Batz-sur-Mer objekt typu S 414

pozorovatelna na atlantickém valu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Objekt typu S 414 byl na atlantickém valu použit několikrát. Leží v lokalitách : Batz-sur-Mer (dnes je změněn v museum), Brest (nyní je údajně v objektu stanice pobřežní stráže), Scheveningen a Noordwijk. Jak je už z názvu zřejmé jde podle německého označení o objekt těžký (S = Schwere) a jde o objekt dělostřelecké pozorovatelny. Tento objekt byl postaven mezi obcemi Batz-sur-Mer a Croisic v oblasti Saint-Nazaire. Objekt této pozorovatelny byl dokončen (včetně maskování) 8. února 1943, sloužil především k řízení palby 4.baterie M.A.A. 280 (šlo o námořní baterii složenou ze dvou železničních kanonů ráže 240 mm, francouzské výroby) umístěné nedaleko. Sám objekt byl maskován jednak nátěrem a jednak lehkou dřevěnou konstrukcí tak že vypadal jako menší hotel, na bocích byly namalována okna (i se záclonami) a na vrchní části objektu byla lehká konstrukce ve tvaru střechy. Sám objekt je samozřejmě betonový a objem betonu je cca 1800 kubických metrů, na armování bylo spotřebováno 125 tun železa (z toho asi 15 tun nosníků ve tvaru I, zbytek je armovací železo). Stavitelem jako u většiny podobných objektů byla organizace Todt.
Vlastní stavba má vnitřní plochu asi 300 metrů čtverečních a místnosti jsou rozloženy v pěti úrovních. Nejníže je část technická kde je kromě ošetřovny a zbrojnice i místnost generátorů (stavba mohla fungovat i bez vnější dodávky energie). O patro výše je telefonní centrála, velitelská místnost, místnost pro výpočty prvků palby, vchod (s pancéřovými dveřmi) a samozřejmě i záchody. V další úrovni je první pozorovatelna pro sledování moře, o něco výše je další pozorovatelna a nejvýše je poslední kde byl umístěn dálkoměr. Všechny tři úrovně pozorovatelen jsou obráceny směrem na moře a první dvě mají výhled do tří stran, poslední (nejvyšší) má strop na 4 ocelových stojinách a umožňuje výhled do všech stran. Posádku tvořilo 20 mužů a velitel, kromě už zmíněné baterie měla být v okolí umístěna i další těžká děla (mělo jít o námořní děla 30.5 cm KM 13 (ö) ráže 305 mm) ale pro ně byl vybetonován jen jeden objekt a děla nikdy nebyla osazena.
Objekt byl součástí obrany „Festung Saint-Nazair“ a spolu s ní se i vzdal až 11.5.1945.
Po válce byla pozorovatelna užívána francouzským námořnictvem až do roku 1958, potom byla léta opuštěna a v roce 1994 byla prodána do soukromých rukou. Dnešní majitelé v ní zřídili muzeum a od roku 1997 ji zpřístupnili veřejnosti. Podrobnosti o muzeu jsou zde.
model kamufláže objektu je na adrese :
http://www.battlefield-travel.com/popup/965



Zdroj : vlastní návštěva a internetové stránky, především :
http://bunkersite.com/panzer/guns/30-austria.html
http://bunkersite.com/
www.atlanticwall.polimi.it
militaria.collector.free.fr
URL : https://www.valka.cz/Batz-sur-Mer-objekt-typu-S-414-t63922#228227 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pro lepší představu přidám fotku


zdroj : vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/Batz-sur-Mer-objekt-typu-S-414-t63922#230545 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more