09.08.2008 - Zveřejněny zprávy o katastrofách T-38

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vzdušné síly USA zveřejnily zprávy o příčinách dvou katastrof cvičných T-38.

První se odehrála 23. dubna na základně Columbus ve státě Mississippi. Letoun při startu a odpoutání přešel nekontrolovaně do náklonu, piloti ihned zareagovali a letoun srovnali, ale se zvyšující rychlostí letoun opět začal rotovat kolem podélné osy. V malé výšce oba opustili letoun, ten se ovšem již nacházel v poloze na zádech a oby zahynuli.
Jako pířčina byla stanovena mechanická závada pravého křidélka, která způsobila jeho plné vychýlení do spodní polohy.

Ke druhému případu došlo na základně Sheppard v Texase. Instruktor se studentem nacvičovali přiblížení a letmé přistání s jedním fungujícím motorem a plně natankovaným strojem. Žák dosedl ještě před přistávací drahou, došlo k nasátí nečistot do pravého motoru. Instruktor převzal řízení a pokusil se o opakovaný vzlet s jedním fungujícím motorem. Po odpoutání od dráhy instruktor zatáhl podvozek a klapky. Jen s levým fungujícím motorem měl letoun nedostatečný tah a díky malé rychlosti došlo k jeho přetažení. Zcela neovladatelný letoun posádka, prakticky současně, opustila přibližně ve výšce deseti metrů, bohužel došlo ke střetu obou vystřelovacích sedadel a změně jejich trajektorie. Následkem toho nemohla proběhnout celá sekvence záchraného systému a piloti zahynuli po střetu se zemí.
Jako příčina této tragické události byl stanoven nesprávný postup instruktora, zejména předčasné zasunutí vztlakových klapek.


Více zde: http://www.aetc.af.mil/news/story.asp?id=123109915


http://www.aetc.af.mil/news/story.asp?id=123109909
URL : https://www.valka.cz/09-08-2008-Zverejneny-zpravy-o-katastrofach-T-38-t74903#275880 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more