31.10.2009 - Návštěva náměstka MO v Iráku

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Náměstek ministra obrany pro zahraničí Jan Fulík navštívil ve dnech 26. - 29. října 2009 Iráckou republiku a její severní autonomní část, Kurdistán.


Jan Fulík cestoval na Blízký východ v delegaci ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského.


Hlavním bodem pracovní cesty náměstka Fulíka bylo setkání s náčelníkem Generálního štábu irácké armády, generálem Babakirem B. Zibarim. Generál Zibari během rozhovoru několikrát zmínil působení českých vojáků v Iráku a zdůraznil, že jeho země si dodnes velice cení pomoci České republiky na svržení režimu Saddáma Husajna a při výstavbě iráckých ozbrojených sil. Kromě oboustranného zájmu o dlouhodobou spolupráci spolu generál Zibari a náměstek Fulík hovořili také o letounech L-159, které by Irák rád využíval pro výcvik svých vzdušných sil. Irák má s používáním českých cvičných letounů dobré dlouholeté zkušenosti – iráčtí piloti se cvičili na letounech L-29 Delfín a L-39 Albatros. Kromě případného prodeje letounů se hovořilo také o možnosti vybavit iráckou armádu dalšími produkty českého obranného průmyslu.






http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15257
URL : https://www.valka.cz/31-10-2009-Navsteva-namestka-MO-v-Iraku-t88875#330976 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more