Výprava na hřbitov traktorů

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

MŮJ NEJLEPŠÍ DEN ANEB HŘBITOV TRAKTORŮ!!!!!!
Díl 1
Od Dolina


Začalo to nevinně,....jako vždy! Kolega tady z DW jménem Jawako250 mě poslal fotografie a začali jsme se nějak po skajpu vybavovat,... Mimo jiné mě poslal fotečku nazvanou "Zdivočelá země",..a ta mě dostala,..co na ní bylo? Traktor Zetro25 totálně zarostlý trávou a keři! Tam se musím dostat,..ten musím vidět. Ještě když mě sdělil, že je tam těch strojů více tak jsem neváhal ani minutku! Konečně neděle! - Taky se Vám to vleče když se o víkendu má někam razit? Smile)
V duchu si už sumíruju článek jak Vám to všem nandám za ty kolečka z haklů a Sd.káefzetek v minulých týdnech s nálezem traktoru a budu happy,... Konečně dorážím k Jawakovi250 a jdeme obhlédnout jeho sbírečku a fotky,..vybírám mu album a slibuji, že to vrátím v pořádku! Na to že se prej nachází v zóně kde se nebojovalo je to docela v pohodě!! Všude kolem se jim sypali čtyřmotoráky, stíhačky a podobně,...V dílně štítky z letadel, kusy logaritmických pravítek, plechů a podobně! Ukazuje mě jak dost perfektně obrat rez z kopnutých částí a podobné detektoroviny,....Pak se pomalu přechází k rannímu hřebu dopoledne - jeho Jawě 250! No stav a kvalitu provedení posuďte z fotek,...Fotit sem začal jakmile jsme s bratrem pohledali na zemi oči,.....
Nad fotkama z rekonstrukce Jawy a podobně jsem strávili příjemné dopoledne,..pak mi ještě ukázal dva plechy z letadel / letadla v origo barvě - bohužel nevím o co se jedná (foto - 3,4 a 5). Nepoznal by z vás někdo o co jde?
...Následuje dobrý oběd a k jedné hodině vyrážíme fotit ty traktory! No jsem docela natěšený i když už trošku unavený,...Ono vstávat v 5,30 a pak nepřetržitě řídit dá zabrat!! navíc pařák jak prase! Dojíždíme do vesničky kde se zastavil čas,...zastavujeme na krajnici u polní cesty,....
TÝ VOLE!!! Hned u cesty pod jabloňkou či co je to za zeleninu stojí první kousek!!!! S bráchou na něj lezeme, já fotím jak blázen,....paráda!!!! Obíhám jej dokola, bráha se snaží odjet,..na pedálech je krásně naznačeno K - kupplung (spojka) a B - bremse (brzdy),..gumy "Baťa tractor", bohužel jsem neurčil typ...asi němec (??)......naproti z krásného stavení starého podle mého kvalifikovaného odhadu tak 300let nám naproti vychází dědeček nazvaný asi po hodině provázení pohádkový!!. Ale zpět,.... Jdu mu naproti a seznamujeme se,..(Teď lituji že sem si nevzpomněl na mezinárodní platidlo - slivovici co mám doma!! - nicméně to nebude ten den nejhorší věc co jsem zapomněl doma!!) Bavíme se z dědou o historii ,......ze sumírování otázek a focení kotové stavby mě vytrhne řev bráchy,......Bráááááácha tady je dalšíííííííí!!!!!!!!!!!
Probouzí se ve mě srdce technikáře,..únava taky už není,..(zajímavé!!) a švihám za zatáčku,....Brácha sedí na traktoru,......Týýýýýý, Paráád,....??? Co je ty vole,...No vždyť to je jen obyčejný "eres" co nám i doma řádkuje brambory,..Říkám mu v první vteřině,.....Brách se usměje a naznačí mě abych se ohlédl,..Zetor 25!!! Ten co poslal Jawako250 mailem! Chudáčisko jeden!,....Za "obyčejným eresem" pozoruju maličký agregát Lorenz,...tady to je prcek proti tomu co jsem s kolegy tahal měsíc zpátky!! Přicházejí kluci a spolu oblézáme traktory a torza fotíme,... Kolega Jawako250 naznačuje že jednou byl i v tom mlýně,...No nic, nepojedu takovou dálku jen tak - zkusíme!
"Strýcu, tak co, pijete slivovicu?,...Já sem dnes nevzal, zapoměl sem ju doma,..Ale zas až sem pojedu Vám dovezu,....A co ten kráááásný mlýn?",..Děda se dme a povídá o jeho historii a tom jak jej zachránil před zbořením,...měl to asi dost těžké!! "No a nemožeme sa podivat dovnitřku?",..........A DE SE!!!
