Anotácia - Fojtík, Jakub

Ruské vrtulníky
     
Název knihy:
Name of the book:
Ruské vrtulníky Russian Helicopters
Autor:
Author:
Jakub Fojtík
Místo vydaní:
Published in:
Cheb
Nakladatelství:
Publisher:
Svět křídel
Rok vydání:
Year of Publication:
2009
Počet stran :
Pages:
376
ISBN10:
ISBN10:
-
ISBN13 :
ISBN13:
978-80-86808-65-9
Fotografie obálky:
Cover:
Obsah:
Content:
- -
Anotace:
Anotation:
Encyklopedie strojů konstrukčních kanceláří Bratuchin, Jakovlev, Kamov, Kazaň a Mil výstižně mapuje sovětský a ruský vrtulníkový průmysl. Svým rozsahem a zaměřením je na trhu naprosto ojedinělá nejen v ČR, ale i v zahraničí.


První část knihy se zabývá rozdělením létajících prostředků s rotující nosnou plochou do jednotlivých kategorií podle mnoha kritérií. Ve druhé kapitole se čtenáři seznámí s historií sovětského a posléze ruského vrtulníkového letectví od jeho počátků v osmnáctém století až po nejmodernější soudobé projekty. Jádro knihy tvoří třetí část věnovaná jednotlivým vrtulníkům. Autor zde představuje 160 typů vrtulníků konstrukčních kanceláří OKB Bratuchin (například typy Omega, Omega II, G-3, G-4, B-9, B-10, B-11), OKB Jakovlev (např. Jak M-11FR-1 Typ Š, Jak-100, Jak-24), OKB Kamov (např. Ka-8, Ka-15, Ka-25, Ka-27, Ka-50, Ka-52, Ka-60) a OKB Mil (např. Mi-1, Mi-2, Mi-4, Mi-6, Mi-8, Mi-24, Mi-26, Mi-28, Mi-34). Zmíněny jsou i nově osamostatněné výrobní závody (Ulan Udskij Aviacionnyj Zavod, Kazaňskij Vertoletnyj Zavod, Kumertauskoje Aviacionnoje Proizvodstvěnoje Predprijatie, Rosvertol a Arasněvskaja Aviacionaja Kompanija Progress). Celkem kapitola popisuje přes 700 verzí ruských helikoptér.


Přehledné tabulky v příloze obsahují nejen technická data vrtulníků a výzbroje, rozšíření vrtulníků po světě, světové rekordy, ale i soupis ruských vrtulníků používaných v Československu, České republice a na Slovensku. Knihu uzavírá obsáhlá barevná fotopříloha všech zmiňovaných typů s téměř 100 snímky.
-
Recenze:
Review:
- -
URL : https://www.valka.cz/Anotacia-Fojtik-Jakub-t88182#327124 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more