Zeměbranecký pěší pluk č. 10 ( Landwehrinfanterieregiment Nr. 10 ) se sídlem v Mladé Boleslavi

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím všechny, před několika dny jsem čistě ze zvědavosti zadal své příjmení do vyhledavače databáze legionářů a ejhle, při mém neobvyklém příjmení - dvakrát shoda. Použil jsem telefon a zjistil jsem od otce, že jedena ze dvou uváděných osob je ......můj pradědeček. Z databáze se daly vyčíst základní informace - např. že před svým zajetím sloužil u zeměbraneckého pěšího pluku č. 10 se sídlem v Mladé Boleslavi a že byl zajat na východní frontě dne 22.3.1915 u Přemyšlu. Překvapilo mne, že do legie vstoupil až 16.10.1918 a do vlasti se vrátil 18.9.1920. Může mi někdo napsat pár řádků a působení zeměbraneckého pěšího pluku č. 10 na frontě , popř. objasnit mi to, že se pradědeček vrátil z legie až v roce 1920 ? Předem děkuji.
URL : https://www.valka.cz/Zemebranecky-pesi-pluk-c-10-Landwehrinfanterieregiment-Nr-10-se-sidlem-v-Mlade-Boleslavi-t68780#241307 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Hynek0_0: Ahoj, zemebranecky pesi pluk 10 bojoval v ramci 4. Armady v prostoru Krakowa a Tarnowa. Je pravdepodobne, ze jeho pluk byl pozdeji soucasti posadky pevnosti Przemyslu, ktera pred nepritelem kapitulovala prave 22. brezna 1915.


To, ze se do nove vlasti vratil az v roce 1920 svedci o tom, ze se vracel se svou jednotkou pres Vladivostok.
URL : https://www.valka.cz/Zemebranecky-pesi-pluk-c-10-Landwehrinfanterieregiment-Nr-10-se-sidlem-v-Mlade-Boleslavi-t68780#241331 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

OK, díky za informace, vypadá to skutečně tak, že praděda si v Přemyšlu vytrpěl svoje a následně z legií podnikl strastiplnou cestu přes Vladivostok domů.............Ještě jednou díky.
URL : https://www.valka.cz/Zemebranecky-pesi-pluk-c-10-Landwehrinfanterieregiment-Nr-10-se-sidlem-v-Mlade-Boleslavi-t68780#241356 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more