Slovanské osídlëní českého Slezska - Pavel Kouřil

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Slovanské osídlëní českého Slezska - Pavel Kouřil


Na 220 stranách autor knihy popisuje - jak už ostatně název knihy napovídá osídlení české části Slezska Slovany. První větši čtvrtina knihy se soustřeďuje na vysvětlení problematiky dále jsou zde popsány hradiska (Víno, Hradec nad Moravicí, Opava - Kylešovice, Ostrava - Koblov (též Landek), a další problematické lokality), dále sídliště a pohřebiště. Zbytek knihy, tedy asi menší třičtvrtiny zabírá Výšinné hradisko v Chotěbuzi - Podoboře - lokalita zkoumána dlouhodobě a z hlediska Slezska asi největší výzkumná akce (neberou-li se v potaz případné záchranné akce velkého rozsahu). Chotěbuzské hradisko je zde tak rozebíráno z více důvodů - jednak jak již bylo zmíněno probíhá tu stálý sezónní výzkum (tudíž nejrůznějších podkladů je více než v jiných případech), jednak je pan Kouřil jeho hlavním vedoucím. Knihu doplňuje řada odborně kreslené a fotografické dokumentace (materiál - keramika, železo, aj. jako i situace, mapy atd.).
Celkově vzato knihu k přečtení doporučuji (pakliže-li budete mít to štěstí a narazíte na ni) avšak pozor jednak kniha pochází již z roku 1994 tudíž mohlo v některých případech dojít k přehodnocení některých fakt, jednak výzkum zvláště na Chotěbuzi značně postoupil dál.


Kouřil, Pavel: Slovanské osídlení českého Slezska, Archeologický ústav AV ČR Brno a Muzeum Těšínska v Českém Těšíně, Brno - Český Těšín, 1994, ISBN 80-901679-3-4.
URL : https://www.valka.cz/Slovanske-osidleni-ceskeho-Slezska-Pavel-Kouril-t70304#247679 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more