02.07.2009 - Udílení vyznamenání na netradičním místě

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V kryptě pražského chrámu Cyrila a Metoděje převzali ve středu 1. července 2009 vybraní příslušníci Armády ČR záslužné kříže.


Ne náhodou, ale právě pro svůj genius loci, byly pro dnešní slavnostní událost vybrány historické prostory krypty kostela v Resslově ulici, které dodnes vypovídají o hrdinství a mezních událostech naší země během druhé světové války.



Když českoslovenští parašutisté Josef Valčík, Jozef Gabčík a Jan Kubiš dne 27. května 1942 provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Hendrycha, museli se skrýt v kryptě katedrálního chrámu sv. Cyrila a Metoděje. Bylo na ně nasazeno 800 mužů z řad pražského gestapa, kteří neprodyšně uzavřeli celé okolí. Po dvouhodinovém boji ovšem ani jeden z hrdinů nepadl do rukou gestapa živý. Přesto, že atentát měl pro český národ dalekosáhlé následky a nacistický teror ještě zesílil, vzbudil ve světě velký ohlas. Britové anulovali svůj podpis na Mnichovské dohodě a Československu byla přislíbena poválečná obnova v jeho „předmnichovských“ hranicích.





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14494
URL : https://www.valka.cz/02-07-2009-Udileni-vyznamenani-na-netradicnim-miste-t85970#318024 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more