Veselý, Jindřich

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jindřich Veselý



Jindřich Veselý se narodil v roce 1906. Již v době první republiky vstoupil do KSČ, kde byl od roku 1933 činný v ústředním sekretariátu. Krátce po německé okupaci byl zatčen a až do konce války internován v koncentračním táboře v Buchenwaldu.


V říjnu 1945 nastoupil na Ministerstvo vnitra. Zde zastával od roku 1948 do roku 1950 funkci přednosty odboru BA, což znamenalo, že současně byl velitelem Státní bezpečnosti. V březnu 1950 se popkusil o sebevraždu, která se mu ovšem nepodařila. Padesátá léta poté strávil ve funkci ředitele Ústavu dějin KSČ. V březnu 1964 zopakoval pokus o sebevraždu, což se mu nyní podařilo. Impulsem bylo zřejmě odvolání z vedení ústavu.



Zdroj:
VOREL, Jaroslav, ŠIMÁNKOVÁ, Alena a kol.: Československá justice v letech 1948–1953 v dokumentech. Díl I., ÚDV, Praha 2003.
URL : https://www.valka.cz/Vesely-Jindrich-t89583#334182 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more