USA - W81

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

W81



Takticko-Technická Data


Rozměry
- délka :
- průměr : méně než 343 mm (průměr SM-2)


Hmotnost
-


Mohutnost
- 2-4 kt


Počet hlavic
- objednaných : 0 (ZRUŠENO)


Nosič
- řízená střela protivzdušné obrany : RIM-67 Standard Missile SM-2 (N)



Historie
Bojová jaderná hlavice W81 byla vyvíjena v laboratořích LANL v Los Alamos (Los Alamos National Laboratory). Byla odvozena z hlavice bomby B-61. Nejprve byla naplánována tzv. "neutronová" hlavice. Zbraň, která měla svým silným vyřazováním (rychle letících neutronů s vysokou energií) ničit přilétající hlavice nepřatelstkých střel. Později byla navrhnuta čistě štěpná hlavice. Projekt nepřekročil testovací fázi, byl zrušen v roce 1986 a výroba nebyla nikdy zahájena.


Popis
Jednalo se o termonukleární dvoufázovou zbraň 3. generace - zbraň se zvýšeným vyzařováním - neutronovou bombu. Později upravena na zbraň 1. generace - implozivní bombu.
Bojová termonukleární hlavice W81 měla být umístěna na řízených střelách námořního systému protivzdušné obrany RIM-67 Standard Missile SM-2 (N) (přídomek "(N)" měl značit, že se jedná o střelu s termonukleární hlaviccí.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/USA-W81-t69754#245551 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more