Omer Paša

Ömer Paşa

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Omer Paša /Michajlo Latas/



* 24.11.1806, Janja Gora, Chorvatsko
+ 18.04.1871, Istambul




Tento voják se narodil 24.listopadu 1806 v Chorvatsku ve slovanské křesťanské rodině statkáře a jeho původní jméno bylo Michajlo Latas. Již v mladém věku vstoupil dobrovolně do rakouského dobrovolnického sboru v hodnosti kadeta (Serezanský Ogulinský hramičářský sbor). Latas zde dosáhl hodnosti poručíka.


V roce 1828 se však jeho otec dostal do sporu s tureckými správními orgány a tento spor prohrál. Michajlo celkem nepochopitelně z rakouské armády zběhl, uprchl do Istambulu a stal se fanatickým vyznavačem islámu. Byl přijat do turecké armády v hodnosti majora. V roce 1840 se osvědčil v syrském tažení a odvahu projevil při ztečení pevnosti Akka (Saint-Jean d´Acre). Zde byl velitelem spojených anglicko-tureckých-rakouských jednotek. Pokořil Ibrahima pašu, velitele pevnosti. Velmi krutě si počínal v Syrii, ale jeho řádění v Libanonu bylo děsivé, neb většinu povstalců prostě nechal popravit. Za svoje zásluhy byl však povýšen na generála a jeho vojenská kariera v turecké armáda započala.


Generál Omer paša si v Bosně a Hercegovině počínal stejně krutě a nelítostně jako tomu bylo v Syrii či Libanonu. Podařilo se mu lstí zajmout vůdce povstání pašu Alliho Rizvangegoviče ze Stolace, kterého nechal s ostatními zajatci nemilosrdně popravit. Dle tureckých zvyklostí byly sťaty a jejich hlavy nabodnuty na kůl pro výstrahu těm, kteří přežili. O těchto krutostech však byla informována i Evropa a bylo to Rakousko, které u Vysoké Porty intervenovalo a tím donutilo sultána Abdula Mejdžida I. k zastavení bojů a odvolání Omera paši z Bosny. Sultán také zmírnil represe, obyvatelstvu se ulevilo od placení daní a v roce 1860 byl v Bosně a Hercegovině jmenován i nový držící Osman paša. Za rozumné vlády tohoto schopného úředníka došlo ke zklidnění situace.


Vojenských schopností Omera paši však Turecko využilo v době Krymské války, kdy Turci dobili pevnost Silistru a po roce 1854 se Omera paša aktivně zúčastnil se svými vojáky obléhání Sevastopolu. V letech 186l-1862 byl Omer paša vyslán proti Černohorcům a dokázal napravit předchozí tureckou porážku z roku 1858 u Grahova. Jen díky ruské hrozbě se podařilo odvrátit obsazení Cetinje. V roce 1867 potlačil povstání Řeku na ostrově Kréta s krutostí jemu vlastní a opět byl odvolán. Omar paša žil na sultánském dvoře v Istambulu s hodností Serdarriekrema, tedy obdoba hodnosti polního maršála. V letech 1868-1871 zastával funkci ministra války. Omer paša zemřel v Istambulu dne 18.dubna 1871. Omer paša byl slovanského původu, z křesťanské rodiny a platí na něj ono známé: Poturčenec, horší Turka.


V roce 1850 nechal sultán Abdul Mejdžid I. zhotovit medaili na počest Omera paši a potlačení povstání v Bosně. Více v příspěvku Pamětní turecká medaile Omera paši na boje v Bosně.



Omer paša byl vyznamenán dále:
Velkokřížem Řádu Medjidije
Velkokřížem Řádu Čestné legie
Řádem Nichan al Iftikar
Medailí Za vítězství u syrské Akky, Za dobytí Silistry a Krymské medaile pro spojence, ale i tak zvanou Karskou medaili (Kars Medal)
Medailí Za potlačení povstání na Krétě.




Literatura:
Kchiliba: Mskukati Osmanije, Istambul 1889
Trost, L.: Die Ritter und Verdienstorden, Ehrenzeichen und Medaillen aller Souverane und Staten seit Beginn des XIX Jahrhunderts, Vídeň 1910
Dr.Todorovič, Nada: Jugoslovenské i Inostrane Medalje
URL : https://www.valka.cz/Omer-Pasa-t82553#302379 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more