefov.

Rok vydání: 2005

Vydavatel: KVH Josefov „Pevnostní dělostřelecká rota“

Materiál: obecný kov s patinou „staré stříbro“


Avers: uprostřed erb pevnosti Josefova, nad ním opis PEVNOST JOSEFOV, dole v opisu letopočty 1780 - 2005


Revers: portrét císaře zprava, nad ním opis CÍSAŘ JOSEF II


Průměr: 37,8 mm


Stuha: průvlečná, 38 mm široká, červeno-bíle šrafovaná (shodná s válečnou stuhou r–u dekorací)

Dekret - ne


Evidenční číslo: EKOM0002



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#352791 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní odznak - Vilém Princ ze Schamburg Lipe I. Protektor Komitétu 1866


Vydáno při příležitosti připomínky 100. výročí úmrtí Viléma Prince ze Schamburg Lipe, generála jízdy a prvního protektora Komitétu 1866 v Náchodě 8. dubna 2006.

Vydáno: 8.4.2006

Vydavatel: Komitét pro udržování památek z války roku 1866. Odznaky prodejné.


Materiál: bronz


Líc: Obdélníkový odznak s portrétem a nápisy: Vilém Princ ze Schamburg Lipe I. Protektor Komitétu 1866


Rozměr: 22x40mm

Dekret - ne


Evidenční číslo: EKOM0018
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#352792 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Členský odznak Komitétu pro udržování památek z války roku 1866

Odznak vydávaný členům Komitétu pro udržování památek z války roku 1866

Rok vydání: vydáváno průběžně


Vydavatel: Komitét pro udržování památek z války roku 1866

Materiál: pozlacený obecný kov

Avers: pozlacená rakouská orlice na podstavci s letopočtem 1866


Revers: hladký


Rozměr: 36x60mm


Stuha: podložená, 21 mm široká, černo-žlutá s nápisy KOMITÉT / 1866 vlevo a HRADEC / KRÁLOVÉ vpravo


Rozměr:2x 85x21mm

Dekret - ne


Číslováno - Číslo odznaku je vždy shodné s číslem průkazu člena


Evidenční číslo: EKOM0001



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#352925 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na 110. výročí zřízení Spolku pro udržování pomníků z roku 1866 na bijišti královédvorském

Dekorace vydaná ku příležitosti 110. výročí založení Spolku


Rok vydání: 2002


Vydavatel: Komitét pro udržování památek z války roku 1866 Hradec Králové

Materiál: a) cín, b) aluminium


Avers: uprostřed pomník a okolo dvojité opisy: Komitét pro udržování památek z války roku 1866 / Königinhof Dvůr Králové, dole letopočet 1866

Revers: při obvodu věnec z dubové a vavřínové ratolesti, uprostřed ve dvou řádcích letopočty 1892 / 2002

Průměr: 30,2 mm


Stuha pro a): průvlečná, 36 mm široká, tmavě zelená Stuha pro b): průvlečná, hedvábná, světle zelená


Dekret - ne


Evidenční číslo: EKOM0011
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#353234 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Plukovní záslužný kříž IR28


Avers: tlapatý kříž s mírně obloukovitě se rozšiřujícími a rovně zakončenými rameny, mezi rameny prořezávaný vavřínový věnec, uprostřed kruhový medailon s výraznou obvodovou hranou a s plastickým vyobrazením pražských Hradčan, dole štítek s písmeny a číslicemi: IR 28, horní rameno kříže převýšeno císařskou korunou


Revers: hladký, mírně konvexní ve středu vyražen nápis PRAŽSKÉ DĚTI


Závěs: jablkem koruny naplocho procházející závěsný kroužek


Stuha: trojúhelníková, tmavě zelená, š. 4cm (egalizační barva 28. pěšího pluku)


Vydal: KVH 28. pěší pluk (K. u. K. Infanterie Regiment König Viktor Emanuel III. No. 28) v r. 2006


Dekret: NE


Dekorace je rozdělena do tří tříd:
Třetí třída (rytíř): PZK na trojúhelníkové, trávově zelené stuze, nošené na levé straně hrudi.
Druhá třída (důstojník): Zvětšený PZK, připínací kříž na prsou.
První třída (komtur): Zavěšený PZK u krku.



