14.07.2009 - České gripeny cvičily v Pobaltí elektronický boj

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dne 13. července 2009 bylo zahájeno na území pobaltských států, tj. Estonska, Litvy a Lotyšska, alianční cvičení NEWFIP.


Je to již počtvrté, kdy se cvičení NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Programme) odehrává ve vzdušném prostoru těchto zemí. Součástí NEWFIP je již také pravidelné cvičení BRTE (Baltic Region Training Event), které se od roku 2008 koná potřetí. Cvičení BRTE, dříve známé pod označením BAST-E (Baltic Air Sovereignty Training – Event), potrvá do 15. července 2009. Cvičení NEWFIP skončí 17. července 2009.


Jak již název cvičení napovídá, jeho hlavním cílem je výcvik sil a prostředků vzdušných sil v náročném prostředí elektronického boje. Dalším úkolem cvičení je pak zdokonalování interoperability vzdušných sil NATO. Rušení bude zabezpečovat letoun DA-20. Jak říká kapitán Jaroslav Tomaňa: „Naši účast můžeme rozdělit do dvou hlavních bloků. V první části cvičení se podílíme na výcviku operátorů pozemní PVO všech tří zúčastněných zemí, kdy letouny JAS-39 doprovázené rušičem DA-20 simulují reálné cíle, a následně modelují reálný útok na stanoviště PVO v podmínkách rušení. Druhá část cvičení se týká našeho vlastního výcviku, kdy budeme plnit úkoly vzdušného boje v podmínkách rušení palubního radiolokátoru letounu Gripen a vlastních komunikačních prostředků.“





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14562
URL : https://www.valka.cz/14-07-2009-Ceske-gripeny-cvicily-v-Pobalti-elektronicky-boj-t86230#319321 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more