Češi u Tobruku - František Emmert

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Autentické vzpomínky českých mužů, kteří v letech 1941 a 1942 bojovali u severoafrického Tobruku. Kniha mapuje osudy dobrovolníku od jejich odchodu do emigrace, boje v africe, přesun na Britské ostrovy až po jejich osudy v komunistickém Československu. Líčí složité útěky přes Polsko, Sovětský svaz či tzv. Ralkánskou cestu na Blízký výcho, zformování 11. pěšího polního praporu a jeho bojovou cestupřes Sýrii a Palestinu do Egypta a dále k Tobruku, kde se naši vojáci společne s Brity, Poláky a příslušníky dalších národností spolupodíleli na obraně tohoto strategicky významného přístavního města obklíčeného německým Afrikakorpsem. Přináší přímá svědectví o jejich vytrvalosti, odhodlání a statečnosti, se kterou vzdorovali přesile a nakonec zvítězili. Vzpomínky pamětníků doplňuje také historický komentář a historiografický popis významné bitvy.


Obsah:
Prolog
1.Válka v severní africe a význam Tobruku
2.Československá jednotka na Blízkém východě a severní Africe


Vzpomínky účastníků:
Josef Hercz
Josef Polívka
Otokar Braun


Velitelé a osobnosti 11.pěšího praporu
Pplk. K.Klapálek
pplk. K. Střelka
npor. E. Grunhut
Další osobnosti ve zkratce


Zajímavosti k účasti Čechů na Blízkém východě a severní Africe
Otázka správného názvu jednotky
Řeholní bratři v pěším praporu
Hromadná dezerce ze Sýrie
Češi v Afrikakorpsu
Pouštní hymna Lili Marlen


Struktura 11.pěšího praporu v bitvě o Tobruk
Chronologie druhé světové války
Chronologie účasti československé jednotky na Blízkém východě a severní Africe


Nakladatelství Vyšehrad 2008
Stran 208
ISBN 978-80-7021-926-3
URL : https://www.valka.cz/Cesi-u-Tobruku-Frantisek-Emmert-t78834#289716 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more