10.08.2009 - Námořnictvo USA zkoumá možnosti stavby křižníků s jadernými energetickými bloky

U.S. Navy: Nuclear Cruiser Could ...

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Námořnictvo USA zkoumá možnosti stavby křižníků s jadernými energetickými bloky


Defence News by Christopher P. Cavas, published: 7 Aug 2009 18:11


Jak uvádí ve svém článku Christopher P. Cavas na Defence News, námořnictvo USA došlo k závěru, že náklady při použití křižníků s jadernými energetickými bloky mohou být o dost nižší než je tomu u současných křižníků stejné třídy s dnes obvyklými energetickými zdroji. Vládní kancelář pro zodpovědnost (GAO - Government Accountability Office) tuto tezi ale zpochybňuje.


V dopisu analytika GAO Paula Francise ze dne 7.srpna 2009, jehož adresát byl senátor Ted Kennedy a je v něm uvedeno, že US NAVY ještě bude muset potvrdit návrh, podle kterého provoz křižníků na jaderný pohon bude levnější ve srovnání s křižníky stejné třídy s pohonem, který se obvykle používal během posledních 35 roků.


Paul Francis ale zdůrazňuje, že US NAVY ve svém hodnocení efektivnosti křižníků na jaderný pohon neuvažuje několik faktorů, které ve svém důsledku mohou ukázat, že jejich provoz ve srovnání s křižníky na klasickým pohonem levnější nebude. Jsou obsaženy v "rozboru ceny" - alternativní scénář vývoje cen ropy a v neposlední řadě výzkum v oblasti toho, o kolik se zvětší účinnost motorů a kotlů spalující ropné produkty. Analytik došel k závěru, že tato otázka vyžaduje "... provést důkladnou analýzu dříve, než budou vysloveny závěry ...". I když námořnictvo USA se závěry GAO nesouhlasí, nové faktory do výpočtu nákladů na provoz ve své srovnávací analýze zahrnulo.



Vojenské námořnictvo USA zamýšlí použít jaderné energetické zdroje pro novou třídu křižníků kategorie CGX, jejichž zavedení do výzbroje se předpokládá v roce 2017. Kongres USA vydal svého času pokyn, aby lodě této třídy byly vybaveny jaderným pohonem, ale analýza US NAVY z roku 2007 ukázala, že cena jedné lodi s jaderným pohonem bude o 600 až 800 miliónů USD vyšší, než cena plavidla stejné kategorie s pohonem klasickým.


US NAVY neobjednalo od roku 1980 žádnou vojenskou loď s jaderným pohonem s výjimkou letadlových lodí a ponorek, všechny existují křižníky na jaderný pohon byly z bojového použití vojenského námořnictva USA vyřazeny v devadesátých ketech minulého století.


Analytik oznámil skutečnost, že Vojenské námořnictvo si stanovilo úkol zpracovat koncepci šesti tříd křižníků:
- dvě třídy na základě torpédoborce třídy DDG-1000 Zumvalt;
- jednu třídu na základě torpédoborce třídy DDG-21 Arleigh Burke;
- jednu třídu prozatím nazývanou "běžný křižník";
- jednu třídu křižníku s jaderným pohonem;
- o šesté třídě se Paul Francis ve svém dopise nezmiňuje.


Francis píše, že z konstrukčního hlediska to jsou naprosto odlišné typy lodi včetně vlastností radiolokačních stanic, množství a typů vertikálních odpalovacích zařízení i druhu a typu energetických zdrojů.


V současné době je v USA rozpracován projekt nového výkonného radiolokátoru pro PVO/PRO (protiletadlovou obranu / protiraketovou obranu) AMDR (Air and Missile Defense Radar), který bude klíčovým prvkem nového křižníku. Vývoj RLS je v počáteční fázi a předpokládané technicko-taktické charakteristiky doposud nejsou známy. Informace prosakující z Vojenského námořnictva USA ale říkají, že možnosti této nové výkonné RLS mohou být nejlépe využity právě na platformě křižníku s jaderným energetickým zdrojem. тановкой.


Zdroje informace a obrázků:
Defense News - www.defensenews.com
Wikipedia - upload.wikimedia.org
Wikipedia - en.wikipedia.org

10.08.2009 - Námořnictvo USA zkoumá možnosti stavby křižníků s jadernými energetickými bloky - Umělecké ztvárnění představy o podobě budoucího torpédoborce třídy Zumwalt (DDG-1000)

Umělecké ztvárnění představy o podobě budoucího torpédoborce třídy Zumwalt (DDG-1000)
10.08.2009 - Námořnictvo USA zkoumá možnosti stavby křižníků s jadernými energetickými bloky - Torpédoborec USS Arleigh Burke (DDG-51)

Torpédoborec USS Arleigh Burke (DDG-51)
URL : https://www.valka.cz/10-08-2009-Namornictvo-USA-zkouma-moznosti-stavby-krizniku-s-jadernymi-energetickymi-bloky-t87072#322550 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more