Identifikácia - kanón pre kozmickú stanicu Almaz

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Video: http://www.divshare.com/download/1135206-522
Vie niekto, čo je to zbraň, prípadne ďalšie podrobnosti?
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-kanon-pre-kozmicku-stanicu-Almaz-t63253#225827 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ten odkaz se mi nepodařilo otevřít, ale:


Kanon vycházel z leteckého kanonu NR-23. Byl upraven pro střelbu v podmínkách beztíže (snížení zpětného rázu, směřování plynu po výstřelu od stanice…), lafetován napevno. Zaměřovalo se pomocí periskopu a natáčením celé stanice. Palebný průměr byl 32 nábojů a střelba probíhala jednotlivými ranami.
Systém nesl označení Ščit-1 (Щит-1) a byl určen k sebeobraně vojenské stanice Almaz (Saljut-3) Vývoj Almazu patříl do kompetence OKB-52 v době po roce 1966 CKB Mašinostrojenija, což je Čelomejovo OKB. Z důvodu obav o stabilitu a rozkmitání stanice byly zkušební střelby provedeny až po odletu osádky, v bezpilotním režimu, před zánikem stanice v prosinci 1974(v lednu 1975?). Zkoušky proběhly údajně velmi úspěšně, bez vlivu na stabilitu stanice a střelba nevyvolala nežádoucí kmity stanice.


Na stanici Saljut-5 (další a poslední z Almazů) byly údajně dvě neřízené střely, také pocházející z konstrukce A.E.Nedelmana a jeho OKB-16. Tento systém nesl označení Ščit-2.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-kanon-pre-kozmicku-stanicu-Almaz-t63253#225861 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tvoj obrázok je evidentne z rovnakého videa (server bol zrejme preťažený). Vďaka za info.
Dosť ma prekvapuje, že kanón bol namontovaný pevne - na videu to vyzerá ako otočná montáž. Aj použitý typ zbrane (NR-23) je nezvyklý - ani nie typovo, je o štandardná výzbroj mnohých lietadiel, ale jeho vzhľad v montáži - masívna pružina v púzdre by skôr zodpovedala kanónu NS-23. Rozsah úprav zbrane bol zrejme značný, vrátane skrátenia hlavne.


Našiel som ale aj nasledujúce tvrdenie:

Citace :

Р-23М "Картеч" - модернизированная. Разработана в КБ "Точмаш" в 1973 году. Летом 1974 года проведены испытания пушки на космической станции "Алмаз".
Malo by sa jednať o zbraň R-23 s indexom 261P konštrukcii A.A. Richtera a netypickým strelivom. Vývojom mala vzniknúť zbraň 225P, ale o tej som nenašiel vôbec nič, okrem toho, že bola určená výlučne pre kozmické zariadenia.
Nenašiel som ani žiadny obrázok kanónu R-23 ani jeho modifikácií.
Identifikácia - kanón pre kozmickú stanicu Almaz - Pohľad zboku na hlaveň kanónu.

Pohľad zboku na hlaveň kanónu.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-kanon-pre-kozmicku-stanicu-Almaz-t63253#225882 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Je dost možné, že máš pravdu. Ono, čerpám jen z internetu. Dá se předpokládat opravdu jiná munice, už kvůli tomu, že nebylo zřejmě nutné mít takový výkon a naopak by mohl být díky vysokému zpětnému rázu na škodu.


S tou lafetací sem si to myslel také. Právě ve zminěném dokumentu to tak vypadalo. (mimochodem pěkný dokument o Čelomejovi, ale poněkud pro něj přibarvený, ale přiměřeně), ale lafetace byla údajně v podélném směru stanice, právě z důvodu stabilizace, tak, aby nedošlo k jejímu roztočení, pokud by moment síly šel i částečně kolmo na podélnou osu.


Ovšem, kdo ví? Smile
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-kanon-pre-kozmicku-stanicu-Almaz-t63253#225893 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more