Kříž je udělován za zásluhy při spolupráci s jinými KVH, za organizační a velitelské zásluhy při součinnosti při bojových ukázkách a tp.


Mezi první držitele tohoto vyznamenání, je vedle zástupců vojensko-historických spolků z Čech, Rakouska a Maďarska, také JCKV Dr. Otto von Habsburg, který obdržel první třídu vyznamenání na brandýském zámku, dne 3. května 2008.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Plukovní záslužný kříž 3. třída (rytíř)

Plukovní záslužný kříž 3. třída (rytíř)
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#353586 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na 139. výročí války prusko – rakouské v Kamenickém Šenově

Dekorace vydaná ku příležitosti: 139. váročí prusko-rakouské války v Kamenickém Šenově.


Avers: vyobrazení dvou pruských vojáků s kamennými varhanami v pozadí a dvojitými opisy: STEINSCHÖNAU / 1866 vlevo a KAMENICKÝ ŠENOV / 2005 vpravo


Revers: hladký

Rok vydání: 2005


Vydavatel: KVH Kamenický Šenov

Materiál: bronz


Průměr: 35 mm


Stuha: trojúhelníková, ?? mm široká, tmavě zelená


Dekret - ne


Číslováno - ne


Evidenční číslo: EKOM0004



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#353723 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na 140. výročí odchodu Prusů z Čech

Dekorace vydaná ku příležitosti 140. výročí odchodu Prusů z Čech.

Rok vydání: 2006


Vydavatel: Komitét pro udržování památek z války roku 1866 Hradec Králové

Počty ks – vydáno / uděleno: 152 /152

Materiál: tombak


Avers: portrét zleva s opisem Tastllo
Festeticz de Tolna, dole letopočet 1866


Revers: věnec z vavřínových ratolestí, uprostřed třířádkový nápis: Dvůr Králové / 16.září / 2006


Průměr: 31,8 mm


Stuha: průvlečná, 61 mm široká,světle zelená s 13 mm širokým bílým středovým pruhem


Dekret: pamětní list pouze pro zahraniční účastníky akce


Evidenční číslo: EKOM0007


Číslováno - ne



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#353725 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážení příznivci faleristiky, dovoluji si představit unikátní řadu pamětních medailí Tradiční historické jednotky pěšího pluku č.98, která byla vydávána ke klubovým akcím typu Den veteránů a Zimní pochod Klubu přátel vojenské historie Pardubicko.


Jednotlivé dekorace budou podrobně popsány a též zařazeny do připravované publikace o medailích, řádech a ostatních dekoracích THJ současnosti v ČR.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Souborná řada pamětních medailí KPVH Pardubicko z let 2003 - 2007

Souborná řada pamětních medailí KPVH Pardubicko z let 2003 - 2007
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#355984 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na Den válečných veteránů 11. 11. 2006


Avers: plochý tlapatý kříž s velkým středovým kruhovým medailonem, v ploše medailonu z drobných bodů vyražený šestiřádkový nápis: 11.11/ Den / válečných / veteránů / 2006 / 98


Revers: hladký


Závěs: ploché ouško, kterým prochází závěsný kroužek


Stuha: 4cm široká průvlečná stuha (s kroužkem) v bledě tyrkysové barvě


Materiál: bílý kov s lesklým povrchem, rozměry: š 41 x v 45 mm


Náklad: 20 ks


Vydal: KPVH-Pardubicko "K. u. K. Infanterie Regiment Ritter von Rummer No. 98" v r. 2006


Výrobce: p. Radek Kohoutek z Řečan nad Labem


Dekret: NE


Pozn.: Dekorace udělena uniformovaným účastníkům dne Válečných veteránů 11. listopadu r. 2006 ve Vápně na Přeloučsku




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Avers pamětní medaile na Den veteránů 11. 11. 2006

Avers pamětní medaile na Den veteránů 11. 11. 2006
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#356089 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile Vápenný Podol r. 2003


Dekorace byla udělena účastníkům bojové ukázky ,,Karpaty - 1sv,, z řad členů klubu přátel vojenské historie Pardubicko v roce 2003. Bitva se uskutečnila v obci Vápenný Podol na Pardubicku.


