Kornilovci

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Datuji pohyb mého prastrýce ve Velké válce na pozadí událostí a zasekl jsem v roce 1918.


Kdy vstoupil 1. října 1918 do Kornilova praporu v oddílu jízdní hlídky. Zúčastnil se bojů na Kavkaze a Krymu s kozáky.
Při návratu do vlasti přes Rumunsko v červnu a v červenci se zúčastnil bojů s Maďarskem.


Toť citace z vojenského archivu z jeho vojenské složky.
Má někdo více informací o této jednotce či oddílu? Nebo pokud víte o nějaké knize kde by se daly čerpat informace nebo webu byl bych moc vděčný. Jedná se mi konkrétně o boje na přelomu let 1918-1919 na Kavkaze a Krymu.
Co je zde na válce a co jsem našel na jiných běžných webových stránkách jsem už prostudoval, ale bojích na Kavkaze 1918-1919 a o ústupu do Čech je tam jen velice málo.


Děkuji za pomoc
URL : https://www.valka.cz/Kornilovci-t87567#324723 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážený pane kolego,
umíte-li rusky (ukrajinsky) můžete si počíst v soudobé cyrilicí psané literatuře, stačí v Googlu zadat pojem: Корниловцы, na který jsem dostal 3250 odkazů.


Na zadaný pojem Лавр Георгиевич Корнилов, jsem získal 6860 odkazů.


Na latinkou napsaný pojem: Kornilovci, jsem obdržel 1963 odkazy a z toho nejméně jeden byl z Valka.cz.


Nejvíce odpkazů bylo na pojem: Lavr Kornilov, dorazilo 23900 odkazů



Odkaz
https://www.valka.cz/clanek_828.html
URL : https://www.valka.cz/Kornilovci-t87567#324751 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Děkuji moc za pomoc


Ale bohužel moje znalost ruštiny není nijak závratná, natož abych si mohl vyhledávat data.


Svůj dotaz jsem trochu špatně formuloval - nebo spíš nedopsal celý. Prastrýc vstoupil 1. října 1918 (to už byl generál Kornilov půl roku mrtvý) pravděpodobně do Kornilova praporu nebo oddílu a po boku Bílé - Dobrovolnické armády se zůčastnil bojů na Kavkaze a Krymu, ale už v červnu 1919 se zúčastnil bojů s Maďary.


Předpokládám že na Slovensko přes Rumunsko se neprobil sám, ale jak píše autor v článku zde na válce ing. Vilém Vácha o Kornilovcích se nikdy moc nesmělo mluvit.


To se sice už změnilo, ale chybí už pamětníci. Nehledám tedy informace o generálu Kornilovi, ale o cestě kterou urazila část vojáků z Kavkazu až na Slovensko v letech 1918-1919.


Ještě jednou děkuji
URL : https://www.valka.cz/Kornilovci-t87567#324808 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Neco malo je treba tady kralsumavy.wordpress.com
URL : https://www.valka.cz/Kornilovci-t87567#324811 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážený pane kolego,
nahlédl jsem asi do tří-čtyř internetových studií o českých kornilovcích, ale moc velký dojem ve mě jejich autoři nezanechali. Více-méně dovedou popsat činnost Kornilovců do roku 1917, ale o pozdějších událostech buď mlčí, nebo mluví velmi povšechně.


V knižní produkci byl na toto téma první a poslední počin před sedmdesáti léty.


Metoděj Pleský: Srdce ze zlata i z ocele, první díl, Kornilovci na haličské frontě, nakl. L. Mazáč, Praha 1938, ISBN nemá
Metoděj Pleský: Srdce ze zlata i z ocele, druhý díl, Kornilovci na Kubáni, nakl. L. Mazáč, Praha 1938, ISBN nemá


Knihy vlastní Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové, signatura: 201 960/1 a 201 960/2. Tyto knihy si lze údajně zapůjčit domů.


Je možné, že nějaké publikace vlastní i knihovna Vojenského historického ústavu, ale ta v poslední době nezveřejňuje údaje o svých sbírkách.


Musím poznamenat, že uvedené knihy jsem nečetl a tak si nejsem jist zda se jedná o hodnověrnou dějepisnou studii.


P. S.
Na stránkách "Památníku osvobození" jsem nalezl odkaz na Čs. úderný oddíl "Generála Kornilova" a čs. inženýrský oddíl "Generála Kornilova".


