07.07.2009 - V USA vyzkoušeli radiolokační stanici pro stíhačku F-35 Lightning II

В США испытали радиолокационную...

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V USA vyzkoušeli radiolokační stanici pro stíhačku F-35 Lightning II


Americká korporace Northrop Grumman provedla úspěšné zkoušky radiolokační stanice (dále RLS) s fázovanou aktivní mřížkou (dále FAR) AN/APG-81, která je určena pro víceúčelová stíhací letadla F-35 Lightning II. JAk informuje "The Aviation Today" s odkazem na tiskovou mluvčí společnosti, zkoušky byly provedeny v rámci cvičení "Northern Edge 2009" na Aljašce.


Podle slov představitele korporace Northrop Grumman byla zkušební RLS instalována na zkušebním letadle BAC 1-11 a vlastní cvičení proběhlo od 15. do 26 června tohoto roku za účasti okolo 9000 amerických vojáků. V průběhu zkoušek RLS úspěšně odolávala aktivnímu rušení. Tyto výsledky označili ve korporaci jako velmi důležité ve vývoji RLS AN/APG-81.


Připomínám, že F-35 Lightning II vyvíjí jiná americká korporace Lockheed Martin ve spolupráci s řadou dalších společností z oblasti obranného průmyslu z USA i jiných zemí. Northrop Grumman vyvíjí právě RLS AN/APG-81, která má podle analytiků šanci stát se jednou z nejpoužívanějších RLS na celém světě. Je vyvinuta na základě RLS AN/APG-77, která je používána na F-22 Raptor.


V nejbližších letech je plánována výroba více než 4000 RLS analogických s AN-APG-81, které budou použity k přezbrojení a modernizaci stávajícího vojenské leteckého parku USA. Značná část z nich plánována na výzbroj právě výše zmíněných stíhaček F-35.



Zdroje informace a obrázků:
В США испытали радиолокационную станцию истребителя F-35 vpk.name
Domovské stránky Northrop Grumman www.es.northropgrumman.com
Airliners.com foto Brina Lockett, základna Edwards, California, USA, 23.října 2008 www.airliners.net

07.07.2009 - V USA vyzkoušeli radiolokační stanici pro stíhačku F-35 Lightning II - Víceúčelový stíhací letoun Lockheed Martin F-35A Lightning II

Víceúčelový stíhací letoun Lockheed Martin F-35A Lightning II
URL : https://www.valka.cz/07-07-2009-V-USA-vyzkouseli-radiolokacni-stanici-pro-stihacku-F-35-Lightning-II-t86032#318275 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more