Žďár nad Sázavou ve fotografiích-květen 1945 - Frendl Vilém

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Žďár nad Sázavou ve fotografiích – květen 1945
Frendl Vilém
Náklad: 1 000 ks
Vydání 1 (rok 2005)
Stran (nečíslováno) 52 - křída
Formát: zhruba A4 naležato
Tisk: UNIPRESS Žďár nad Sázavou
ISBN 80-239-4902-0


Soubor fotografií Viléma Frendla zachycuje pohnuté události, k nimž ve Žďáře nad Sázavou došlo na sklonku druhé světové války a v průběhu osvobozovacích bojů. Přibližuje toto dění v nejrozličnějších podobách, zároveň však nejde jen o reportážní odraz skutečnosti. Frendlův pohled převážně proniká pod povrch věcí, naznačuje hloubku a často osudovost daného okamžiku. Jednotlivé předěly toho dramatu, kdy šlo nejen o životy žďárských občanů, ale též o záchranu města a v obecnějším pojetí o návrat svobody, se vzájemně prolínají a vytvářejí pozoruhodný celek. Válka, ve své podstatě vždy hrůzná a zničující, však mírou utrpení nezřídka stírá hranice mezi vítězi a poraženými. Právě plastičnost tohoto zobrazení, stejně jako profesionální dokonalost, vytvářejí psychologický přesah do našeho vědomí. Přítomný soubor fotografií tak vydává cenné svědectví o čase, který se sice už dávno propadl na dno historie, který se však pro následné generace stal výstražným mementem.


Z pohledu čtenáře mám několik připomínek
1 - Přesto že jde čistě o fotografickou knihu bylo by dobré uvést alespoň něco o osvobození města! Bohužel se zde nedovíme NIC! Text jaksi chybí!
2 - Popisky jsou silně nedostatečné nebo chybí úplně! Jsem toho názoru že se ke každému obrázku dá něco konkrétního napsat. Vozidla a techinka jako taková není určena vůbec.


Přesto pokud zapátráte (na vlastní pěst?) a info o osvobození seženete / doplníte jinde je toto dílo jako obrazové doplnění naprosto vinikající. Jde o zajímavou regionální publikaci






Zdroj : www.kr-vysocina.cz
URL : https://www.valka.cz/Zdar-nad-Sazavou-ve-fotografiich-kveten-1945-Frendl-Vilem-t69326#243989 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more