Informace o těchto oddílech převzal kolega Pavel J. Kuthan z knihy Metoděje Pleského.
URL : https://www.valka.cz/Kornilovci-t87567#324822 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Корниловский полк
в мае 1917 г. командующий 8-й армией генерал Л. Г. Корнилов разрешил формирование 1-го ударного отряда, позднее переименованного в Корниловский ударный отряд. В августе 1917 г. по приказу Л. Г. Корнилова, ставшего уже главковерхом, отряд переименован в Корниловский Ударный полк. После разгрома корниловского мятежа полк переименовывают: сначала, 10 сентября, в 1-й Российский ударный полк, затем, 30 сентября, в Славянский ударный полк. С момента создания этой части корниловцы, как их называли, зарекомендовали себя как каратели, боровшиеся не столько с врагами на фронте, сколько с нараставшим революционным движением среди солдат русской армии. Поэтому не случайно большая часть полка оказалась в декабре 1917 г. на Дону, в стане контрреволюции, и Корниловский полк вошел в состав Добровольческой армии. Принял участие в "Ледяном походе".


В мае 1919 г. назван 1-м Корниловским полком, так как сформировался 2-й Корниловский полк, составивший с ним Корниловскую бригаду. В августе 1919 г. сформирован 3-й Корниловский полк, к 1 октября 1919 г. три полка сведены в Корниловскую дивизию. В декабре 1919 г. был сформирован 4-й Корниловский полк, но уже в феврале 1920 г. он был полностью уничтожен в бою с красными и не восстанавливался. Корниловская дивизия принимала участие во всех значительных сражениях, вплоть до эвакуации из Крыма. В Турции, в лагере Галлиполи остатки корниловцев были сведены в Корниловский Ударный полк. В 1922 г. полк перебазировался в Болгарию и в том же году прекратил свое существование.


Překlad JRT:


Kornilovský pluk
v květnu 1917 velitel 8. armády, generál L. G. Kornilov umožnil vznik 1. úderného oddílu, později přejmenovaného na Kornilovský úderný oddíl. V srpnu 1917 na rozkaz L. G. Kornilova, současného vrchního velitele, byl přejmenováno na Kornilovský úderný pluk. Po potlačení Kornilovského puče byl pluk přejmenován 10. září 1917 na 1. ruský úderný pluk a 30. září na Slovanský úderný pluk. Od svého vzniku byly tyto oddíly známy jako Kornilovci a hledělo se na ně jako na zanícené bojovníky s nepřítelem na frontě, ale i s rostoucí revolučním hnutím mezi vojáky ruské armády. V prosinci 1917 bojovala většina příslušníků pluku u řeky Don a vstoupila do Dobrovolecké armády s kterou se účastnila takzvaného "Ljedljanogo pochoda" (ledový pochod).


V květnu 1919 vznikla Kornilovská brigáda z 1. kornilovského pluku a z nově sestaveného 2. kornilovského pluku. V srpnu 1919 vznikl 3. kornilovský pluk a do 1. října 1919 z těchto tří pluků vznikla Kornilovská divize. V prosinci 1919 do ní přibyl nově vytvořený 4. kornilovský pluk, který byl v únoru 1920 zcela zničen během bojů s rudými. K obnově 4. kornilovského pluku již nedošlo. Kornilovská divize se účastnila všech významných bitev, pak následovala evakuace jejích zbytků z Krymu. V Turecku v táboře Gallipoli byl z jejích zbytků znovu sestaven Kornilovský pluk. Do Bulharska byl pluk přesunut v roce 1922 a kde následovalo jeho rozpuštění.



Poznámky
1/ V pravé části kolonky jsou tlačítka pro elektronický překlad, stačí stisknout.
2/ Evakuace Krymu proběhla v měsíci listopadu roku 1920.


Opis textu z Примечания (30) z knihy Гуль Роман Борисович: Ледяной поход (с Корниловым) - via militera.lib.ru
URL : https://www.valka.cz/Kornilovci-t87567#324844 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážený pane kolego


Musím Vám moc poděkovat za pomoc v hledání a datování pohybu Českých vojáků - Kornilovců v uvedeném čase 1918 - 1919.


Tím že jste mi dal typ na knižní publikace Srdce ze zlata i z ocele, první a druhý díl jste do mě vlil novou energii. Pokusím se tyto publikace získat (budu otravovat knižní antikvariáty) a skusím kontaktovat knihovnu v Hradci Kralové, ale i v Olomouci, která má též v evidenci vzácné historické tisky z tohoto období.


Též jsem poslal dotaz na VÚA v Praze, zda nemají nějáké informace uložené v archivu. Uvidíme co odpovědí. - Budu informovat.


Jinak většina článků se opravdu tomuto tématu věnuje jen okrajově a přehledově, jak sám píšete. Mám i pocit, že návzájem kopírují a opisují. Zaměřím se na ruské weby a třeba něco pro mě důležitého objevím.


Ještě jednou moc děkuji za Váš zájem
URL : https://www.valka.cz/Kornilovci-t87567#324937 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V Hradci tuto knihu mají.
URL : https://www.valka.cz/Kornilovci-t87567#324938 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more