Po vstupu na dvorek za mlýnem se mě už začínají pomalu dělat mžitky,...ani ne tak z té krásné pumpy s chrličem ve tvaru labutě, ani z těch původních dveří na mlýně, ani z pohozených věcí na motorky a stovky dalších detailů, ale asi ze slunka,..Vstupujeme do potemnělé místnosti spodního patra mlýna,...
V duchu řvu,.....ŘVU !!!!!!!!! Pohled do prava,......Jawa250 a skůtr pod 10cm vrstvou pachu,.......otáčím hlavou, Jawa 50,.....Jawako250,....další skútr,....Smile)). A toho nářadí!!!!!!!!!!!!!! A věcí,.....A všeho,...krásné trámy,...krásné všecko,.....UFF!!!! Postupně procházíme až do druhého patra - násypek ( Fa.JOSEF PROKOPA SYNOVÉ) a vlastně půdy mlýna. Snažím se vše fotit a všude se dostat,..útočí na mě netopýři (asi tak 6ks), prach a pavučiny,....Zrcadlovka cvaká jeden snímek za druhým,...Obtížné podmínky pro focení!! Málo světla,.....Mlýn je původně kamenný - velká kamenná kola jsou ale ukryta z větší části pod nánosem vrstev dalších generací,....pak byl mlýn přestavěn na klasický se šroťáky na elektřinu (PATENT JSP PROKOP). Ta poháněla přes všudypřítomné transmise a řemeny všechno. Mlýn byl z klasického kola předělán na turbínu (přestavba JOSEF PROKOP A SYNOVÉ PARDUBICE), cedule k této přestavbě je tam na zemi opřená dodnes. Účetnictví je doposud ukryto pod stropním trámem!!! Na zdech visí na skobách originál dobové pytle a dokonce kabáty a vesty!!! Mlýn byl podle dědy naposledy v provozu v roce 1963,....
Venku je vedle vchodu ruční mlýnek na pšenici JUNIOR z roku 1935 firmy ROUŠEK,...dál za rohem stabil Slavie,...Ale prohlídka pomalu končí a JAWAKO250 se s kolegou a potutelným úsměvem a slova "Však počkej" vydávají do mírného svahu,........zatáčíme do mírné zatáčky a TEĎ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vrak čehosi,...Určuji to spolehlivě jako nějakou tatru,.....Motor vzducháč, tunel po celé délce vozidla, ale kompresor za motorem. Neznám! ..Tatra 111? Ale je to na 111 moc krátké a já Tatrám prd rozumím,... Naproti leží tak 100 let stará decimálka,......
Stoupáme dál svahem,.....TÝ VOLE TRAKTOR,.....BRÁCHA MIZÍ V KŘOVÍ,....... Já se snažím vydat za ním,....ŘEV!! DALŠÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ,DVA,...DEUTZ!!!!!! BRÁÁÁÁÁCHA TU JE HANOMÁÁÁÁG!!!!! No nevím jak Vám popsat co sem tam dělal,.....Roky výroby traktorů taky docela dobré 1942, 1941,...1943. To de!! Mezitím jsme se zkontaktovali s majitelem a ten nás vcelku přívětivě přijal!
"Strýcu, tak co, pijete slivovicu?,...Já sem dnes nevzal, zapoměl sem ju doma,..Ale zas až sem pojedu Vám dovezu,....A co ty Vaše krásné traktory,..."
Kolega JAWAKO250 mě sdělil jedno potěšující novinku,..Traktorů a motorů je tu celkem asi 60!!!! majitel to podle vlastních slov shání asi třicet let,.....Blikám jak magor a snažím se postihovat všechny aspekty strojů,....A,..TICHO!! Zde se dostáváme k druhému a pro mě tisíckrát horšímu problému, velice úzce souvisejícímu s Murphyho zákony!!!!......
1 - Když máte 3 baterky s dlouhou výdrží, kleknou když je nejvíc potřebujete!
2 - Když používáte v gripu jen 2 baterky není v dosahu ta třetí nabitá!
3 - Když si ji dáte do kabale s vybavením je to vždy ta druhá kabela co nemáte sebou!
4 - Nabíječka je vždy doma!
Tudíž jsem zrcadlovku odložil do batohu,......Letmo jsem se mrkl na skomírající displej,.....blikalo tam foto číslo 666,.....Co si o tom myslet,....Tolik radosti za jeden den,..Ano i druhá strana se ozvala a radši jsem se a ni nezlobil,......


