USA - W58

Mk-2

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

W58
Mk-2



Takticko-Technická Data


Rozměry
- délka : 1.023,6 mm
- průměr : 396,4 mm


Hmotnost
- návratového modulu Mk-2 : 116,5 kg


Mohutnost
- 200 kt


Počet hlavic
- vyrobených : 1.400 ks
- ve službě : 0 ks (VYŘAZENY)


Nosič
- mezikontinentální balistické řízené střely odpalované z ponorek : UGM-27C Polaris A-3



Historie
Bojová jaderná hlavice W58 byla vyráběna od března 1964 do června 1967. W58 začala být vyřazována už od září 1968, ale poslední byly vyřazeny až v dubnu 1982 společně s raketami Polaris.
Celkem bylo za více než 3 roky vyrobeno 1.400 hlavic W58 (resp. návratových modulů Mk-2).


Popis
Jedná se o termonukleární zbraň 2. generace. W58 se skládá z menší implozivní (stěpné) hlavice, která zde funguje jako roznětka a je složena z vysoce-explozivní výbušniny a štěpného materiálu (uranu či plutonia). Tato roznětka při výbuchu iniciuje izotopy vodíku deuterium a tritium (jehož zdrojem je 95% lithium). Aby nedošlo k předčasnému spuštění reakce už v počátku, je mezi štěpnou náloží a izotopy vodíku uranový štít. Naopak neutronový odrážeč (beryllium) a plutoniové jádro ve středu "fúzní náplně (deuterium & tritium) pomáhají rozšířit reakci.
Bojovou termonukleární hlavicí W58, umístěnou v modulu Mk-2 na vícenásobné návratové platformě MRV (Multiple Re-entry Vehicle), byly vybaveny mezikontinentální balistické řízené střely odpalované z ponorek UGM-27C Polaris A-3. Tyto střely nesly 3 vícenásobné návratový moduly Mk-2 s bojovými hlavicemi W58.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/USA-W58-t69763#245569 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more