Avers: Rovnoramenný kříž se zaoblenými konci ramen s jednoduchou vnitřní obvodovou rýhou, na středu kříže vyryt rok /2003/ přičemž nad i pod letopočtem dvě jednoduché ozdoby ve tvar velkého / V /, rozměr kříže 40mm
Revers: hladký
Materiál: hladký matný kov
Stuha: průvlečná 4cm široká, žluté barvy
Dekret. NE
Vydal: KPVH Pardubicko r. 2003




URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#356102 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na Vánoční pochod KPVH Pardubicko v r. 2005


Avers: plochá medaile kruhovitého tvaru s tlapatým výstupkem v horní části dekorace, v ploše medaile z drobných bodů vyražený pětiřádkový nápis: Vanocni/ Pochod / 2005 / K.U.K.I.R./ 98 /


Revers: hladký


Závěs: ploché ouško, kterým prochází závěsný kroužek


Stuha: 4cm široká průvlečná stuha (s kroužkem) v tmavě zelené barvě


Materiál: bílý kov s lesklým povrchem o průměru: 40 mm


Náklad: 20 ks


Vydal: KPVH-Pardubicko "K. u. K. Infanterie Regiment Ritter von Rummer No. 98" v r. 2005


Výrobce: p. Radek Kohoutek z Řečan nad Labem


Dekret: NE


Pozn.: Dekorace udělena všem uniformovaným účastníkům Vánočního pochodu po Přeloučsku v r.2005




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile na Vánoční pochod KPVH Pardubicko v r. 2005

Pamětní medaile na Vánoční pochod KPVH Pardubicko v r. 2005
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#356716 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na Vánoční pochod KPVH Pardubicko v r. 2006


Avers: Osmihranný hladký medailon s na středu z drobných bodů vyraženým čtyřřádkovým nápisem: / 98 / Vánocní / Pochod / 2006


Závěs: ploché ouško, kterým prochází závěsný kroužek


Stuha: 4cm široká průvlečná stuha (s kroužkem) ve světle zelené barvě


Materiál: bílý kov s lesklým povrchem o průměru: 40 mm


Náklad: 20 ks


Vydal: KPVH-Pardubicko "K. u. K. Infanterie Regiment Ritter von Rummer No. 98" v r. 2006


Výrobce: p. Radek Kohoutek z Řečan nad Labem


Dekret: NE


Pozn.: Dekorace udělena všem uniformovaným účastníkům Vánočního pochodu po Přeloučsku v r.2006




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile na Vánoční pochod KPVH Pardubicko v r. 2006

Pamětní medaile na Vánoční pochod KPVH Pardubicko v r. 2006
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#356717 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na Den válečných veteránů 11. 11. 2005 na Pardubicku


Avers: plochý tlapatý kříž s uprostřed z drobných bodů vyražený pětiřádkový nápis: 2005 / Den / veteránů / 2005 / 98


Revers: hladký


Závěs: ploché ouško, kterým prochází závěsný kroužek


Stuha: 4cm široká průvlečná stuha (s kroužkem) v červené barvě


Materiál: bílý kov s lesklým povrchem, rozměry: š 41 x v 45 mm


Náklad: 20 ks


Vydal: KPVH-Pardubicko "K. u. K. Infanterie Regiment Ritter von Rummer No. 98" v r. 2005


Výrobce: p. Radek Kohoutek z Řečan nad Labem


Dekret: NE


Pozn.: Dekorace udělena uniformovaným účastníkům dne Válečných veteránů 11. listopadu r. 2005 pořádaným KPVH Pardubicko




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile na Den válečných veteránů 11. 11. 2005 na Pardubicku

Pamětní medaile na Den válečných veteránů 11. 11. 2005 na Pardubicku
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#356720 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Medaile na 250. výročí obrany Olomouce 1758 – 2008


Avers: poprsí generála Laudona zobrazené zleva, v obvodovém mezikruží opisy: + Gideon Ernest von Laudon + nahoře a: + Guntramovice a Domašov + dole, mezi opisy jsou letopočty: 1758 vlevo a: 2008 vpravo.