to be continued!
-------------------------
Poznámky pod čarou - dal jsem slib majiteli traktorů i kolegovi co mě tam vzal že vzhledem k lukrativnosti místa a i přes stav traktorů jejich hodnotě neprozradím lokalitu a ani místo nálezu. Respektujte toto prosím,...
URL : https://www.valka.cz/Vyprava-na-hrbitov-traktoru-t61313#221050 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ještě detaily k této expedici : 20.5.2007
Členové expedice :
Dolin, Jawako250, Cip, Ravenen
Akce :
- návštěva u Jawaka250 a focení jeho Jawy250 (Best!!), a fragmentů z nalezených letadel havarovaných v letech 1944 - 1945.
- návštěva starého mlýna (neplánovaná)
- focení sbírky zachráněných traktorů
Trvání : 10.hod - 17.15hod.


Výsledek expedice : Jako nejhlavnějším problémem se bohužel vyjevila neochota Canonu 350D dále fotit - náhradní baterie byla sice ve fotobrašně,..nicméně ne v té co jsem si vzal na focení,...Navíc na displeji blikal údaj 666 fotek,.....Nejsem pověrčivý,..ale moc náhod najednou,,...!!
Proto : Stanoven další co nejbližší termín návštěvy
URL : https://www.valka.cz/Vyprava-na-hrbitov-traktoru-t61313#221051 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dnes (neděle 27.5.2007) jsem se s majitelem seznámil více a ze všeho mám rozporuplné pocity,...Ale od začátku! nafotil jsem co jsem tedy v okolí našel a co bylo v mých silách prolézt a zdokumentovat. našel jsem další dva traktory co minule ne. A myslím, že jsem blikl vše co se dalo,... Co mě tak více zaujalo jsou nákladní Tatry,...celkem se nacházejí v okolí tři kusy.
1 - První Tatrovka je doslova torzo,leží kousek od cesty...jde o rám s korbou a ve předu je motor s kompresorem. Kabina tomu chybí,.....U toho je jedna převodovka,..Jestli to ale celé patří k sobě jsem neměl čas zkoumat,.....Velmi špatně se to celé fotí je to na extrémně blbém a extrémně zarostlém místě,... Podařilo se mě nafotit to co vidíte víc snad jen na podzim až padne listí,..Kousek od torza leží haupna,...pravděpodobně z tohoto stroje,.. Další maska leží asi 10 metrů jinde v podrostu. Má zavřená žebra a nevím kterému stroji patří,...
2 - Druhý stroj je kompletní,....je v relativně dobrém stavu,..Je celá a dokonce má zakrytý a dost zaolejovaný motor!,...Podařilo se mě bliknou i nějaké detaily,... Tato je nejhezčí! Kousek do této Tatry leží v kůlně kabina z nějaké jiné Tatrovky,..
3 - Třetí stroj je na tom stejně jako ten první,....Bez kabiny, zcela rozložený,..nevím jestli za to může to že je za domem a tudíž méně na očích,...Jde o diferák, a torzo korby. Fotí se relativně dobře. Maska a kabina zde chybí ale je možné že se jedná o díly uskladněné právě u výše uvedených dvou kusů,.. Těžko říct.


S majitelem jsme debatovali o možnosti lepšího uskladnění. Jde o starého pána, nicméně podle jeho slov vše vázne mj. na neochotě lidí mu pomoci. Dokonce by snad EU byla ochotna poskytnout na opravu a vybudování muzea grant. Nicméně vázne to na byrokracii,....On sám není schopen vypracovat žádost o grant a pomoc je víceméně nulová až žádná,..nevím jak se k celé věci postavit, nicméně jsme s kolegou Jawakem navázali kontakt a nabídli pomoc,....... Problematika je to velice složitá,....já sám jej naprosto chápu, že po 40ti letech sbírání techniky není nakloněn ji prodat. Věřte tomu, že on sám lituje že mu nyní není 20let a nemůže se tomu věnovat,...Nevím sice jak to bylo s halou na uskladnění alespoň některých strojů, ale ani tu mu nedostavěli celou,...Střechy je jen polovina,...
Na jednu stranu to i chápu, já sám také sbírám "věci" a "za nic" bych je nevyměnil, ale..................
URL : https://www.valka.cz/Vyprava-na-hrbitov-traktoru-t61313#226591 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more