CZK - SMRK (mobilní velitelské stanoviště)

SMRK (Mobile Command post)

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mobilní velitelské stanoviště (MVS) "SMRK"


Používá se v součinnosti s mobilním naváděcím stanovištěm ("NASTA")
a mobilním startovým stanovištěm SVS-62" nebo SKP-9 či SKP-11) k plánování, organizaci a řízení bojové činnosti stíhacích a stíhacích bombardovacích leteckých pluků v polních podmínkách.


Složení a určení:
- a) Vůz velitele pluku (1x skříňový automobil P V3S), který obsahuje pracoviště:
- velitele pluku (NŠ)/ vybaveno 30ti nás. pracovištěm PSB-60 "Blesk" pro spojení s nadřízenými a podřzenými jednotkami a pro spojení s letouny dálkovým ovladačem (DO R-824) (společný s letovodem).
- staršího letovoda (letovoda operátora) / vybaveno hlasitým koncem pro spojení s naváděcím stanovištěm, dálkovým ovladačem pro R-824 pro spojení s letouny a polní telefon TP-25.
- staršího pomocníka pro operační věci / vybaveno 5ti nás. pracovištěm PSB-60-5, hlasitým koncem "HLAS" pro spojení s SVS, dálkovým ovladačem pro R-118 pro spojení se štábem divize.
- zapisovatele / vybaveno nástěnnou tabulí pro vedení boj. činnosti a 5ti nás. pracovištěm PSB-60-5
- kresliče / vybaveno planšetem k zakresování vzdušné situace a 5ti nás. pracovištěm PSB-60-5 k hlášení o vzdušné situace.


a


- b) Přívěs leteckého dispečera (1x skříňový přívěs A 3S), který obsahuje pracoviště:
- leteckého dispečera / vybaveno DO k RAL-1,5t a 5ti nás. pracovištěm PSB-60-5 pro spojení s SVS k hlášení vzletu a přistání letounů.
- pomocníka pro operační věci / vybaveno 3 tabulemi bojové činnosti letek a 5ti nás. pracovištěm PSB-60-5 pro spojení s jednotkami a SVS.
- náčelníka chemické služby / vybaveno nástěnnou tabulí k vedení radiačního průzkumu, rdst R-109 pro spojení s hlídkou radiačního průzkumu a 5ti nás. pracovištěm PSB-60-5 pro spojení s jednotkami a letištním praporem.
- pomocníka pro průzkum / vybaveno přijímačem R-313 pro odposlech půzkumných zpráv, nástěnnou tabulí pro vedení výkazové mapy nepřátelské situace a 5ti nás. pracovištěm PSB-60-5 pro spojení s jednotkami.


Stálou obsluhu soupravy MVS tvoří:
Řidič/zdrojař, spojař/zapisovatel, kreslič a technik soupravy PSB-60 (praporčík, který je zároveň náčelníkem osádky).


Napájení: 220V / 50 Hz (vlastní EC 3 kVA - ZB 7A)


V pracovním postavení jsou zadní čela automobilu a přívěsu postaveny "k sobě" a propojeny spojovací lávkou a překryty plachtovým přístřeškem.




Zdroj: Předpis Let-51-70 z r.1967
CZK - SMRK (mobilní velitelské stanoviště) - (Foto z vlastní sbírky)

(Foto z vlastní sbírky)
URL : https://www.valka.cz/CZK-SMRK-mobilni-velitelske-stanoviste-t81530#298881 Version : 0
Discussion post Fact post