Weinmann, Erwin

SS-Oberführer
     
Příjmení:
Surname:
Weinmann Weinmann
Jméno:
Given Name:
Erwin Erwin
Jméno v originále:
Original Name:
Erwin Weinmann
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
SS-Oberführer SS-Oberführer
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
06.06.1909 Frommhausen /
06.06.1909 Frommhausen /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Velitel bezpečnostní policie a SD v Praze Commander of Security Police and SD in Prag
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Einsatzkommando
URL : https://www.valka.cz/Weinmann-Erwin-t63530#464863 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Erich Weinmann se narodil 6. července 1909 ve Frommhausenu (poblíž Tübingenu). Jeho otec byl učitel, který padl během první světové války.


Od roku 1927 studoval lékařství na Tübingenské univerzitě. Zde byl jedním z nejaktivnějších nacionálněsocialistických studentských aktivistů. K 1. prosinci 1931 se stal členem NSDAP (číslo 774 436). V roce 1933 zakončil studium a nastoupil jako praktikant na Hygienickém institutu a na tübingenské poliklinice, kde se po roce stal asistentem. V dubnu 1935 byl jmenován do hodnosti SA-Sturmhauptführer.


V prosinci 1936 se stal spolupracovníkem SD. K 30. lednu 1937 vstoupil do SS (číslo 280 196). 1. února stejného roku stanul v čele štábu vrchního úseku SD Jihozápad (SD-Oberabschnitt Südwest) se sídlem ve Stuttgartu. K 15. říjnu 1937 byl převelen do Berlína, kde stál v čele štábu velitele SD vrchního úseku SS Východ (SS-Oberabschnitt Ost) se sídlem v Berlíně. 9. listopadu 1939 byl povýšen do hodnosti SS-Obersturmbannführera. Od 26. října 1940 do 5. července následujícího roku stál v čele vedoucího úseku SD Berlín (SD-Leitabschnitt Berlin).



Od ledna do července 1942 stál Weinmann v čele Zvláštního oddílu 4a (Sonderkommando 4a) v rámci Operační skupiny C (Einsatzgruppe C), která páchala zvěrstva na okupované Ukrajině.


K 1. září 1942 byl jmenován do funkce velitele bezpečnostní policie a SD v Praze. Tento post zastával až do konce druhé světové války. Současně s ustavením do funkce byl povýšen na SS-Standartenführera. K 21. prosinci 1944 byl jmenován do hodnosti SS-Oberführera.


Erwin Weinmann měl údajně zemřít během květnových bojů o Prahu, ale není to zcela jisté. Objevili se spekulace o tom, že po válce působil jako poradce u alexandrijské policie v Egyptě. Nicméně okresní soud v Reutlingenu ho prohlásil 9. června 1949 za mrtvého.



Příslušníkem bezpečnostní policie byl i jeho bratr Ernst.



rozpracováno
URL : https://www.valka.cz/Weinmann-Erwin-t63530#226696 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more