Anotace - Glantz, David M.

Bouře směřuje na Balkán

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

GLANTZ, David M.:
Bouře směřuje na Balkán. Neúspěšná sovětská invaze do Rumunska na jaře 1944.
Brno, Jota 2008. 464 s.
ISBN 978-80-7217-516-1



Kniha významného amerického vojenského historika je věnována jednomu z dosud nezaplněných bílých míst dějin druhé světové války na východoevropském válčišti, neúspěšnému pokusu sovětských vojsk o průnik do Rumunska a snad i na celý Balkánský poloostrov na jaře 1944. Silná kniha standardního fromátu je rozdělena do devíti kapitol, přičemž většina z nich je podrobněji členěna a doplněna přehledem operační sestavy sovětských a německo-rumunských vojsk. První kapitola je úvodem do problematiky a rozborem zatím neznámých sovětských ofenzivních akcí v roce 1944, druhá kapitola pak popisuje situace obou stran na pravém křídle východoevropského válčiště na jaře 1944. Třetí až sedmá kapitola postupně rozebírají sovětské útočné akce podél celé sovětsko-rumunské hranice a německo-rumunské protiútoky. Osmá kapitola je věnována celkovému rozboru výsledků sovětských útočných akcí od dubna do června 1944 a popisu úspěšného německého protiútoku, který v daném prostoru dokázal stabilizovat frontovou linii. Poslední kapitola má hlubší záběr a je věnována autorově obhajobě použitých metod a potřebě nového podrobného zkoumání sovětsko-německé války 1941-1945. Kniha je doplněna celkem 16 vloženými stranami s černobílými fotografiemi a přehlednou mapou sovětských útočných akcí na Ukrajině v prvních měsících roku 1944.
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Glantz-David-M-t77927#287033 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more