MGM-134A SICBM

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

MGM-134A SICBM



Takticko-Technická Data


Posádka vozidla (Transporter-Erector-Launcher)
- HML-ETU :
- HML :


Rozměry HML-ETU
- celková délka soupravy :
- délka tahače :
- délka návěsu :
- šířka :
- výška :
- světlá výška :


Rozměry HML
- celková délka soupravy :
- délka tahače :
- délka návěsu :
- šířka :
- výška :
- světlá výška :


Hmotnost
- maximální soupravy HML-ETU : 108.500 kg
- maximální soupravy HML :


Měrný tlak na půdu
- HML-ETU :
- HML :


Pohon HML-ETU
- pohonná jednotka : vznětový motor Rolls Royce Perkins
- výkon : 1.200 hp
- převodovka : automatická elektro-hydraulická


Obsah palivových nádrží
-


Rychlost
- maximální na komunikaci : 88,5 km/h
- maximální v terénu :


Jízdní dosah
- na komunikaci :
- v terénu :



XMGM-134A
- návratový prostředek (RV - re-entry vehicle) : Mk-21
- bojová hlavice : termonukleární, W87
- mohutnost : 475 kt
- minimální dostřel : 1.300 km
- maximální dostřel : 11.000 km
- přesnost navedení : +/- 90 m


Rozměry
- délka : 14,02 m
- průměr : 1,17 m
- hmotnost : 13.600 kg



Historie
Malá mezikontinentální balistická řízená střela (SICBM - Small Inter-Continental Ballistic Missile) MGM-134A, neoficiálně nazývaná "Midgetman", byla vyvíjena v letech 1986 - 1992. Myšlenkou bylo vytvořit lehkou mobilní strategickou řízenou střelu, která by byla schopna přežít sovětský nukleární útok. Vojenská administrativa spojených států zamýšlela systém SICBM široce rozprostřít do rozlehlých a neobydlených oblastí U.S.A. To mělo za úkol ztížit jeho odhalení, a takto ho ochránit před prvním sovětským jaderným úderem (ten měl mířit na městské metropole, důležité vojenské základny a sila se strategickými balistickými střelami). Celková koncepce byla až nápadně podobná tehdejšímu sovětskému (nyní ruskému) systému RS-12M Topol, ten byl taktéž plně mobilní a operoval v neobydlených a rozlehlých oblastech tehdejšího SSSR.
Samotný počátek se datuje k roku 1980, kdy tzv. "Scowcroftova komise" doporučila vývoj SICBM (Scowcroft Brent, poradce pro národní bezpečnost). Ten začal v prosinci 1986, kdy prezident Ronald W. Reagan schválil úplný a kompletní vývoj.
První letový test střely XMGM-134A SICBM se odehrál v květnu 1989 a byl úspěšný jen zčásti. Avšak druhý plnohodnotný letový test, provedený 18. dubna 1991, byl již 100% úspěšný a splnil veškerá očekávání. Střela systému SICBM, XMGM-134A, byla vypuštěna z kontejneru na letecké základně Vandenberg (Vandenberg Air Force Base, California) a zasáhla svůj cíl na testovací střelnici Kwajalein (Kwajalein Test Range, Marshall Islands).
Zlom přišel s koncem "studené války" a s následným postupným snížovaním napětím mezi USA a SSSR (a koncem tzv. bilaterálního rozdělení světa). Prezident George H. W. Bush oficiálně program zrušil v lednu 1992.


