21.08.2009 - ´Islámský emirát´ u Středozemního moře poražen

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Před týdnem, během pátečního modlitebního shromáždění ve své mešitě v Rafahu, postavil Śejk Abdel-Latif Abu Moussa hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gázy, před nesnesitelnou výzvu. Protože hnutí Hamas údajně "zesvětštělo" a nezavedlo důkladně islámský náboženský zákon šarija, vyhlásil pásmo Gáza za "islámský emirát". Šejk Abu Moussa je vůdcem skupiny, která nese jméno "Alláhovi, nebo-li Boží bojovníci" (Jund Ankar Allah). Ideologicky stojí blízko al Kajdě Osamy bin Ladena. Arabský televizní vysílač Al Džazira přenášel kázání vousatého Abu Moussy přímo z mešity. Kazatel byl obklopen zakuklenými ozbrojenci. Jeden z nich prý měl na sobě pás s výbušninou.
"Militantní větev" strany Hamás, která v demokratických volbách v roce 2006 získala většinu v Palestinské autonomní oblasti a v roce 2007 pučem vyhnala z pásma Gázy oficiální bojové jednotky autonomních úřadů, přeložila své jednotky do Rafahu na jihu poblíž egyptských hranic. Obklopily mešitu, kde se kolem šejka shromáždili jeho ozbrojení věřící. Došlo k boji, jenž si vyžádal minimálně 19 mrtvých a přes 120 částečně "kriticky" zraněných, jak oznámila palestinská tisková agentura Maan. V noci údajně boje utichly......


neviditelnypes.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/21-08-2009-Islamsky-emirat-u-Stredozemniho-more-porazen-t87296#323578 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more