Pławski, Eugeniusz Józef Stanisław

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Komandor Eugeniusz Józef Stanisław Pławski

Legendární polský velitel, palubní důstojník na torpédoborcích a ponorkách a také vojenský pilot.


Narozen 26. března 1895 v Novorosijsku. Pocházel z vojenské rodiny, jeho otec Alexander sloužil v carské armádě a dosáhl hodnosti divizního generála. Ukončil námořní školu v Chabarovsku a školu Námořního sboru v St. Peterburgu, byl také absolventem letecké školy v Sevastopolu a ponorkové školy (Ecole de Navigation Sous-Marine) v Toulonu.


V roce 1914 začal svou kariéru v hodnosti mičmana (мичман) v ruské Černomořské flotile, jako strážní důstojník na torpédoborci "Derzkij". Celou I. světovou válku strávil na tomto bojišti v akcích proti Bulharům, Turkům a Němcům. Po celou tuto dobu byl také členem tajného Spolku polských vojáků (Związek Wojskowych Polaków) v Oděse. Od roku 1916 sloužil jako pobočník velitele 2. divize torpédoborců a také v Torpédové a protiponorkové brigádě, v roce 1917 jej jmenovali navigačním důstojníkem na torpédoborci "Gněvnyj" a povýšili na podkapitána. Po vypuknutí VŘSR si jej posádka vybrala za velitele torpédoborce "Zorkij". V roce 1918 pobýval krátce na Ukrajině v Lucku.


Po vzniku nezávislé Polské republiky přijel do Warszawy a jako poručík námořnictva (porucznik marynarki) byl přijat do Válečného námořnictva a sloužil ve Wiselské flotile (Flotylla Wiślana) v Modlině. Od roku 1919 sloužil jako hlavní operační důstojník a posléze velitel Záložního oddílu ve Vojenském přístavu Modlin. Následně byl členem v Námořním praporu, se kterým obsazoval Gdaňské Pomoří (Pomorze Gdańskie). Během tzv. "Sňatku Polska s mořem" v Pucku v roce 1920 byla na jeho rozkaz vytažena na stožár státní vlajka. Byl jmenován velitelem Vojenského přístavu Puck a zanedlouho poté styčným důstojníkem kontradmirála Kazimierza Porębského - vedoucího Oddělení pro námořní záležitosti na Ministerstvu obrany. V roce 1921 byl povýšen na kapitana marynarki a převelen do zálohy. Nakrátko byl kapitánem gdyňského přístavu a v roce 1924 byl znovu povolán do aktivní služby. Postupně byl velitelem minolovek ORP "Czajka" a ORP "Mewa", zástupcem velitele torpédovky ORP "Krakowiak" a dělového člunu ORP "Komendant Piłsudski" a nakonec velitelem dělového člunu ORP "Generał Haller".


V roce 1926 se stal vedoucím Referátu předpisů a školení na Velitelství válečného námořnictva. V roce 1927 byl znovu jmenován do funkce velitele dělového člunu ORP "Generał Haller" a následně ředitelem nauk ve Škole námořních specialistů. V roce 1928 se stal velitelem polské Ponorkové školy ve francouzském Toulonu a komise odběru torpéd. Byl také členem Přijímací komise pro stavěné ponorky. Ve funkci setrval až do roku 1931, kdy jej povýšili do hodnosti komandora podporucznika a stal se velitelem ponorky ORP "Żbik" a skupiny ponorek. V letech 1932 až 1936 byl prvním velitelem divize ponorek (od roku 1935 v hodnosti komandora porucznika), avšak po neštěstí na ORP "Ryś" (při výbuchu baterií bylo zraněno 11 námořníků) byl z funkce odvolán. Až do roku 1939 pracoval na Velitelství válečného námořnictva jako velitel ponorkové zbraně.


V roce 1937 pracoval také v komisi zabývající se odběrem torpéd a výstavbou stíhačů ponorek. V roce 1939 byl odeslán v rámci vojenské mise do Francie, která měla usilovat o vojenskou pomoc v případě napadnutí fašistickým Německem.


Tam jej také zastihlo 1. září 1939, když se snažil vypravit konvoj s vojenskou pomocí do vlasti. Byl vyslán do Anglie, aby byl k dispozici námořnímu atašé v Londýně, následně jej jmenovali velitelem Doplňování loďstva. V červenci 1940 převzal jako velitel francouzský torpédoborec OF "Ouragan", který Britové předali Polskému válečnému námořnictvu a v říjnu 1940 se stal velitelem nového torpédoborce HMS "Nerissa", vtěleného do polského loďstva a přejmenovaného na ORP "Piorun". Na jeho můstku se účastnil atlantických konvojů do Kanady a ve Středomoří na Maltu. V květnu 1941 se ORP "Piorun" pod jeho velením účastnil pronásledování německé bitevní lodi "Bismarck", přičinil se o jeho nalezení a udržoval s ním kontakt. Po 14 měsících na palubě ORP "Piorun" jej jmenovali vojenským atašé ve Švédsku (prosinec 1941) a v květnu 1942 byl povýšen na komandora. Ve Švédsku se staral mimo jiné o polské ponorky, internované v září 1939. Zůstal tam až do ledna 1943, kdy mu bylo svěřeno velení ORP "Dragon", křižníku, který polské námořnictvo převzalo od britského.


V lednu 1944 se stal náčelníkem štábu Velitelství válečného námořnictva a v roce 1945 vedoucím Inspektorátu válečného námořnictva. V této funkci vydržel až do 31. května 1947. Po rozpuštění Polských ozbrojených sil na západě v roce 1947 předal vlajky Válečného námořnictva do Institutu generála Władysława Sikorkého v Londýně.


Po válce organizoval Svépomoc válečného námořnictva, pomáhající námořníkům, kteří se nechtěli vrátit do Polska. Sám také zůstal v emigraci, v letech 1947-1948 velel dočasnému táboru v Okehamptonu.
V roce 1948 odjel do Kanady, kde pracoval na farmě a na pile. V letech 1952-1971 byl tlumočníkem (ovládal 5 jazyků) Kanadské jízdní policie a kanadské Federální vlády.


Eugeniusz Pławski zemřel 22. května 1972 ve Vancouveru a byl pohřben na hřbitově The Garden of Gethsemani. 16. července 2004 byly ostatky komandora Pławského převezeny do Polska a pochovány na hřbitově válečného námořnictva v Gdyni-Oksywii.


Během své kariéry E.Pławski obdržel následující vyznamenání:
- polský řád Virtuti Militari
- polský Krzyż Walecznych (dvakrát)
- polský zlatý Krzyż Zasługi (dvakrát)
- polský Medal Morski
- britský Distinguished Service Cross
- řád Légion de Honneur
- švédský řád Kungliga Vasaorden
- dánský řád Dannebrog



zdroje: www.pl.wikipedia.org
www.mw.mil.pl
URL : https://www.valka.cz/Plawski-Eugeniusz-Jozef-Stanislaw-t70904#249749 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more