Náboje

Středový a okrajový zápal,zápalky

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Prosím o vysvětlení co to je ? jaký je v tom rozdíl? a nebo kde to aspoň najdu na netu? předem děkuju
URL : https://www.valka.cz/Naboje-t70080#246863 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Když si odmyslím fakt, žes tenhle dotaz založil do sekce "Pravidla" - tedy naprosto nesmyslně, tak nevidím nic, tudíž Ti nevysvětlím, co to je, nemohu mezi tím vidět ani rozdíl a už vůbec Ti neporadím, kde to (něco, co nevidím) máš hledat na netu...


Středový x okrajový zápal, díky Aubi - oko nevidělo...


Prachová náplň v nábojnici, která vymete střelu, je iniciována zápalkou...
Kde je zápalka? Co je zápalka?


Zápalka je uložena ve dně nábojnice, buď kolem středu nebo v obvodu okraje dna nábojnice.
Proto mluvíme o středovém či okrajovém zápalu.


Středově uloženou zápalku v 99% případů vidíš jako větší či menší "kolečko" - jde v podstatě o tělísko z tenkého a relativně měkkého kovu, válec, uložený (zpravidla zalisovaný, u větších ráží může být i zašroubovaný)ve dně nábojnice s otvorem, směřujícím do dutiny nábojnice... Úderník působí proti dnu náboje ve středu dna nábojnice.


Okrajově uloženou zápalku nejspíš neuvidíš jako takovou (jako těleso), používá se (nekamenujte mne) u nábojů s nižším výkonem/menší ráže a třaskavá slož je ve dně nábojnice uložena jako prstenec kolem středu dna resp v jeho obvodu... Dno nábojnice se tedy jeví zvenku jako hladké... Úderník působí proti dnu náboje ne v jeho středu, ale na okraji dna nábojnice.
Zápalka je zpravidla plněna (laborována) třaskavinou tak citlivou na mechanickou sílu (úder), aby došlo k její iniciaci silou úderu úderníku (působí mechanickou silou proti dnu nábojnice), čímž dojde k následnému zahoření prachové (výmetné) náplně... a výstřelu.


Okrajový zápal: typickým příkladem je .22 Long Rifle (tzv. malorážka)
Středový zápal: převážná většina nábojů pro pistole, revolvery, pušky, karabiny,....
URL : https://www.valka.cz/Naboje-t70080#246878 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To, na co se ptá je v popisu - středový a okrajový zápal, zápalky.
URL : https://www.valka.cz/Naboje-t70080#246879 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more