Hledám stanovisko-hledám radu

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Velmi rád si čtu v rubrice osobnosti.Medailonky se mi obsahově líbí, něco znám něco si dohledám,a celkem tuto práci považuji za přínosnou.


ALE stalo se modní záležitost v seznamu řádů a dekorací uvádět buď neuplné seznamy, což chápu,ale více mně mrzí,že některé věci se nechápou komplexně. Stále přetrvává omyl mezi:
Řádem Sv. Jiří
Křížem Sv.Jiří
Názvy řádu a medailí se uvádějí jen v originálu a zde je problém, je to tak správné?- neb např. u Rumunských dekorací existují dokonalé překlady. U řádu Francie také.Je to je část problému,který stačím zachytit a kterému trochu rozumním.,Ale řády a medaile jsou či by měly být součástí osobnosti.U RU dekorací je situace přece jen lepší,ale i zde je mnoho nepřesnosti. Nabízím pomoc při upřesnění, mnohdy na obrázku je vidno o jaký řád běží.Já vidím z pramenu jak je to opsáno i s těmito chybami.Ale to přece neznamená,že pokud je na cizí stránce chyba,že ji neopravím, neupřesním.Nebo se mýlím??


Pokud však zodpovědní redaktoří řeknou, je to OK-nestarej, nebudu tomuto téímatu již věnovat pozornost
URL : https://www.valka.cz/Hledam-stanovisko-hledam-radu-t85721#316969 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Myslím že máte pravdu zcela jednoznačně v tom že pokud je někde chyba a najdeme ji měla by být opravena, šířit ji dál je nesmysl. Myslím že nikdo nedělá chybu úmyslně, prostě některé věci (třeba řády a medaile) nezná a nedovede posoudit jestli je zápis ve zdroji správně nebo ne.
Otázkou je ale jak uvádět jména vyznamenání, pokud jsou v originálu lze je myslím snáz identifikovat i zpětně, tedy pokud to napíšu v původním znění bude to nejspíš správně, když použiju překlad, je tam riziko (které já nedokážu posoudit) že někdo to zaměnil při překladu a já to šířím dál. Ale můj názor není v tomhle moc důležitý, osobnosti "nedělám" a tak to berte jen jako osobní názor nezúčastněného pozorovatele Smile
URL : https://www.valka.cz/Hledam-stanovisko-hledam-radu-t85721#316970 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Já opravdu nechci "prudit" ale zcela nejlepší by asi byl řád v originálu a v závorce český,ale to nejde právě v ruském prostředí.Na druhé straně zda máme sekci Faleristika a tam jsou názvy. Ale např. Čestná legie je v naši společnosti známa dostatečně a Rumunské řády,které byly hojně mezi válkami udělovány i u nás zde bych raději byl pro překlad neb nikdo z toho nepozná o co jde. Jak říkám, nechci být protivný, spíše vybízím kolegy, napište mi, prokonzultujeme, nevím vše,ale mám kolegy a přátelé.
URL : https://www.valka.cz/Hledam-stanovisko-hledam-radu-t85721#316971 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Medaile a řády ideálně česky, s prolinkem na téma daného vyznamenání ve Faleristice. Ideálně. Ani já občas nevím, jak se dané vyznamenání jmenuje česky.


Tady by pomohlo to, pokud by u každého státu existovalo jedno přehledové téma - rozcestník, v němž by byl abecední seznam vyznamenání daného státu. Ty názvy by byly v jazyce daného státu a jednotlivé položky by odkazovaly na daná vyznamenání, přičemž v těch jednotlivých tématech by pak samozřejmě bylo originální i české znění. To by dost usnadnilo práci autorům životopisů osob s vyznamenáními. Mluvím z vlastní zkušenosti. Já prostě když píšu třeba americkou osobnost - generála, tak nejsem schopen dát dohromady překlad všech obdržených metálů, aniž bych s tím nestrávil třikrát tolik času, co s psaním vlastního životopisu.
URL : https://www.valka.cz/Hledam-stanovisko-hledam-radu-t85721#316975 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more