Generál Nil

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Generál Nil
(Generał Nil)


Produkce: Polsko
Rok produkce: 2008
Premiéra: 17.4.2009
Režie: Ryszard Bugajski


August Emil Fieldorf ps. "Nil" - Brigádní generál polské armády, bojovnik za nezávislost, velitel Kedywu AK , zástupce hlavního velitele Zemské armády AK.
Tento film představuje jeho životní příběh, respektivé jeho část, od sovětské internace až po popravu ve varšavském vězení v roce 1953.
Ve filmu je i připomenutá akce k níž vydal Fieldorf rozkaz - likvidace kata Varšavy - Franze Kutschery (článek o této akci si můžete přečíst ZDE ) .

Zdroj : stopklatka.pl

URL : https://www.valka.cz/General-Nil-t81178#297530 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Včera jsem navštívil v Cieszynie premiéru filmu Generał Nil. Nejsem filmový kritik, takže z mého subjektivního hlediska, odvedli filmaři velmi dobrou práci. Mohl bych hledat nějaké technické nedostatky, například během scény atentátu na Kutscheru , ale to jsou jenom technické detaily pramenící například z výše rozpočtu filmu. Film je velmi sugestivní a hlavně smutný - stejně jako je smutný příběh generála Fieldorfa .

Vedle mne plakaly dvě starší paní - podobný zážitek jsem si odnesl z kina při projekci Wajdový Katyně.
Na plakátech filmu je vepsáno heslo filmu "Legendu se nedá zabít". Nezbývá než si přát, aby i v naší zemi vznikala podobná díla, která připomenou osudy zapomenutých hrdinů, ale hlavně dodnes nepotrestané komunistické zločiny!
URL : https://www.valka.cz/General-Nil-t81178#309003 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more