Revrs: hladký


Závěs: ploché ražené ouško, kterým prochází závěsný háček stuhy

Stuha: trojúhelníková, 38 mm široká, červeno-bílo-červená v poměru barev 10 : 18 : 10 mm a s okraji začištěnými bílou nití.
Materiál: negatívní ražba, bronz, průměr 38 mm, náklad: 220 ks


Výrobce: Občanské sdružení Vlastenecký poutník, Budišov nad Budišovkou, r.2008
autor medaile p. Petr Kodeda, výrobce


Pozn.: udělovací dekret nebyl vydán
-dekoraci obdrželi pouze uniformovaní členové historických jednotek, které se zúčastnily vzpomínková akce na bitvu u Guntramovic a Domašova nad Bystřicí dne 28. 6. 2008 na pláních Červené hory.



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#359216 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní kříž Karpathen 1915 (r.2002)


Avers: hladká plocha ramen, na horním rameni rytý letopočet: 1915, na příčném břevně zkratka: KARPATHEN, na dolním rameni rytý letopočet: 2002


Revers: hladký


Závěs: ploché oblé ouško se spojovacím a závěsným kroužkem


Stuha: trojúhelníková, 40 mm široká, barva Kaisergelb (císařská žlutá)


Materiál: bílý kov s lesklým povrchem,


Rozměry: š 33,4 x v 33,4 mm


Výroba: p. Holík z Brna


Pozn.: k dekoraci nebyl vydán udělovací dekret. Dekorace udělena všem účastníkům bitevní rekonstrukce z Velké války ve Stříbře.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní kříž Karpathen 1915 (r. 2002), avers

Pamětní kříž Karpathen 1915 (r. 2002), avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#359950 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní kříž Nymburk (r.2010) - civilní varianta


Tento pamětní kříž byl vyroben jako pamětní dekorace ve dvou stupních. Tzv. civilní varianta v počtu 50ks na tmavě-červené stuze, a dále v počtu 10ks ve variantě s pozlacenými meči na tradiční R-U průvlečné stuze žluto-černé (tzv. Dělový kříž). Tento stupeň pak byl určen realizátorům výstavy a zástupcům města.


Avers: hladká plocha ramen, na horním rameni rytý letopočet: 2010, na příčném břevně nápis: Nymburk, na dolním rameni rytá zkratka: IR98


Revers: hladký


Závěs: ploché oblé ouško se spojovacím a závěsným kroužkem


Stuha: průvlečná trojúhelníková, 35 mm široká, barva tmavě červená (civilní verze stuhy)


Materiál: bílý kov s lesklým povrchem,


Rozměry: š 33,4 x v 33,4 mm


Výroba: p. Holík z Brna


Vydal: KPVH Pardubicko v roce 2010 u příležitosti slavnostní vernisáže výstavy Dragouni v Nymburce.


Pozn. K dekoraci byl udělen dekret na jméno.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní kříž Nymburk (r.2010), avers

Pamětní kříž Nymburk (r.2010), avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#361794 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní kříž s meči Nymburk (r.2010) - válečná varianta


V počtu 10ks byl tento pamětní kříž vyroben ve variantě s pozlacenými meči na tradiční R-U průvlečné stuze žluto-černé (tzv. Dělový kříž). Tento stupeň dekorace byl určen realizátorům výstavy a zástupcům města.


Avers: hladká plocha ramen, na horním rameni rytý letopočet: 2010, na příčném břevně nápis: Nymburk, na dolním rameni rytá zkratka: IR98


Revers: hladký


Závěs: ploché oblé ouško se spojovacím a závěsným kroužkem


Stuha: průvlečná trojúhelníková, 35 mm široká, barva žluto - černá s pozlacenými meči


Materiál: bílý kov s lesklým povrchem,


Rozměry: š 33,4 x v 33,4 mm


Výroba: p. Holík z Brna


Vydal: KPVH Pardubicko v roce 2010 u příležitosti slavnostní vernisáže výstavy Dragouni v Nymburce.


