Laclos, Choderlos de

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pierre Ambroise Francois Choderlos de Laclos

1741 - 1803


Pierre Ambroise Francois Choderlos de Laclos, narozen roku 1741 v Amiensu. Dělostřelecký důstojník z povolání, absolvent vojenské školy Královského dělostřelectva, kam vstoupil roku 1760, od r. 1762 poručík. Sloužil v posádkách po celé Francii (La Rochelle, Strasbourg, Grenoble, Besancon, Rochefort aj.). Roku 1782 vydává Nebezpečné známosti (v moderní době několikrát zfilmované, mimo jiné i Milošem Formanem), které jej rázem proslavili. Další dílo „Úvahy o vlivu Vaubanova génia“ kterým chtěl vzdát hold maršálu Vaubanovi na něj naopak přivolalo hněv nadřízených a přeložení do posádky v Toulu.


V armádě se výrazně prosadil až po Francouzské revoluci, r. 1791 se stává vojenským komisařem, později vrchním velitelem Indických držav. V roce 1793 zatčen a 13 měsíců vězněn. Za Napoleona jmenován brigádním generálem. Umírá v roce 1803 při obléhání Tarentu v bývalém klášteře Sv. Františka z Assisi, pravděpodobně na malárii či úplavici.
URL : https://www.valka.cz/Laclos-Choderlos-de-t82595#302647 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pierre Ambroise Francois Choderlos de Laclos
zdroj: http://cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Laclos-Choderlos-de-t82595#302650 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more