Vološin, Augustin

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

PhDr. Augustin Vološin někdy psáno též Vološyn


17.3.1874 v Kelečíně na Podkarpatské Rusi
19.7.1945 15:20 moskevská věznici Butyrka


podkarpatský kněz a politik.
Vystudoval v Budapešti gymnázium a matematiku na univerzitě, poté pedagogiku a filozofii ve Vídni a teologii v Římě.
Po vzniku Maďarské republiky rad a po krachu ideje samostatné Ukrajiny byla 8.5.1919 svolána do Užhorodu schůze místních představitelů, za předsednictví A.Vološina byla vytvořena "Centrální ruská národní rada", která se jednomyslně vyslovila pro připojení k ČSR. Stočlenná deputace této rady (za vedení A.Vološina, A.Beskida a A.Žatkoviče) jednala v druhé polovině května 1919 s prezidentem T.G.Masarykem. Tato jednání byla potvrzena nejvyšší radou Dohody, která 4.4.1919 rozhodla o připojení Podkarpatské Rusi k ČSR.
19125-29 byl A.Vološin poslancen za stranu lidovou v Národním shromáždění. V říjnu 1938 byl jmenován státním tajemníkem v první zemské vládě A. Bródyho. Později se stal ministrem pro správu Podkarpatské Rusi. Po vyhlášení autonomie 19.11.1938 se stal premiérem zemské vlády a zároveň ministrem spravedlnosti.
14.3.1939 po vyhlášení státu Karpatská Ukrajina stanul opět v čele vlády.
Po vstupu královských maďarských vojsk vláda opustila Chust a přes Tačevo ustoupila do rumunského Sigetu.
Vološin odjel do Prahy, kde mu bylo uděleno domovské právo v prosinci 1939.
Příslušníci paravýsadku NKVD URAGAN II jenž seskočili v noci na 1.4.1945 na Dobříšsku na jeho adresu odeslali kufr s nastraženou výbušninou.
13.května 1945 ho zatkli v Praze příslušníci Smerše. Následoval transport do Moskvy - formulář z věznice Lefortovo má datum 20.5.1945. O devět dní později jednasedumadesátiletý stařec na následky zacházení umírá na zástavu srdce ve vězeňské nemocnici v Butyrce.
In memoriam byl prohlášen hrdinou Ukrajinské Republiky.


(Založeno během linkování článku Karpatská Sič.)



Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Podkarpatsk%C3%A1_Rus
www.cs-magazin.com
zakarpattia.net
URL : https://www.valka.cz/Volosin-Augustin-t69780#245690 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more