Sébastiani, de La Porta Horace François Bastien

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

hrabě a maršál Horace François Bastien Sébastiani de La Porta

(korsicky: Oraziu Francescu Bastianu Sebastiani De A Porta)


* 11.11.1771, La Porta, Korsika
+ 20.07.1851,




Narodil se na Korsice a sloužil ve francouzské armádě od roku 1792. V roce 1799 již jako plukovník podporoval Bonaparta a měl lví podíl na akci 18. brumairu 1799. V roce 1805 se vyznamenal v bitvě u Slavkova a stal se divizním generálem. Od roku 1806 vykonával funkci vyslance Francie u otomanského dvora v Istanbulu, kde získal velký vliv na sultána Selimana III. V roce 1807 bojoval ve Španělsku, v roce 1812 v Rusku, kde se stal velitelem slavného „Svatého praporu“. V roce 1813 bojoval v bitvě nad říčkou Kaztbachem, v bitvě u Lipska a u Hanavy. V roce 1814 velel gardovému jezdectvu. Po bitvě u Waterloo emigroval do Anglie. Po návratu se stal v roce 1830 ministrem námořnictva, které se pak mění na ministerstvo zahraničí. V roce 1834 se stal vyslancem v Neapoli a poté v Londýně, byl povýšen na maršála.


Na obrázku je generál Sebastiáni dekorován mimo velkokříže řádu Čestné legie i tureckým řádem Půlměsíce, tedy stejný řád, který obdržel i admirál Nelson.



Literatura:
BURKE, J.B.: The Book of Orders Knighthood and Decorations of Honour, London 1858
NEVILLE, D.G.: History of the Early Orders of Knighthood and Chivalry, London 1978
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Sebastiani-de-La-Porta-Horace-Francois-Bastien-t84192#309197 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more