14.08.2009 - Bilaterální jednání v Řecku

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ve dnech 11. a 12. srpna 2009 navštívil náměstek ministra obrany pro zahraničí Jan Fulík Řecko.


Na jednání s náměstkem ministra obrany Konstantinosem Tassoulasem na základně Avlona poblíž Atén prodiskutovali všechny v současné době probíhající projekty oboustranné spolupráce. Do jejího rámce patří i dlouhodobý zájem Řecka o spolupráci na poli ochrany proti zbraním hromadného ničení (OPZHN). Od července 2007 působí v Centru ochrany proti zbraním hromadného ničení NATO (NBC Centre of Excellence) ve Vyškově řecký námořní specialista. Česká republika v lednu 2008 recipročně vyslala svého odborníka do Námořního operačního výcvikového centra NATO (NATO Maritime Interdiction Operational Center – NMIOTC) na Krétě, který se zde připravuje na účast ve spojeneckých operacích.


Dále se oba představitelé věnovali i současné napjaté rozpočtové situaci, která stejnou měrou za doby hospodářské krize postihuje oba resorty. Vzájemně se seznámili s opatřeními, která v rámci obou ministerstev směřují k udržení jednotek v zahraničních misích, zajištění úrovně výcviku vojsk a modernizaci vybavení ozbrojených sil.


Navazujícím tématem, které je živé už po delší dobu, je nabídka letounu L-159 k využití v rámci řeckých vzdušných sil. „Chápeme, že v době celosvětové ztížené ekonomické situace, kdy se do resortu obrany v Řecku, stejně jako u nás, dostává méně finančních prostředků, je pro armádu obtížné investovat do nákupu nových technologií a jejich údržby, včetně logistického zabezpečení,“ prohlásil náměstek Jan Fulík a dodal: „Nabídli jsme proto Řekům možnost, kdy by uvedené letouny nemuseli přímo vlastnit, ale nakupovali by pouze takzvané letové hodiny v nezbytném počtu.“ Tato nabídka byla řeckou stranou přijata se zájmem a vyjádřením ochoty o ní dále jednat na úrovni vedení resortů.


Závěrem dvoustranného jednání zmínil náměstek Tassoulas jisté napětí, které přetrvává mezi Řeckem a Tureckem a projevuje se nerespektováním vzdušného prostoru. Oba představitelé se shodli, že jedinou cestou k eliminaci těchto nedorozumění jsou vzájemná jednání.


Jana Fulíka přijal též zástupce ředitele Generálního ředitelství pro obranné investice a vyzbrojování Nikolaos Ganosis. Společně hovořili o zkušenostech s rozsáhlými modernizačními projekty a shodli se, že současná ekonomická situace vyžaduje, aby spolupráce mezi oběma zeměmi, ale i dalšími aliančními spojenci, na společných projektech byla v budoucnu mnohem užší.




http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14721
URL : https://www.valka.cz/14-08-2009-Bilateralni-jednani-v-Recku-t87161#323013 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more