Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu

Memorial fort Montbarey

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Memorial FT. MONTBAREY


Nedaleko Brestu (v podstatě na jeho předměstí) je umístěno jedno z málo známých muzeí které se vztahuje k osvobozování Bretaně za WWII. Muzeum je umístěno ve staré pevnosti z doby Ludvíka XVI. Po vstupu do nádvoří (můžete sem vjet autem a zaparkovat) si vpravo od brány musíte koupit lístek za 3€, a následně se můžete volně pohybovat po celém objektu. Pokud stojíte v bráně je po vaší levé ruce několik kousků techniky jako protiletadlové kanony a hlavně tank Churchill Crocodile, který připomíná dobývání pevnosti v období WWII. Přesto že pevnost dobývali několik dnů američané byly podporováni právě těmito tanky od B squadron 141 regimentu RAC, plamenometné tanky (bylo jich nasazeno 15) umožnili výraznou měrou američanům pevnost dobýt. Přímo před vámi jsou objekty bývalých kasáren dnes využité pro expozice v nichž je několik kusů vozidel (Dodge WC 52, kanon bofrors a další) zajímavostí je i motor právě z tanku Churchill. Po stranách jsou menší místnosti (původně sklady střeliva) kde jsou umístěny menší exponáty jako zbraně plakáty a podobné věci připomínající období WWII. Dva velké betonové objekty po levé straně jsou poválečné a postavené až v letech padesátých kdy byl fort používán jako sklad francouzským námořnictvem. Na větším je malůvka železnice, která se vztahuje k vagonu pod ní, jde o vagon kterým byli přepravováni lidé na práci do říše.
Vlastní fort je popsán zde
V objektu lze samozřejmě koupit různé suvenýry a rovněž občerstvení (pokud si po špatném českém zvyku nevezete řízky z domova  )
Podrobnosti o návštěvní době a adresu najdete zde : www.mairie-brest.fr
Zdroj : vlastní návštěva
Fotky dodám později.
URL : https://www.valka.cz/Brest-Montbarey-Muzeum-osvobozeni-Brestu-t63741#227434 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Takže pár slíbených fotek, všechny jsou z mé návštěvy před několika lety
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - přívěs na hořlavinu za Churchillem

přívěs na hořlavinu za Churchillem
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - tank Churchill na nádvoří fortu

tank Churchill na nádvoří fortu
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - kanon bofors na nádvoří v pozadí jsou vstupy do expozic

kanon bofors na nádvoří v pozadí jsou vstupy do expozic
URL : https://www.valka.cz/Brest-Montbarey-Muzeum-osvobozeni-Brestu-t63741#227577 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Další várka fotek, tentokrát z vnitřku, mimo to co je na fotkách je v expozici dobře přístupný třeba M-8 greyhound (jde fotit i dovnitř), Dodge, Jeep a další vozy
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - vnitřek jedné z expozic s kanonem

vnitřek jedné z expozic s kanonem
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - Motor tanku Churchill

Motor tanku Churchill
Brest - Montbarey - Muzeum osvobození Brestu - pohled na jednu z expozic v bývalé prachárně kde jsou věci drobnější, zde třeba granáty a náboje

pohled na jednu z expozic v bývalé prachárně kde jsou věci drobnější, zde třeba granáty a náboje
URL : https://www.valka.cz/Brest-Montbarey-Muzeum-osvobozeni-Brestu-t63741#227578 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more