01.07.2009 - Pobřežní protilodní raketový komplex Club-M

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pobřežní protilodní raketový komplex Club-M


Na čtvrtém Mezinárodním vojensko-mořském salónu "MVMS-2009"představil koncern "Morinformsistěma-Agat" ("Моринформсистема-Агат") pobřežní protilodní raketový komplex (dále PLoRK) "Club-M" ("Клаб-М").


"V současnosti nemá tento komplex ve světě obdoby", řekl zástupce ředitele podniku pro vojensko-technickou spolupráci Rostislav Aťkov.


"Club-M" je exportně orientovaná a modernizovaná verze PLoRK "Club-N" pro hladinová plavidla a "Club-S" pro ponorky a protilodními a protiponorkovými raketami.


Do sestavy PLoRK 3M54KE "Club-M", kterým je vyzbrojen raketový oddíl, patří tři SPU (СПУ - самоходные пусковые установки - samohybná odpalovací zařízení), tři TPU (ТПУ - транспортно-пусковые установки - transportně-odpalovací zařízení) a vozidlo spojení a řízení.


Palebný průměr raketového oddílu je 36 raket (po šesti raketách na každé odpalovací zařízení. Jednou z nejdůležitějších vlastností tohoto PLoRK je vysoká hustota střelby. Umožňuje to mimo jiné i ta skutečnost, že rakety lze odpalovat z TPU podle povelů z SPU, která mezi sebou mohou být propojena.


Jak poznamenal Uťkov, komplex vzbudil značný zájem ze stranych zahraničních návštěvníků výstavy a to zvláště z těch zemí, které již ve své výzbroji PLoRK "Club-N" a "Club-S" mají.


Existence pobřežního PLoRK "Club-M", jak soudí odborníci, značně zvyšuje obranyschopnost přímořských států, zvláště pak těch, které mají dlouhé pobřeží.


Nemenší zájem vyvolal u návštěvníků salónu střelbový komplex 3R-14UKSK (3Р-14УКСК) - univerzální lodní střelbový komplex.
Jeho základ tvoří vertikální odpalovací zařízení pro 4 rakety. Kromě raket různého určení z rodiny "Klub" může používat i rakety rusko-indické výroby "Brahmos"


Zařízení je zajímavé také tím, že může být použito pro osazení raketovou údernou zbraní jak modernizací stávajících lodí, tak i montováno do lodí nových. Proto je tento univerzální střelbový komplex vyráběn jak v kontejnerovém, tak i bezkontejnerovém provedení.


První varianta odpalovacích zařízení může být instalována na modernizovaných lodích, druhá (bezkontejnerová) na nově stavěných lodích.



Zdroj informace a obrázku:
VPK Novosti vpk.name
Fotografie je SOU Club-M z výstavy MAKS-2007 http://maks.sukhoi.ru
Fotografie rakety Brahmos je z Wikipedie http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:BrahMos

01.07.2009 - Pobřežní protilodní raketový komplex Club-M - Samohybné odpalovací zařízení PLoRK Club-M

Samohybné odpalovací zařízení PLoRK "Club-M"
01.07.2009 - Pobřežní protilodní raketový komplex Club-M - Protilodní raketa rusko-indické výroby Brahmos

Protilodní raketa rusko-indické výroby "Brahmos"
URL : https://www.valka.cz/01-07-2009-Pobrezni-protilodni-raketovy-komplex-Club-M-t85940#317926 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more