Pozn. K dekoraci byl udělen dekret na jméno.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní kříž Nymburk (r.2010) válečná varianta, avers

Pamětní kříž Nymburk (r.2010) válečná varianta, avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#361795 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní kříž Nymburk (r.2010) - válečná varianta bez mečů


V počtu 10ks byl tento pamětní kříž vyroben ve variantě na tradiční R-U průvlečné stuze žluto-černé. Tento stupeň dekorace byl určen zástupcům z řad Města a Vlastivědného muzea Nybmurk.


Avers: hladká plocha ramen, na horním rameni rytý letopočet: 2010, na příčném břevně nápis: Nymburk, na dolním rameni rytá zkratka: IR98


Revers: hladký


Závěs: ploché oblé ouško se spojovacím a závěsným kroužkem


Stuha: průvlečná trojúhelníková, 35 mm široká, barva žluto - černá.


Materiál: bílý kov s lesklým povrchem,


Rozměry: š 33,4 x v 33,4 mm


Výroba: p. Holík z Brna


Vydal: KPVH Pardubicko v roce 2010 u příležitosti slavnostní vernisáže výstavy Dragouni v Nymburce.


Pozn. K dekoraci byl udělen dekret na jméno.



URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#362306 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile císaře Karla ve zlatě s meči


Avers: poprsí císaře Karla I. zobrazené z pravé strany, při obvodu opis: CAROLVS D. G. IMP. AVST. REX BOH. ETC. ET REX APOST. HVNG.


Revers: ve štítě český lev, při obvodu opisy: BRANDÝS NAD LABEM nahoře a: STARÁ BOLESLAV dole.


Závěs: válcovité ouško s naplocho procházejícím závěsným kruhem


Stuha: průvlečná trojúhelníková, 39 mm široká, červeno-bíle šrafovaná s červenými postranními a bílými okrajovými pruhy, na stuhách dekorací jsou připevněny kovové zlaté zkřížené meče


Materiál: pozlacený odlitek z bílého kovu, průměr 33 mm


Náklad: 10 ks


Vydal: Tradiční hist. jednotka 14. dragounský pluk v r. 2009


Dekret: ANO


Dekorace byla udělena pouze dvakrát, v r. 2009 na Audienci v Brandýse nad Labem a u příležiosti vernisáže výstavy Dagouni v Nymburce v r. 2010.




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - avers

avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - revers

revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#365001 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Záslužný kříž Asociace tradičních historických jednotek pro důstojníky


Avers: tlapatý kříž s konci rozšířených ramen zakončenými dvěma obloučky a třemi hroty, plocha ramen lemována zvýšenou obvodovou lištou, přes horní a dolní rameno položen dubový věnec – u vodorovných ramen podložen, na střed kříže umístěno oválné mezikruží s opisem: MERITO CIVILI TEMPORE BELLI. MCMXV. (Občanské zásluze za času války 1915) a rakouskou orlicí uprostřed, v ploše ramen kříže vyryta písmena: A vlevo, T nahoře, H vpravo a J dole


Revers: hladký se svislou zapínací sponou


Závěs: bez závěsu


Stuha: bez stuhy


Materiál: obecný kov pozlacený, rozměry: š 44 x v 44 mm, zlaté provedení pro důstojníky


Vydal: ATHJ v r. 2002


Dekret: NE


Pozn.: kříž je udělován za záslužnou činnost v rámci Asociace


ATHJ tvoří:


IR 8 - K. u. K. Infanterie Regiment Erzherzog Karl Stephan No. 8
(Vojenskohistorický spolek v Brně)


IR 28 - K. u. K. Infanterie Regiment König Viktor Emanuel III. No. 28


IR 35 - K. u. K. Infanterie Regiment Freiherr von Sterneck No. 35
(Klub vojenské historie Plzeň )


IR 42 - K. u. K. Infanterie Regiment Herzog von Cumberland No. 42
(Tradiční Historická Jednotka Infanterieregiment N°42 o.s.)


