29.09.2009 - Vývoj exportní verze F-22 Raptor?

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Návrh amerických výdajů na obranu ve fiskálním roce 2010 zahrnuje pod položkou 8056 i souhlas americkému letectvu s použitím financí na výzkum a vývoj exportní verze stíhacího letounu F-22 Raptor. To by umožnilo uspokojit zájem některých nejbližších amerických spojenců o zavedení letounu F-22 do výzbroje. Export současné verze používané USA je totiž od roku 1998 zakázán Kongresem USA z důvodu užití pokročilých technologií strategického významu.


Mezi zájemce o letoun F-22 patří v prvé řadě Japonsko a Austrálie. Vývoj a prodej exportní verze Raptoru by umožnily udržet výrobu v chodu až do případného schválení nákupu dalších F-22 pro potřeby USAF.


Zdroje:
sitrep.globalsecurity.org
www.heritage.org


V současné době je totiž v USA vyvíjen silný politický nátlak na ukončení výroby F-22 Raptor. Americký prezident Barack Hussein Obama opakovaně pohrozil vetem navrhovaného obranného rozpočtu v případě, že by tento zahrnoval prostředky na nákup dalších letounů F-22 nad rámec 187 kusů schválených v předchozích letech.


Zdroj: www.defensenews.com


Nad plánovaným vývojem exportní verze letounu F-22 již vyjádřil pochyby náčelník štábu USAF generál Norton Schwartz. Podle něj je třeba se zaměřit na prioritnější programy, jako je pořízení nových tankovacích letounů. Vývoj exportní verze F-22 označil spíše za komerční záležitost.


Zdroj: www.reuters.com


O změně filozofie programu F-22 ve vztahu k exportu by mohla svědčit i zpráva o dynamické ukázce Raptoru na Dubai Air Show v listopadu 2009.


Zdroj: www.thenational.ae


Nemožnost exportu byla totiž jedním z důvodů uvedených při odvolání statické i dynamické ukázky letounu F-22 na letošní Paris Air Show.
URL : https://www.valka.cz/29-09-2009-Vyvoj-exportni-verze-F-22-Raptor-t88513#328689 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more