CHE - AMSD OM 50 Nemesis

opakovací puška

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kalibr: .50 BMG
Typ zbraně: opakovací puška
Celková délka: 1029 až 1526 mm (dle použité hlavně, s vyklopenou opěrkou)
Délka hlavně: 381 až 838 mm (hlavně jsou vyměnitelné)
Hmotnost: 10 až 12,3 kg (dle použité hlavně, bez zásobníku)
Kapacita: 5 nábojů v zásobníku
Efektivní dostřel: cca. 1600 m


První prototyp pušky později zvané Nemesis navrhl bývalý příslušník US nám. pěchoty James Owens a Chris Movigliatti. První prototyp se testoval již 3 měsíce po vypracování návrhu. V roce 2003 se projektu Nemesis ujala firma AMSD specializovaná na přesné armádní zbraně. Oficiální název OM 50 Nemesis se skládá z prvních písmen jmen konstruktérů a Nemesis je podle řecké bohyně odplaty.


Nemesis se vyskytuje ve třech verzích. Pro první verzi (Mk I) je charakteristická absence zásobníku a střelec tak musí po každém výstřelu nabíjet. Verze Mk II a Mk III již disponují zásobníkem na 5 nábojů.


Na zbraň se dají nasadit podle potřeby různé druhy hlavní, od 15palcové vhodné pro střelbu ve městech na kratší vzdálenost, až po 33palcovou pro vedení střelby na velké vzdálenosti. Výměna hlavně s použitím šroubováku trvá 2 minuty.


V bojových podmínkách se přesnost Nemesis pohybuje kolem 0,5 MOA na vzdálenost 300 metrů a pod 1 MOA na 1000 metrů.


Zdroje:
http://world.guns.ru/sniper/sn76-e.htm
http://de.wikipedia.org/wiki/AMSD_OM_50_Nemesis
URL : https://www.valka.cz/CHE-AMSD-OM-50-Nemesis-t83460#306155 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more