IR 74 - K. u. K. Infanterie Regiment Freiherr von Schönaich No. 74
(KVH Železnice)


IR 88 - K. u. K. Infanterie Regiment No. 88


IR 98 - K. u. K. Infanterie Regiment Ritter von Rummer No. 98
(KPVH - Pardubicko)


BHIR - K. u. K. Bosnisch-Herzegowinisches Infanterie Regiment No. 1
(KVH Gardekorps Praha)


LIR 10 - K. K. Lanfwehr Infanterie Regiment No. 10 Jungbunzlau


DR 14 - K. u. K. Dragoner Regiment Fürst zu Windisch-Graetz No. 14




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Záslužný kříž Asociace tradičních historických jednotek pro důstojníky, avers

Záslužný kříž Asociace tradičních historických jednotek pro důstojníky, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Záslužný kříž Asociace tradičních historických jednotek pro důstojníky, revers

Záslužný kříž Asociace tradičních historických jednotek pro důstojníky, revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#375463 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní kříž s meči 15. let SVH Liberec
Kříž vznikl na památku patnáct let trvající činnosti Spolku vojenské historie z Liberce.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní kříž s meči 15. let SVH Liberec, avers

Pamětní kříž s meči 15. let SVH Liberec, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní kříž s meči 15. let SVH Liberec, revers

Pamětní kříž s meči 15. let SVH Liberec, revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#376479 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile Niměřice 2005
Dekorace byla udělena 18. srpna L.P. 2005 u příležitosti vzpomínky na 90. let od úmrtí jeho výsosti Františka Josefa I. na zámku v Niměřicích. Dekoraci vydal THJ IR28.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Niměřice 2005 avers

Pamětní medaile Niměřice 2005 avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Niměřice 2005 revers

Pamětní medaile Niměřice 2005 revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#376959 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní Kolínský kříž
byl udělen účastníkům exhumačních prací a převozů ostatků vojáků z války sedmileté. Tento kříž je typický svým černým středem.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní Kolínský kříž avers

Pamětní Kolínský kříž avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní Kolínský kříž revers

Pamětní Kolínský kříž revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#376969 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile císaře Karla ve zlatě


Avers: poprsí císaře Karla I. zobrazené z pravé strany, při obvodu opis: CAROLVS D. G. IMP. AVST. REX BOH. ETC. ET REX APOST. HVNG.


Revers: ve štítě český lev, při obvodu opisy: BRANDÝS NAD LABEM nahoře a: STARÁ BOLESLAV dole.


Závěs: válcovité ouško s naplocho procházejícím závěsným kruhem


Stuha: průvlečná trojúhelníková, 39 mm široká, červeno-bíle šrafovaná s červenými postranními a bílými okrajovými pruhy.


Materiál: pozlacený odlitek z bílého kovu, průměr 33 mm


Náklad: 10 ks


Vydal: Tradiční hist. jednotka 14. dragounský pluk v r. 2009


Dekret: ANO




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile císaře Karla ve zlatě avers

Pamětní medaile císaře Karla ve zlatě avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#376970 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile císaře Karla ve stříbře s meči


Avers: poprsí císaře Karla I. zobrazené z pravé strany, při obvodu opis: CAROLVS D. G. IMP. AVST. REX BOH. ETC. ET REX APOST. HVNG.


Revers: ve štítě český lev, při obvodu opisy: BRANDÝS NAD LABEM nahoře a: STARÁ BOLESLAV dole.


Závěs: válcovité ouško s naplocho procházejícím závěsným kruhem


Stuha: průvlečná trojúhelníková, 39 mm široká, červeno-bíle šrafovaná s červenými postranními a bílými okrajovými pruhy, na horní části připevněny pozlacené meče.


Materiál: postříbřený odlitek z bílého kovu, průměr 33 mm


Vydal: Tradiční hist. jednotka 14. dragounský pluk v r. 2009


Dekret: ANO




Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile císaře Karla ve stříbře s meči avers

Pamětní medaile císaře Karla ve stříbře s meči avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#376971 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile Dvůr Králové 2002
Další dekorace vydaná Komitétem pro udržování památek z války 1866.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Dvůr Králové 2002 avers

Pamětní medaile Dvůr Králové 2002 avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile Dvůr Králové 2002 revers

Pamětní medaile Dvůr Králové 2002 revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#376972 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní dekorace Terezín 2010 ve zlatě


