17.06.2009 - Češi se zapojí do operace proti pirátům, lovit je budou ze souše

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Čeští vojáci se v příštím roce zapojí do protipirátské operace u somálských břehů. Kvůli nedostatku námořních zkušeností ale nebudou působit na lodích, ale na pevnině.
Češi budou v příštím roce zapojeni do vojenské operace, kterou doma nenacvičí. Ministerstvo obrany je totiž vyšle do boje s piráty v Adenském průlivu nedaleko somálských břehů.


Skupina vyšších českých důstojníků se ale přímo na moře nedostane. Jako příslušníci armády vnitrozemského státu totiž nemají dostatečné námořní zkušenosti, a musí proto sloužit na souši. Jejich působištěm se tak stane anglický Northwood, kde sídlí hlavní velitelský štáb protipirátské operace.


"Ti vojáci budou plnit roli klasických štábních pracovníků. Budou ti plánovači, budou připravovat podklady pro rozhodování. Jako vnitrozemský stát, který nemá námořnictvo, ale jinak pomoci nemůžeme. Skutečně nemá cenu posílat do té oblasti naše říční čluny," říká mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.


www.lidovky.cz



www.natoaktual.cz
URL : https://www.valka.cz/17-06-2009-Cesi-se-zapoji-do-operace-proti-piratum-lovit-je-budou-ze-souse-t85587#316585 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more