Foš

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

פלוגות השדה
FO'SH
Foš



Název Foš je hebrejským akronym ze slov plugot sade - polní roty.



Foš vznikl v roce 1937 jako elitní úderné uskupení v rámci Hagany. Velitel Židovské obecní policie Jicchak Sade tehdy vypracoval nový systém obrany proti arabským útokům na židovské osady. Foš sestával ze stálých mobilních hlídek, které byly rozmístěny v oblastech židovského osídlení v Palestině. Jejich příslušníky si Sade osobně vybíral z inteligentních, silných a odhodlaných jedinců. V březnu 1938 sestával Foš z půldruhého tisíce vycvičených bojovníků ve třinácti oblastních skupinách. Vyzbrojeni byli směsicí lehkých pěchotních zbraní britského původy i vlastní výroby. Díky své mobilitě a koordinovanosti podnikali úspěšné, rychlé útoky proti arabským vesnicím. V roce 1939 byl Foš rozpuštěn a nahrazen početnějším uskupením s název Hiš. Nicméně myšlenka elitní úderné síly opět ožila v roce 1941, kdy byl v rámci Hagany založen Palmach.





Zdroje:
KATZ, Samuel M.: Israeli Elite Units since 1948, Osprey Publishing, London 1988, s. 3.
GILBERT, Martin: Izrael - dějiny, BB art, Praha 2002, s. 98.
URL : https://www.valka.cz/Fos-t71376#251529 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more