WM - fluita Czarny Kruk

Schwarz Rabe
     
Name: Czarny Kruk
Type/Type: fluita
Laid down: n/a
Launched: n/a
Commissioning: 1626 or 1627 (to the state of the Polish Navy)
End of service: April 1628 (from the state of the Polish Navy)
Loděnice/Built by: n/a
Total length: n/a
Length on waterline: cca 30 m
Latitude/Beam: cca 6.8 m
Draft: n/a
Displacement: cca 260 tun
Počet of stěžň/Number of masts: probably 3
Type of sails: n/a
Sail area: n/a
Speed/Speed: n/a
Number of gun decks: probably 1 (+ light cannons on the superstructure)
Armament: 10 light works,
probably several paries
Equipment: n/a
Crew/Complement: 35 sailors + 80 marines
Note: The ship definitely sailed under a German name
like all Polish ships at the time, the name Czarny
Kruk is only a later transcription of the original name
URL : https://www.valka.cz/WM-fluita-Czarny-Kruk-t72944#258524 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Stručná historie lodi


Původně holandská obchodní loď, zabavená v roce 1626 nebo 1627 polskou vládou za převoz kontrabandu. Poměrně velká loď o rozměrech 106 x 24 amsterodamských stop a kapacitě 130 lastů byla záhy zařazena do stavu válečného námořnictva. Jak bylo v té době zvykem, loď byla Vyzbrojena menším počtem děl a na její palubu byl umístěn oddíl námořní pěchoty.


Velitelem lodi se stal Aleksander Blayr (1. Jako většina polských lodí se Czarny Kruk zúčastnil bitvy pod Oliwą. Byl zařazen na konec I.eskadry, v průběhu bitvy nedosáhl žádných větších úspěchů, když se marně pokoušel stíhat unikající švédské lodě. Po bitvě nařídili královští úředníci sejmutí poloviny děl a stažení oddílu námořní pěchoty (2. Na konci roku byly proběhlo na palubě Czarnego Kruka přelíčení hodnotící průběh bitvy, královští úředníci provedli první výslechy účastníků bitvy.


Dne 15.dubna 1628 vyplul Czarny Kruk společně s dalšími třemi loděmi na krátkou průzkumnou plavbu, během které došlo k zadržení anglické obchodní lodi z důvodu podezření na převoz kontrabandu do Švédska. Zadrženou loď eskortoval Czarny Kruk společně s fluitou Feniks do Wisłoujścia, kam dorazili 19.dubna. Tato akce byla pravděpodobně poslední, které se Czarny Kruk zúčastnil v podobě válečné lodi, protože 2.května 1628, kdy vešla v platnost nová organizační struktura polského námořnictva, ve stavu floty již nefiguruje. Loď byla odzbrojena a přeměna zpátky na obchodní loď, její další osudy nejsou známé.


Poznámky:
1) podle jména šlo patrně o smluvního kapitána ze zahraničí, možná ze Skotska nebo Anglie
2) částečné odzbrojení bylo pravděpodobně způsobeno utrženými ztrátami v bitvě, když bylo potřeba znovuobsadit největší polské jednotky
URL : https://www.valka.cz/WM-fluita-Czarny-Kruk-t72944#260366 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more