CZE - Chotěbuz - Podobora - venkovní expozice

hradiště
     
Název:
Name:
Archeopark Chotěbuz Archeoparc Cottbus
Originální název:
Original Name:
Archeopark Chotěbuz
Druh:
Type:
Archeopark -
Obec:
Municipality:
Chotěbuz Cottbus
Odkaz na stránky muzea:
Museum Website:
http://www.muzeumct.cz/archeopark/
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°78'79.875"N 18°58'91.47"E
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Datum revize údajů:
Date of the Last Revision:
04.01.2016
Poznámka:
Note:
Archeopark byl kvůli výstavbě nových návštěvní budovy a zařízení uzavřen v sezonách 2014 a 2015, očekává se, že v sezóně 2016 bude opět otevřen. -
Zdroje:
Sources:
Vlastní návštěva
http://www.muzeumct.cz/archeopark/
URL : https://www.valka.cz/CZE-Chotebuz-Podobora-venkovni-expozice-t70138#545432 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chotěbuz - Podobora je místem kde stojí bikulturní výšinné hradiště (bylo osídleno prvně v době Halštatské (více se dozvíte zde) a následně zde sídlili Slované (více se dozvíte zde)). Tedy spíše stávalo do dnešních dnů se dochovaly jen fortifikační zásahy do terénu - byť místy dosti rozsáhlé. Dnes je zde expozice toho jak takové slovanské hradiště vypadalo - je součástí muzea v nedalekém Českém Těšíně. Znovu byla opevněna akropole (přičemž vzala za své část halštatského valu), dále byla postavená brána, most a přístup k hradišti (následně ukázky staveb). V součastnosti probíhají v letních měsících archeologické výzkumy na kterých se podíli studenti 1. ročníku archeologie Slezské univerzity v Opavě - filozoficko-přírodovědecké fakulty. Hradiště je přístupné pro veřejnost.
CZE - Chotěbuz - Podobora - venkovní expozice - Stav archeoparku Chotěbuz roku 2006, ukázka staveb - zleva - zemnice, polozemnice, srubová stavba, halová stavba (ta není na Chotěbuzi doložena, je zde pro představu jak taková budova asi vypadala.

Stav archeoparku Chotěbuz roku 2006, ukázka staveb - zleva - zemnice, polozemnice, srubová stavba, halová stavba (ta není na Chotěbuzi doložena, je zde pro představu jak taková budova asi vypadala.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Chotebuz-Podobora-venkovni-expozice-t70138#246935 Version : 0
In the seasons of 2014 and 2015 was archeopark due to construction of new building for visitors is closed. The season has to be re-launched 2016..
URL : https://www.valka.cz/CZE-Chotebuz-Podobora-venkovni-expozice-t70138#547755 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more