Royal Battleship Roma: The Latest Hours (Zánik Bitevní lodi ROMA)

dokument

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zánik bitevní lodi Roma

Příběh tragédie chlouby italského válečného námořnictva - bitevní lodi třídy Vittorio Veneto s hrdým názvem Roma. Z úst pamětníků vyslechnete svědectví staré přes 65 let o strašlivém konci této válečné lodi, která byla a je považována za jednu nejelegantnějších bojových lodí vůbec. Mezi svědky promlouvá například i dcera velitele flotily, admirála Bergaminiho. Roma byla zničena 9. září 1943 třemi přesnými zásahy (prvními řízenými protilodními střelami na světě) lehkých německých bombardérů Dornier Do 217. Sledujte neuvěřitelný sled nedorozumění a náhod, jenž stojí na pozadí katastrofy, která stála životy tisíců námořníků. V tomto dokumentárním snímku plném unikátních dobových záběrů se díky výpovědím přeživších stanete svědky dramatu posledních dvanácti hodin na palubě žhnoucí lodi, proměněné ve smrtelnou past z tavícího se kovu.

Režie: Leonardo Tiberi
Originální název: Royal Battleship Roma: The Latest Hours
Itálie 2001, 60 min.
Zvuk: CZE 5.1, IT 5.1

A nyní několik osobních poznámek. Filmy od Instituto Luce patří k těm lepším, které jsem měl možnost vidět. Proto mně úroveň překladu a ozvučení tohoto dokumentu velmi zklamaly. Italštinu sice neovládám, ale pokud na někdo mluví o událostech, kterých byl přímým účastníkem, zasloužil by si buď mizerný překlad zvukový nebo jakýkoliv titulkovaný překlad toho, co říká, a ne pouhé mlčení. Toho jsem si všiml v minimálně třech případech, kdy současný důchodce něco říká italsky, ale český překlad jeho slov není ani slyšet, ani vidět. Byť mi byl hlas vypravěče velmi nepříjemný, v těchto okamžicích bych jej velmi ocenil.
Za další velkou chybu překladu, ale možná jen chybu vypravěče při předčítání pro něj nezajímavého textu za zajímavou gáži, považuji spletení počtu bombardérů a jejich typového označení.
Přes všechny zmíněné chyby se jedná o zajímavý dokument o bojišti a události, která se u nás netěší přílišnému zájmu odborné i neodborné veřejnosti a jako takový jej mohu jen doporučit.
URL : https://www.valka.cz/Royal-Battleship-Roma-The-Latest-Hours-Zanik-Bitevni-lodi-ROMA-t65526#232967 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdá se, že se ve firmě MIDO někdo chytil za nos, všichni majitelé DVD s chybným dabingem, jej mají odeslat do sídla firmy. DVD jim bude nahrazeno diskem se správným dabingem + 2 filmy z produkce MIDa dle vlatního výběru. Asi jim to pošlu.
URL : https://www.valka.cz/Royal-Battleship-Roma-The-Latest-Hours-Zanik-Bitevni-lodi-ROMA-t65526#236043 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more