K výročí 230 let založení královského pevnostního města Terezín a v upomínku na podzimní Josefínské slavnosti v r. 2010 byla vytvořena tato nádherná pamětní medaile.
Dekorace je vytvořena ve dvou třídách, zlaté a stříbrné. Udělena byla všem účastníkům Josefínských slavností z řad KVH, aktivním účastníkům bojových ukázek a též čestným hostům města.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní dekorace Terezín 2010, avers

Pamětní dekorace Terezín 2010, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní dekorace Terezín 2010, revers

Pamětní dekorace Terezín 2010, revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#378429 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní medaile na rok 1866 - 125. výročí bitvy u Hradce Králové"


Pamětní medailë byla vydána Muzeem východních Čech v Hradci Králové v r. 1991 nákladem 800 ks a udělena byla členům KVH, Komitétu a osobám, které se zasloužily o tradici a údržbu památek na Prusko-Rakouskou válku 1866.


Dekorace byla vytvořena ve dvou verzích bronzové a postříbřené.

Originální stuha je průvlečná žluto-černá, dělená svisle napůl. Stuha na fotografii je po soukr. úpravě složena do trojúhelníku.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Pamětní medaile na rok 1866 - 125. výročí bitvy u Hradce Králové, avers

Pamětní medaile na rok 1866 - 125. výročí bitvy u Hradce Králové, avers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#378955 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Krakówsky pamětní kříž 2010


U příležitosti obrany Twierdzy Kraków przed armiš carskš w 1914 vydal dne 3. 12. 2010 Tradycyjny Oddział C. i K. Regimentu Artylerii Fortecznej No.2 barona Edwarda von Beschi tuto pamětní dekoraci přítomným velitelům z řad tradičních R-U jednotek z České Republiky, Rakouska, Maďarska a Polska.
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Krakówsky pamětní kříž 2010, avers

Krakówsky pamětní kříž 2010, avers
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Krakówsky pamětní kříž 2010, revers

Krakówsky pamětní kříž 2010, revers
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#380652 Version : 0
At the festive occasion of the blessing of the battalion LIR8 in the military church of st. Jan of Nepomuk at Prague castle on 4. 5. 2013 was awarded to the participants of the ceremony, commemorative medals. Again, this is a decoration from the group of KVH dealing with R-In the army..
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#521566 Version : 0
Commemorative medal LIRE 8, granted on the occasion of the blessing of the regimental battalion - silver variant..
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#521567 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Rakousko-Uhersko v odměňování svých věrných mělo celou řadu specializovaných dekorácí, řádů a vyznamenání. V tomto případě a prosím nechť se na mně pánové nezlobí, jde o opravdu nepochopení problematiky a vytvoření hybridu, který budí slušně řečeno rozpaky. Z posledního stupně kříže úprávou vzniká dekorace, která má ocenit práci kolegů, kteří pečuji o tradice, což já obdivně kvituji. V tomto případě jsem opravdu k dekoraci tohoto typu velmi kritický neb i název je hloupoučký ne příliš výstižný. V časopise Signu číslo 10 V.řáda z června roku 2010 je zásadní článek s názvem " Válečný kříž Za civilní zásluhy 1915 ( Kriegskereuz für Zivilverdienst 1915 ) auttor Dr. Romana Jedličky a pana LFS, kteří na straně 510 na tento kříž upozorňuji jako na něco co již překročilo nejen rámec vkusu .


Omlouvám se všem kolegům a přátelům z KVH, ale tento kříž by neměl být odznakem záslužným a snad ani pamětní. Existuje tolik jiných možností ..........
Pamětní a veteránské dekorace pro členy KVH - Obrázky časopis  SIGNUM  Brno

Obrázky časopis SIGNUM Brno
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#375464 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Je to tak jak píše Altmann, bohužel jen provádíme dokumentaci pro knihu vzniklých dekorací na poli KVH z období mocnářství.
Snad se tedy pro příště tvůrci současných dekorací poučí a bude vše all right.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#376094 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pamětní mobilizační kříž 1914-2014 (LIR Nr.8 Prag)
Kříž byl vytvořen a byl udělen k oslavám 100 let výročí mobilizace. Vyrobeno bylo celkem 200 kusů. Kříže jsou číslované.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-a-veteranske-dekorace-pro-cleny-KVH-t89889#518858 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more