31.03.2009 - Rusko: Začala simulace letu na Mars

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace zdroje :


Za šesti lidmi se dnes zavřely dveře a začal jim tříměsíční pobyt v izolaci. Jeden Němec, Francouz a čtyři Rusové se do izolace vydali zcela dobrovolně, protože chtějí pomoci vědě. Budou čelit podobným podmínkám, jako první posádka letu k Marsu.


Opustit simulátor mohou jen v případě velkých zdravotních problémů nebo nepřekonatelných problémů osobních. Jejich životní prostor bude omezen na 550 krychlových metrů – představte si místnost o šířce 5 metrů, délce 20 metrů a výšce asi 5 metrů. Tento prostor je rozdělen mezi tři místnosti, moduly. V jednom je skladiště potravin, ve druhém něco jako samotka a tam lze uzavřít nemocného člena posádky.


Tento experiment je společným projektem Ruského ústavu pro biomedicínské problémy a Evropské kosmické agentury (ESA). Další simulace proběhne už koncem tohoto roku, kdy bude posádka izolována dokonce na 520 dní, což je odhad doby letu na Mars a zpět.



Zdroj : Česká astronomická společnost ... http://www.astro.cz/clanek/3692
URL : https://www.valka.cz/31-03-2009-Rusko-Zacala-simulace-letu-na-Mars-t83125#305031 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pomerne obšírny článok je v dnešnom SME(01.04.09), v tejto prvej etape sa skúma pobyt v dĺžke trvania letu na Mars. V 2. etape pobyt v dĺžke cca 1,5 roka čo je celková doba trvania misie na Mars a späť s približne ročným výskumným pobytom na planéte.
Včera predstavila NASA novú kozmickú loď ORION ktorá má obnoviť pilotované lety na Mesiac a neskôr(po dopracovaní nosiča) až na Mars.
Ruská federácia pracuje na svojom návrhu lode na Mars a Čína oznámila že predpokladá vlastné lety svojich "taimonautov" v horizonte r. 2020 až 2060.
URL : https://www.valka.cz/31-03-2009-Rusko-Zacala-simulace-letu-na-Mars-t83125#305257 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more