26.08.2008 - První atomový reaktor se stal národní památkou

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Americká vláda zařadila do seznamu národních památek první nukleární reaktor na světě, v němž se během druhé světové války vyrábělo plutonium pro výrobu atomových bomb. Reaktor B jaderného zařízení Hanford vyrobil plutonium pro první jaderný výbuch, který se uskutečnil ve státě Nové Mexiko 16. července 1945.A pro bombu svrženou na japonské Nagasaki 9. srpna 1945.


zdroj: www.tyden.cz (česky)
URL : https://www.valka.cz/26-08-2008-Prvni-atomovy-reaktor-se-stal-narodni-pamatkou-t75458#278117 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ve skutečnosti bylo prvním reaktorem zařízení známé pod krycím označením "the factor K" sestavené na hřišti Chicagské univerzity 2.12.1942. Zde prvně proběhla řízená štěpná reakce, jednalo se tedy o první reaktor na světě. ve článku zmiňovaný stroj byl první který prováděl nějakou práci. Právě zkušenosti se zařízením K umožnily stavbu reaktoru se solidní dobou činnosti.
URL : https://www.valka.cz/26-08-2008-Prvni-atomovy-reaktor-se-stal-narodni-pamatkou-t75458#278213 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more