ESP - ETA

Euskadi Ta Askatasuna

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ETA - Euskadi Ta Askatasuna


Obsah:


1) Charakteristika organizace a stanoviska mezinárodních organizací
2) Vznik, historie
3) Struktura organizace
4) Zajímavosti = fakta
5) Zajímavé odkazy
6) Zdroje


1) Charakteristika organizace a stanoviska mezinárodních organizací


Organizace ETA (v baskickém jazyce: „Euskadi Ta Askatasuna“) je separatistické uskupení na území Baskicka (jehož centrem je severošpanělské město Bilbao) ve Španělsku, které usiluje o vyhlášení nezávislého socialistického státu. ETA se snaží vyhlásit samostatný stát, tedy bez „španělské nadvlády“ pouze násilným způsobem. Z tohoto vyplývá, že se jedná o uskupení ozbrojené. Ideologie ETy vychází z marxismu-leninismu. ETA má také své motto a logo. Logo zní v originále „Bietan jarrai“ a v překladu znamená „Držet se obou“ na základě znaku organizace, který obsahuje sekeru symbolizující sílu kolem níž se omotává had, který je symbolem tajnosti a vychytralosti.


Španělsko spolu s Francií vnímá tuto organizaci jako silně teroristickou. Stejné stanovisko má i Evropská unie a USA.


ETu finančně podporují nejen příspěvky samotných členů ale také určité částky jdou prostřednictvím finančních darů z mnoha států (např. Belgie, Německa, Dominikánské republika, Argentiny, Itálie, Nizozemí atd.)


2) Vznik, historie


ETA vznikla jako křídlo organizace PNV (Partito Nacionalista Vasco) v roce 1958 ještě režimu generála Francisca Franca. Tehdy se jednalo ještě o organizaci s názvem EKIN a přejmenování na ETA se uskutečnilo až v roce 1959 a hlavními členy byli mladí aktivisté a to většinou studenti.


Členové ETA byli za vlády generála Franca pronásledováni a nacionalismus tvrdě potírán. Několikrát se její členové uchýlili do Francie do exilu.


Za nejvýznamnější úspěch se považuje pumový atentát z prosince roku 1973 na tehdejšího premiéra admirála Luise Carrera Blanca, který tvrdě proti baskické organizaci ETA bojoval. Admirál Blanco byl odstraněn poté, co se spekulovalo o tom, že má být Blanco nástupcem generála Franca ve funkci španělského vůdce. Byl zavražděn již po šesti měsících od nástupu do funkce premiéra Španělska.


V roce 1961 ETA provedla masivní útok na vlak převážející veterány z občanské války na 25. výročí. Generál Francisco Franco po tomto útoku, který stál život mnoha lidí, nařídil španělským ozbrojeným složkám – armádě a policii – doslova prohledat každý dům v Baskicku. Při tomto zátahu bylo zadrženo mnoho osob. Do vězení se dostali i ti, kteří s útokem neměli nic společného a byli naprosto nevinní. Někteří zadržení byli i popraveni.


Evropské státy a organizace na mezinárodní úrovni baskickou organizaci ETA podporovali, protože bojovala proti Francovu fašistickému režimu. Po nástupu monarchie v roce 1975 po Francově smrti se Španělsko vrátilo k tradičním hodnotám spolu s právě nastupujícím králem Juanem Carlosem I. [chuan karlos], který všechny zadržené osoby propustil. Propuštěni byly jak nevinní lidé, tak docházelo k propuštění i členů ETA. Nová levicová vláda premiéra Felipeho Gonzalese dokonce vytvořila speciální jednotku s názvem GAL podléhající vládě, která přímo z rozkazů státních orgánů zavraždila 28 členů tzv. „tvrdého jádra“. Tyto činy byly ale usilovně utajovány a odhaleny byly až v roce 1992. Nástup krále Juana Carlose I. a demokratického zřízení přinesl Baskicku autonomii, která zaručuje Baskicku svůj vlastní parlament, policii a další orgány. Dokonce přímo umožnila i své vybírání daní. I přes tato privilegia i nadále ETA bojuje za úplnou nezávislost.


Španělská vláda dokonce v devadesátých letech začala s ETA vyjednávat. Výsledkem jednání byla dohoda o postupném odevzdání zbraní. K demilitarizaci ETA však nedošlo, ale došlo ke zhoršení vztahů s vládou a ETA opět začala s teroristickými útoky.


3) Struktura organizace

Organizace ETA se skládá ze dvou základních „orgánů“. A to z tzv. „tvrdého jádra“ o přibližně 30 až 40 členech (velitelé, vůdci), kteří uskutečňují útoky a z ostatních členů o počtu kolem 700 osob, které zajišťují informace, zajišťují materiál a další záležitosti.


ETA má v současné době 2 hlavní velitelství. Jedno sídlí přímo v Baskicku a druhé ve Francii.


Přestože je ETA teroristickým uskupením, její působnost je výhradně soustředěna dovnitř státu (mám tím na mysli Španělsko) a nikoli mimo hranici, jelikož ETA nemá žádné požadavky na sousední či ostatní státy – usiluje jen o osamostatnění Baskicka.


4) Zajímavosti = fakta


ETA rozlišuje celkem čtyři taktiky boje:
a) atentáty, vraždy
b) anonymní hrozby (např. nápisy)
c) vyhrožování bombovými útoky
d) únosy (často jako trest na základě neschopnosti platby vydíráním v bodě 3)


Podle uveřejněného policejního spisu z roku 1996 potřebuje ETA na realizaci svých operací další činnosti denně v přepočtu 90 000 eur.


Hlavními oběťmi ETA se stávají novináři, právníci a soudci, obchodníci a podnikatelé, univerzitní profesoři, příslušníci vojenských a policejních ozbrojených složek státu včetně autonomních bezpečnostních sil, politici a sympatizanti jiným politických stran, ale i nevinní lidé včetně dětí.


ETA je španělskou vládou prohlášena za teroristickou organizaci 8. října 1999


Ze statistik vyplývá, že mezi léty 1976 a 2002 bylo oficiálně zavražděno přes 782 policistů a příslušníků armády.


ETA například požaduje:
1) Vytvoření nezávislého baskického státu
2) Amnestii všem zadrženým členům hnutí


ETA se setkala s odporem přibližně 6 000 000 lidí v červenci roku 1997 poté, kdy ETA zavraždila mladého pravicového politika.


5) Zajímavé odkazy


Tento link konkrétně odkazuje na článek o atentátu na admirála Blanca ve španělském jazyce.


Takto vidí organizaci ETA vyhledávač Google.


6) Zdroje


www.wikipedie.cz
www.wikipedie.com
www.specialista.info
www.eta.navajo.cz
URL : https://www.valka.cz/ESP-ETA-t83102#304933 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more