07.04.2008 - NATO: Průlomový summit - v českých médiích k nepoznání!

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V Bukurešti probíhala vedle summitu již potřetí uzavřená bezpečnostní konference, kde stejná témata diskutují experti, bývalí vojáci, diplomaté i současní politici, aktéři summitu a hlavy státu. Letos to byli například kanadský premiér, prezidenti Estonska, Litvy a USA, generální tajemník NATO a mnozí další. Konference je více analytická, méně oficiální, možná i více věcná. Nezřídka je místem testovacích debat pozdějších politických rozhodnutí. A pokaždé je zajímavé skrze tyto debaty pohlížet na skutečné výsledky summitu.


Takto posuzován jeví se letošní summit NATO velice významný. A bohužel, když sleduji komentáře českých médií zdá se mi, že česká žurnalistika opět zůstala daleko za aktuálním děním a za kvalifikovaným reportováním v mnoha ohledech přelomových bezpečnostních rozhodnutí, zůstává povrchní, tendenční a mnohdy vědomě či nezáměrně zkresluje fakta.



Co jsou tedy hlavní výsledky letošního setkání NATO v rumunské metropoli?


více na ........ neviditelnypes.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/07-04-2008-NATO-Prulomovy-summit-v-ceskych-mediich-k-nepoznani-t71158#250663 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Situace s Francií je zajímavá, stejně tak celý koncept Evropských ozbrojených sil - často se prezentuje (aspoň co jsem viděl v médiích) jako "konkurence" k NATO, ale spíš vypadají pouze na slednocení Evropské části NATO, což by mohlo vést k větší akceschopnosti. Ono třeba i teď je velmi sporné, jestli by NATO bylo vůbec schopné a ochotné bránit třeba Pobaltské republiky - užší integrace Evropské části NATO by mimo jiné mohla vést i k větší důvěře menších členských zemí (které obvykle mají ve své historii podobné momenty jako třeba my Mnichov nebo Poláci pakt Molotov-Ribbentropp) ve velké Evropské země.
URL : https://www.valka.cz/07-04-2008-NATO-Prulomovy-summit-v-ceskych-mediich-k-nepoznani-t71158#250668 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more