26.12. 2007 - Rusové vyslali do vesmíru tři družice

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dnes vyslali rusové na vylepšené raketě Proton-M tři satelity GLONASS - ty mají jednak vědecké a jednak i vojenské využití. Snad by měly sloužit i k vyhledání psů opatřených speciálním obojkem (takový by měl mít i pes V. Putina).


Zdroj:
azpravy.atlas.cz
URL : https://www.valka.cz/26-12-2007-Rusove-vyslali-do-vesmiru-tri-druzice-t67985#239251 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Čítam ten článok a je mi zle....


Citát:

Citace :

Praktického využití navigačního systému se Rusové dočkají už v polovině příštího roku, kdy odstartuje prodej speciálních obojků s přijímačem pro své zvířecí miláčky. O koupi tohoto přístroje pro svého psa Kony se zajímá i současný ruský prezident Vladimír Putin
.


Pritom pôvodne sovietska obdoba US systému GPS - GLONASS (Globaľnaja Navigacijonnaja Sputnikovaja Systema) existuje a pre potreby armády slúžila už niekoľko rokov (vývoj začal v roku 1982 súčastne so systémom USA, ruská armáda ho začala prakticky používať krátko potom, čo USA otestovali GPS vo vojne v Perzskom zálive v roku 1991).


A Rusko v roku 2005 rozhodlo o využití tohto systému aj pre komerčné účely, nakoľko prevádzka len pre potreby armády bola nákladná a stratová. Z toho dôvodu dochádza ku kompletnej náhrade zastaraných satelitov s predĺženou dobou životnosti, pričom celý systém by svojím využitím a cenami mal od roku 2008 priamo konkurovať US systému GPS a ďalšiemu podobnému systému - GALILEO, ktorý vytvára EÚ (aj keď jeho komerčná prevádzka je ešte hudbou budúcnosti...).
URL : https://www.valka.cz/26-12-2007-Rusove-vyslali-do-vesmiru-tri-druzice-t67985#239258 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more