07.07.2009 - Nepokoje na západě Číny si vyžádaly už kolem 150 obětí

Unrest on the western front

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nepokoje propukly v rámci čínského Ujguristánu v hlavním městě Urumqi. Podle oficiálních zdrojů zemřelo kolem 150 lidí a dalších zhruba 800 bylo zraněno.


www.economist.com


Ve srovnání s Íránem jsou tak tato čísla několikanásobně vyšší, nicméně tato událost má rozhodně menší publicitu.


Nepokoje propokly zejména po sérii policejních akcí proti různým skupinám hlásajícím buď větší autonomii či přímo nezávilost (Čína tyto skupiny obviňuje z napojení na Al-Kajdu), stejně tak po vraždě dvou Ujgurů, která se stala minuly týden. Situace je dosti podobná např. situaci v Tibetu, kde se čínští Hanové snaží především o asimilaci těchto etnik do většinové Hanské společnosti. Východní Turkestán či Xinjiang (Sin-ťiang) má něco kolem 20 milionu obyvatel, nicméně přes polovinu z nich tvoří Ujgurové. Zbytek obyvatel pak tvoří Hanové, kteří na toto území byli přemístěni v rámci populační politiky.


Čína také obviňuje zejména Ujgurské emigrantské hnutí jako např. Světový kongres Ujgurů, apod., že rozměšuje nenávist a klidné občanské soužití.


Tato zpráva také navazuje na nedávné prohlášení, že Ujgurové jsou navázáni na Al-Kajdu, vice zde:
forum.valka.cz


gramaticky opraveno Hanyz 7.7.2009
URL : https://www.valka.cz/07-07-2009-Nepokoje-na-zapade-Ciny-si-vyzadaly-uz-kolem-150-obeti-t86030#318272 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Celkem dva zajimave clanky k situaci v Sin-ťiangu:


Prvni popisuje celkem zajimave historii a soucasne trendy v ramci Vychodniho Turkestanu.
www.rferl.org


Druhy pak popisuje hlavni duvody pro imigraci cinskych Hanu do oblasti, stejne tak tvrdou centralizaci tohoto regionu.
www.atimes.com
URL : https://www.valka.cz/07-07-2009-Nepokoje-na-zapade-Ciny-si-vyzadaly-uz-kolem-150-obeti-t86030#318499 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more