Popis
Konstrukce střely XMGM-134A SICBM (X - experimentální) vycházela z rodiny střel LGM-30 Minuteman. Jednalo se o třístupňovou raketu na tuhé pohonné hmoty (TPH). Byla umístěna v hermeticky uzavřeném, přepravně-odpalovacím kontejneru. Odpal rakety probíhal za pomoci principu tzv. "studeného startu". Raketa byla vymrštěna za pomoci stlačených plynů a po opuštění kontejneru se teprve zažehl první letový stupeň. Ten poskytoval tah 979 kN. Řízená střela je vybavena návratovým modulem Mk-21, ve kterém je umístěna termonukleární hlavice W87 o mohutnosti 475 kilotun (jedná se o stejnou bojovou hlavici, která byla použita i v mezikontinentálních řízených střelách LGM-118 Peacekeeper, které jsou známe též jako strategické střely MX). Maximální dostřel řízené střely MGM-134 SICBM je 11.000 kilometrů a střela dosahuje výšky až 1.000 kilometrů. Minimální dosah je 1.300 kilometrů. Navádění je inerciální a poskytuje přesnost s kruhovou ochylkou 90 metrů.
Jak již bylo řečeno, řízená střela byla umístěna v hermeticky uzavřeném, přepravně-odpalovacím kontejneru. Ten je umístěn na speciálně zkonstruovaném návěsu, který kontejner, respektive střelu, přepravuje, vztyčí a vystřelí (technologie TEL - Transporte-Erector-Launcher).
První program pod jehož jménem se vývoj soupravy HML (Hardened Mobile Launcher), složené z tahače a návěsu, uskutečňoval nesl název ETU (Engineering Test Unit). Jednalo se o vysoce mobilní kolové vozidlo, s hermeticky uzavřenou kabinou odstíněnou proti radiaci, projektované k přepravě a vypuštění řízené střely MGM-134A SICBM "Midgetman". Tahač je 4-nápravový s pohonem všech kol, 8x8. Pohonná soustava se skládá z dieselového motoru Rolls-Royce Perkins o výkonu 1.200 PS a automatické elektro-hydraulické převodovky. Návěs je 3-nápravový. Souprava byla testována od listopadu 1988 do roku 1991 na letecké základně Malmstrom (Malmstrom Air Force Base, Montana). Vznikl nejměně jeden další model, který se vizuálně (tvarově) odlišoval.
Existoval i druhý program, ze kterého vzešla obdobná souprava s obdobným uspořádáním, tedy tahačem s návěsem, která se však v mnoha ohledech odlišovala. Konstrukce byla mohutnější a tahač i návěs robustnější. Namísto kol bylo použito pásů. Tahač měl jeden pár pásů, a návěs dva páry pásů umístěné za sebou. Stejně tak jako v případě prvního programu (ETU) bylo vozidlo vysoce mobilní, a to i v těžkém terénu, kabina byla hermeticky uzavřená a odstíněná proti radiaci.
Návěsy obou vozidel byly zkonstruovány tak, aby se sami dokázali zakopat (jen do určité míry), měly zkosené strany a regulovatelnou světlou výšku. To pro případ, aby dokázaly odolat blízkému jadernému výbuchu.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://www.fas.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.cz/ ; http://www.nationalmuseum.af.mil/ ; http://www.missilethreat.com/ ; http://www.astronautix.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/MGM-134A-SICBM-t69747#245537 Version : 0
MGM-134A SICBM "Midgetman"
MGM-134A SICBM - vozidlo HML

vozidlo HML
MGM-134A SICBM - vozidlo HML

vozidlo HML
MGM-134A SICBM - vozidla HML & HML-ETU

vozidla HML & HML-ETU
MGM-134A SICBM - vozidlo HML-ETU

vozidlo HML-ETU
MGM-134A SICBM - vozidlo HML-ETU

vozidlo HML-ETU
MGM-134A SICBM - vozidlo HML-ETU

vozidlo HML-ETU
MGM-134A SICBM - vozidlo HML-ETU

vozidlo HML-ETU
MGM-134A SICBM - vozidlo HML-ETU

vozidlo HML-ETU
MGM-134A SICBM - malá mezikontinentální řízená střela MGM-134A

malá mezikontinentální řízená střela MGM-134A
MGM-134A SICBM - malá mezikontinentální řízená střela MGM-134A

malá mezikontinentální řízená střela MGM-134A
URL : https://www.valka.cz/MGM-134A-SICBM-t69747#245538 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more