Anotace - Przybyło, Łukasz

Charkov - Donbas 1943

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

PRZYBYŁO, Łukasz:
Charkov – Donbas 1943. Poslední německé vítězství na východní frontě.
Brno, Jota 2008. 248 s.
ISBN 987-80-7271-611-3



Kniha polského autora se věnuje bojovým akcím na východoevropském válčišti druhé světové války na jaře 1943, konkrétně sovětskému pokusu o dosažení linie řeky Dněpru v průběhu února a německému protiútoku mezi Donbasem a Charkovem v březnu. Kniha je pro českého čtenáře zajímavá v tom, že tvoří širší dějinný rámec prvnímu bojovému vystoupení československé vojenské jednotky na východoevropském válčišti při obraně svěřeného úseku na řece Mža jižně od Charkova v první březnové dekádě 1943. Publikace je rozdělena na osm kapitol, přičemž první je věnována rozboru celkové situace na válčišti počátkem února 1943, další dvě kapitoly seznamují čtenáře se sovětskou a německou armádou v dané době, jejich organizací, výzbrojí, výcvikem a schopnostmi vést útočné a obranné akce. Následující dvě kapitoly jsou věnovány sovětským útočným operacím Skok a Hvězda, jež pokračují dvěma kapitolami o německých útočných akcích v prostoru Donbasu a Charkova. Poslední kapitola je pak věnována celkovému shrnutí bojových operací na jižním křídle sovětsko-německé fronty v únoru a březnu 1943, popisu výsledné frontové linie a ztrátám obou protivníků. Kniha je doplněna přílohami s organizací a velitelským sborem obou stran, srovnávací tabulkou hodností (včetně hodností Zbraní SS) a dvěma mapovými náčrty. Součástí knihy je také 16 vložených stran černobílých fotografií a přehled informačních zdrojů, u něhož redakce doplnila existující české překlady použité literatury.
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Przybylo-Lukasz-t77917#287013 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more