25.09.2007 - Zemřel Ján Režňák, největší slovenské letecké eso WW II.

zpravy.idnes.cz
his death is reported in an MFD article.
On "válka" - Personalities we can find him (including info that he died 19.9.2007 in Martina) on forum.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/25-09-2007-Zemrel-Jan-Reznak-nejvetsi-slovenske-letecke-eso-WW-II-t65027#231789 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

No v článku jsou hezké bláboly - třeba ten jak "Fajtlova ruská stíhačka La-5FN se navíc mohla s Režňákovým Messerschmittem Bf-109E na východní frontě klidně i utkat" Smile nebo to jak "vstoupil do služeb nacistického Německa". Režňák samozřejmě létal ve slovenském letectvu a to jestli se Slovensko přidalo na stranu Německa mohl ovlivnit asi tak jako já to jestli naše armáda půjde na straně američanů do Iráku. A blábol o setkání s Fajtlem na La-5FN v boji je už vůbec nesmysl, v době kdy Režňák nad jižním Ruskem sestřeloval letadla byl Fajtl ještě v Anglii a o Lavočce možná ani nevěděl. Novinář je opět klasický poloblb, podobné je to i s dalšími úvahami nad "jeho lidskými postoji" ono být voják za války nedává moc na vybranou a bojovat za svou zemi je prostě celkem normální, ani ten přelet na druhou stranu není tak jednoduchý jak si pisálek asi představuje (podobnou věc si pod dojmem z sovětského ráje obvykle každý dost rozmýšlel - jen pro zajímavost kolik bylo v reálu těch přeletů?) a že po válce se nechtěl hlásit k tomu že byl zřejmě opravdu dobrý je celkem logické, sověti po podobných lidech pátrali a že by se za něj brala ČSR je dost pochybné.
Pokud bereme počet sestřelů byl Režňák zřejmě nejúspěšnější čechoslovák, byť sloužil na té nesprávné straně. Nevím proč z toho dělá někdo problém, třeba italové nebo francouzi kteří to měli podobné s tím žádný problém nemají.
Myslím že reálné je snad jen to že pan Režňák zemřel ve vysokém věku 88 let. I tak díky Fantanovi za info, já podobné bulvární plátky jak MF heute obvykle nečtu a nejspíš by mi to uniklo.
URL : https://www.valka.cz/25-09-2007-Zemrel-Jan-Reznak-nejvetsi-slovenske-letecke-eso-WW-II-t65027#231797 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ten článek je opravdu klenot. A přišel opravdu brzo, já o jeho smrti hledal něco již 19./20.9. a nikdo si na něj nevzpomněl. Ani na slovenských stránkách jsem nic nenašel - ale tam jsem možná hledal špatně.


Ale měli bychom si dávat pozor na to jak píšeme jeho jméno - jmenuje se Režňák a ne Režnák, dokonce jsme měli chybu i ve faktografii Sad
URL : https://www.valka.cz/25-09-2007-Zemrel-Jan-Reznak-nejvetsi-slovenske-letecke-eso-WW-II-t65027#231800 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ke jménu: dokonce jsem se setkal i s transkripcí Režniak.
Když si člověk uvědomí, že všechna svoje vítězství vybojoval za 5 1/2 měsíce, je to skutečně obdivuhodný výkon, který svádí k násobení - kdyby bojoval třeba do konce války.
Bitaxe: Fajtl skutečně neměl o existenci La-5 tušení až do doby, kdy přijel do SSSR a i poté se naši piloti stavěli k tomuto letadlu velice rezervovaně, rozdíl proti Spitu byl značný - i když následně přišli "lavočkám" na chuť - co jim zbývalo Sad .
Problém plnění vojenských povinností tak, jak ho bitaxe definoval, je zcela zřejmý. Nejde jen o slovenské vojáky, nasazené v SSSR, ale také o naše občany ze Sudet, kteří se po 1.10.1938 stali občany a vojáky Reichu. Nebylo na nich, aby o vydaných rozkazech meditovali a všechny následné rozbory "znalců" jsou nepochybně na nic. Prostě buď byl dobrým vojákem, plnil své povinnosti dobře nebo výtečně a (pokud měl štěstí) přežil, nebo holt měl smůlu a nepřežil - mnohý třeba i zásahem soudu, nebo velitele v poli.
Poučka, že voják se musí bát svého velitele více, než nepřítele, je dost stará a stále platná.
URL : https://www.valka.cz/25-09-2007-Zemrel-Jan-Reznak-nejvetsi-slovenske-letecke-eso-WW-II-t65027#231879 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more